Tippek a lemeztervezés legfőbb kihívásainak megoldására
Aki lemezalkatrészeket tervez, annak egy sor egyedi kihívással kell szembenéznie. A gyárthatóság biztosításától, a költségmegfontoláson keresztül a pontosságig számos kihívással szembesülnek a tervezők.

 

További nehezítő tényező az, hogy hazánkban korlátozottan áll rendelkezésre az erőforrás és a szakértelem ezen a területen.  A graphIT Kft. összegyűjtötte a lemeztervezés legfőbb kihívásait.


A kihívások áthidalása érdekében töltse le a „Nyolc tipp a lemeztervezés megkönnyítéséért” című rövid eBookot.

► Anyagválasztás

Az első fontos lépés a megfelelő anyag kiválasztása. Az anyagválasztás kritikus fontosságú a kívánt tulajdonságok, például szilárdság, tartósság és súly eléréséhez. Az anyagok kiválasztásakor szem előtt kell tartani a rendeltetésszerű felhasználást, a működési feltételeket és a költségvetési korlátokat is. Minden anyag egyedi tulajdonságokkal és gyártási technikákkal rendelkezik, amelyeket figyelembe kell venni a tervezési folyamat során, különben komoly problémákba ütközhetünk.

► Tervezés a gyárthatóság érdekében

A gyárthatóságra való tervezés döntő kihívást jelent a fémlemez tervezésben. A tervezésnél figyelembe kell venni a gyártási folyamatot, beleértve a fémlemez vágását, hajlítását, stancolását és hegesztését. A tervezést úgy kell optimalizálni, hogy csökkentsük a gyártási költségeket, minimalizáljuk a veszteséget, és konzisztens alkatrészeket állítsunk elő, a lehető legminimálisabb hibával. A rosszul megtervezett alkatrészek a gyártás késését, a költségek növekedését és a minőség romlását okozhatják. Számos CAD szoftver, például a Solid Edge segítségével pillanatok alatt tudunk terítéket készíteni. Az alkatrész terítékéből azonnal visszaköszönhetnek azok a tervezési hibák, melyek következtében a munkadarabunk legyárthatatlan. Ezzel rengeteg időt és pénzt tudunk megspórolni.

► Komplex geometria

A lemezalkatrészek összetett geometriája tervezési kihívást jelenthet, különösen a vágásnál és a hajlításnál. A tervezőnek figyelembe kell vennie a gyártási folyamat korlátait, például a maximális vastagságot, a minimális hajlítási sugarat és a tűrésszinteket. Az alkatrészt úgy kell megtervezni, hogy a minimálisra csökkentse a deformációt a gyártási folyamat során.

 

 

► Alakítás és hajlítás

Az alakítás és hajlítás az anyag rugalmassági tulajdonságai miatt kihívást jelent a lemezalkatrészek tervezésében. Amikor az alkatrészt alakítjuk vagy hajlítjuk, visszanyerheti eredeti alakját, ami megnehezíti a kívánt alak elérését. A tervezés során figyelembe kell venni az anyag rugalmassági tulajdonságait és a gyártási folyamatot, hogy egységes és pontos alkatrészeket állítsanak elő.

► Gyártási költségek kiszámolása

Honnan tudjam, hogy mennyibe fog kerülni a lemezalkatrészem legyártása? Az olyan CAD szoftverek, mint a Solid Edge, rendelkeznek lemezköltség kalkulátorral, melynek segítségével, néhány paraméter (vágási költség, hajlítási költség, deformációs alakelem költség, kivágás költsége, alapanyag tömegre vonatkoztatott költsége illetve egyedi paraméterek költsége) megadásával bármilyen lemezalkatrész költségét megkapjuk a tervezéssel egyidejűleg. A modul segítségével azonnal láthatjuk milyen módosításokat kell végrehajtanunk az alkatrészeken, hogy csökkentsük azok költségét, ezzel időt és pénzt spórolva.

Összegzésképpen elmondható, hogy a lemezalkatrészek tervezése számos kihívást jelenthet, beleértve az anyagválasztást, a gyárthatóságra való tervezést, a bonyolult geometriákat, az alakítást és hajlítást, valamint a korlátozott erőforrásokat. E kihívások leküzdése a gyártási folyamat, az anyagtulajdonságok és a tervezési korlátok alapos mérlegelését igényli. A megfelelő megközelítéssel a tervezők kiváló minőségű fémlemez alkatrészeket állíthatnak elő, amelyek megfelelnek ügyfeleik igényeinek.

 

 

A graphIT oldaláról letölthető ebook 8 gyors tippet ad tervezési technikája fejlesztéséhez, valamint a tervezők és mérnökök által a fémlemezzel végzett munka során felmerülő leggyakoribb problémák megoldásához. Egy sor bevált gyakorlatot kínál, amelyek a tervezési technikák fejlesztésére, a termelékenység növelésére, valamint a lemeztervek gyorsabb és pontosabb elkészítésére összpontosítanak.

Töltse le a „Nyolc tipp a lemeztervezés megkönnyítéséért” című útmutatót és küzdje le ezen kihívásokat.

 

Kevesebb selejt a digitális kiesztergálófej-beállításnak köszönhetően
A Seco Axiabore és az Axiabore Plus digitális axiális kiesztergálófejek kiküszöbölik a fáradságos, pontatlan kiesztergálófej-beállítást, amely során selejt munkadarabok keletkezhetnek. A széles digitális kijelzőnek köszönhetően a beállítás gyorsan és hatékonyan elvégezhető.
Biztató kilátások a magyar űripar előtt
A 4iG Nyrt. űripari és technológiai érdekeltségeit az iparág globális növekedési lehetőségeit jobban kihasználó önálló társaságba vonja össze. A 4iG Space and Technology Zrt. feladata lesz a cégcsoport érdekeltségébe tartozó űripari- és műholdgyártási, autonóm repülőgépek (UAV) fejlesztésével és gyártásával, drónvédelemmel, továbbá a védelmi digitalizációs szolgáltatásokkal kapcsolatos tevékenységek irányítását.
Megbízható energiaellátás - 100%-os rendelkezésre állás a tápellátásban
Az ágazatok egyre nagyobb mértékű villamosításával, hálózatba szervezésével és automatizálásával egyre nagyobb a függőség a megbízható áramellátási megoldásoktól, hiszen a nem tervezett üzemleállások magas költségeket okoznak. Tarts velünk és tudd meg, hogyan szolgáltass megbízható energiát a váratlan leállások elkerülése érdekében!
Az MI az új aranyláz: aranyat ássunk, vagy inkább ásókat adjunk el?
A Bobcats Coding mesterséges innovációs (MI) útmutatót készített vállalati döntéshozóknak, amely áttekintést nyújt a mesterséges intelligencia gyors felíveléséről a befektetési piacon, egyúttal kézzelfogható tanácsokkal is szolgál az MI iránt érdeklődő vállalkozások stratégiai tervezéséhez és kockázatértékeléséhez.
Több rugalmasságra lesz szüksége a hazai villamosenergia-rendszernek
Becslések szerint 150-180 ezer okosmérővel felszerelt fogyasztó lehet Magyarországon, ami 4,7 millióra is nőhet 2030-ig, ha a magyar piac követi a nyugat-európai trendeket.