Új digitális munkatárs a gyártásban
A digitalizáció, a hálózatba kapcsoltság és a mesterséges intelligencia megváltoztatja a munkamódszereket. Nemcsak az irodában, hanem a gyártásban is új folyamatok jönnek létre, amelyek jelentősen meghatározzák a jövő gyárát.

 

A digitalizáció, a hálózatba kapcsoltság és a mesterséges intelligencia megváltoztatja a munkamódszereket. Nemcsak az irodában, hanem a gyártásban is új folyamatok jönnek létre, amelyek jelentősen meghatározzák a jövő gyárát. A hálózatba kapcsolt gépekkel és berendezésekkel nagyobb termelékenység érhető el. Ezek az intelligens eszközök folyamatosan tájékoztatják a hálózatba kapcsolt munkavállalókat, sőt akár fel is készítik őket az új feladatokra.

Intelligens IIoT-segítők

 

 

A Bosch jihlavai (Csehország) gyárában egy 12 méter hosszú autonóm szállítórobot juttatja el az üres ládákat a termelésbe, majd a nap végén a dízelszivattyúkkal teli dobozokat viszi vissza a raktárba. Ezt a feladatot korábban kizárólag emberi munkaerővel oldották meg. A jelenlegi folyamatban, amikor a jármű megérkezik, a gyártásban dolgozó munkatárs kézi üzemmódra vált, majd néhány métert maga vezeti a robotot: megállítja és kirakja a ládákat, majd újakat rak be. Aztán megnyomja a kijelzőt és az önvezető robot máris a raktár felé veszi az irányt, így a nap végére több kilométer vezetéstől kíméli meg a dolgozókat.

 

 

Másik hasonló megoldás a Bosch Rexroth ActiveShuttle vezető nélküli szállítórendszere, amely a kis teherhordókkal (SLC) megrakott görgős kocsikat autonóm módon és gyorsan mozgatja A-ból B-be, például az áruraktárból közvetlenül a felhasználási helyre. Így a logisztikai folyamatok optimalizálhatók, a hely- és az anyagigény csökkenthető, az átfutási idők pedig lerövidíthetők. Intuitív és könnyen kezelhető, biztonságosan használható az emberek környezetében is.

Nincs több papírmunka

Nexeed MES szoftvernek köszönhetően minden adat könnyen hozzáférhető a Bosch reutlingeni (Németország) gyárában. Ez a termelésirányítási rendszer képes az összetett gyártósorok vezérlésére, valamint megkönnyíti a termelés és a kiszolgálás közötti kommunikációt is. A hibákat automatikusan a gyártósor digitális műszaknaplójába rögzíti, ráadásul a gépkezelők további részleteket, adatokat adhatnak hozzá, vagy karbantartó szakértő segítségét kérhetik, ami korábban sok papírmunkával járt.

 

 

A hibák és elakadások akár több hónapra visszamenőleg okostelefonon is nyomon követhetők, valamint az is, hogy egy adott hiba milyen gyakran fordul elő. Amennyiben a javításhoz alkatrészre van szükség, azonnal ellenőrizhető, van-e raktáron.


Fejlesztjük és alkalmazzuk, teszteljük az új Ipar 4.0 megoldásainkat a saját gyárainkban, aminek számos előnye van. Egyrészről a valós, működés közben keletkező tapasztalatainkat be tudjuk építeni a termékekbe, másrészt gyártóközegből származó referenciákkal tudunk szolgálni partnereinknek. Ez az a kettősség, amivel a piacon egyedülállók vagyunk. (Ács István – ügyvezető igazgató, Bosch Rexroth Kft.)


A jövő gyárában robotok és algoritmusok kezelik a rutinfeladatokat, az emberek és a gépek szorosabban együttműködnek, a digitális megoldások pedig átszövik a munka és a gyártás összes területét. A cél a hatékonyság növelése, a minőség javítása, a fizikai munka mennyiségének csökkentése, mindemellett több idő jut az értékteremtő feladatokra.

 

hyperMILL VIRTUAL Machining – fejlett szerszámgép szimuláció és analízis
A hyperMILL 2D, 3D, gyorsmarási és 5 tengelyes megmunkálásoktól a maró-eszterga központok programozásán a speciális alkalmazási területekig minden létező megmunkálási stratégiát egyetlen Windows-os felületen integrál.
Hiányszakma és biztos egzisztencia: ahol a jövő villanyszerelőit képzik
Sem a lakosság energiaellátása, sem az ország gazdasága nem működhet a villamos szakmák magasan képzett művelői nélkül – az E.ON Hungária Csoport egyre bővülő, a vállalat teljes szolgáltatási területét lefedő tanműhely-hálózatot hozott létre.
A kiber- és digitális technológiai kockázatok a vezetők rémálma
A PwC kutatása szerint, miközben a vállalkozások olyan új és feltörekvő technológiákat keresnek ahhoz, hogy értéket teremtsenek és átalakítsák működésüket, mint a generatív mesterséges intelligencia, a gépi tanulás, az automatizálás és a felhőalapú megoldások, mindezek jelentős szerepet játszanak a szervezetek kockázati kitettségének alakításában is.
5 ok, amiért a szénszálas kompozit 3D nyomtatás forradalmasítja a gyártási folyamatokat
Itt az ideje, hogy felfedezze a szénszálas kompozit 3D nyomtatás világát, mivel számos olyan előnyt kínál, amely hatékonyabbá teheti a gyártási folyamatokat. A Stratasys kompozit 3D nyomtatás geometriától függően 2-4x gyorsabb, mint más szénszálas megoldások. Bemutatunk 5 meggyőző okot, amiért ez a csúcstechnológia megreformálja a gyártást!
Egy gép 500 milliós ára természetes, de a szoftver pár millióján mindenki elsápad
A rossz szoftverválasztás vagy egy elhibázott bevezetési folyamat elkerülésével akár többmilliós tanulópénzt spórolhatunk meg.