Termékfejlesztés megrendelésre és saját ötlet alapján
Cikkünkben azokról a sikerekről számolunk be, melyeket az Endrich budapesti fejlesztőcsapata az elmúlt hetekben, hónapokban ért el a hazai és nemzetközi kiállításokon és fórumokon.

 

Az E-IoT koncepció 2020-as debütálása a nürnbergi EmbeddedWord 2020 kiállításon már előrevetítette, hogy az IoT területén tevékeny mérnöktársadalom nagy örömmel fogadja majd egy olyan komplett tesztinfrastruktúra megjelenését, ami segíti munkájukat alkatrész, kész megoldás és szoftveres szolgáltatások tekintetében egyaránt. Ezt számos cikkben, a Jövő Gyára hasábjain is részletesen tárgyaltuk korábban.

Az Endrich GmbH vezetése ezen tapasztalatok alapján zöld utat adott a budapesti kompetencia-központ létrehozásához és a koncepció továbbfejlesztéséhez, mely alapján a közeljövőben lehetővé válik saját ötletek alapján, illetve vevői megrendelésre történő termékfejlesztés is egy eddig csupán technikai alkatrész disztribútorként működő cégnél. A 2020. évben a pandémia után elsőként fizikai megjelenést lehetővé tévő – rendhagyóan októberben megrendezett – Hungexpo Ipar Napjai kiállításon aztán az Endrich „aratott”, két kategóriában is nagydíjat nyert. Természetesen a fejlesztések ezután gőzerővel folytak tovább, és nemzetközi szinten is szerettük volna megméretni magunkat.

Az E-IoT koncepció mindenhol elismerést hozott

Az első nemzetközi megmérettetést a Sensor+Test 2022 kiállításhoz kapcsolódó AMA Innovation Award pályázat jelentette. Az E-IoT koncepció – bár nem került a díjazott négy pályamű közé – az első harminc innováció között végzett, így bekerült az idei katalógusba . Ezzel párhuzamosan több 2022. tavaszi megmérettetésen is részt vettünk, melyek közül Magyarországon kiemelkedik a Yettel IoT LiveShow és a Hungexpo Ipar Napjai kiállítás.

Előbbi eseményen a közönségszavazatok alapján nem sokkal maradtunk le a győztes pályaműtől, azonban a második esemény nagyon értékes eredményt hozott számunkra. Mivel a koncepció már a 2020-as kiállítás Nagydíjat elnyerte, idén az egyik olyan speciális alkalmazással pályáztunk, ami az E-IoT koncepcióra épül, azonban valós ipari környezetbe helyezi ezt, felhasználásával a megelőző karbantartás támogatása valósul meg.

A Jövő Gyára egyik előző számában részletesen beszámoltunk testvércégünkkel, az euroLighting GmbH-val közösen fejlesztett intelligens UV-C légtisztító berendezések telemetriai egységéről, ezt az eszközt és a köré épülő hardver- és szoftver-infrastruktúrát választotta cégünk az idei pályaműként. Nagy örömünkre a pályázat (Hagyományos berendezéseket távfelügyeleti és telemetriai funkciókkal kiegészítő „SMART-loT-Kit” egység és az „Okos” légtisztító) elnyerte a 2022-es Ipar Napjai, MachTech és Automotive kiállítás nagydíját, melyet alapító tulajdonosunkkal és az euroLigting GmbH ügyvezetőjével, Wolfgang Endrich úrral közösen vehettünk át dr. György Lászlótól, az Innovációs és Technológiai Minisztérium gazdaságstratégiáért és szabályozásért felelős államtitkárától az ünnepélyes megnyitón idén májusban.

 

 

És még ekkor sem ért véget ez az álomsorozat, hiszen időközben az E-IoT koncepció értékes jelölést kapott a German Design Council által évente megrendezett German Innovation Award versenyben. A jelölés maga is rangos elismerés, amire büszkék voltunk, hiszen a zsűri olyan szakemberekből állt, akik az adott területen vezető szerepet betöltő cégek innovációs központjainak élén nap mint nap találkoznak értékesebbnél értékesebb fejlesztésekkel.

 

 

A Festo kutatási és innovációs alalnöke, dr. Elias Knubben, a Lufthansa innovációs hubjának ügyvezetője, Christina Wang, Michael Kruza, a Deutsche Telekom fejlesztési vezetője és még több elismert német szakember alkotta bizottság ítélte oda az idei díjakat, és nagy örömünkre az Endrich budapesti irodájában született, magyar mérnökök által megálmodott, kidolgozott és folyamatosan fejlesztett termék- és szolgáltatáscsalád elnyerte a German Innovation Award 2022 díjat az Excellence in Business to Business kategória Connectivity témakörében. A díjat Berlinben, a stílusosan a Futurium múzeumban megrendezett május 24-i gálán vehettem át az Endrich Bauelemente Vertriebs csoport CEO-jával, tulajdonosunkkal, dr. Christiane Endrich asszonnyal közösen.

A fejlesztés most kap igazi lendületet

Természetesen maguk a díjak – bár rendkívül büszkék vagyunk rájuk – önmagukban csupán eszmei értéket képviselnek, a koncepció hasznosítása hozhatja el az igazi sikert. Ezen dolgozunk nap mint nap az általam irányított mindkét területen: mind a nemzetközi értékesítésben keressük azokat a csatornákat, ahol valódi (IoT-megoldást feltételező) termékigények merülnek fel, mind pedig a budapesti fejlesztőközpont munkatársaival próbáljuk előre kitalálni azokat az irányokat, ahol majd további sikerekre számíthatunk.

Következő ilyen terület az E-IoT koncepció kiterjesztése egy lokális vezeték nélküli MESH szenzor hálózattal, ahol az E-IoT egylapos számítógép a 868 MHz-es ISM sávban működő, lítiumelemes táplálású intelligens szenzorok számára Gatewayként szolgál az IP-világ felé. Természetesen itt is a NarrowBand és az LTE-M technológiákat hívjuk segítségül az adatok felhőbe juttatására.

Ennek az új koncepciónak első alkalommal való bemutatására a júniusban megrendezésre kerülő nürnbergi EmbeddedWorld 2022 kiállításon kerül sor, ahol az Endrich szinte teljes egészében az E-IoT koncepció népszerűsítését tűzte ki célul, elsősorban a hagyományos készülékek „okosítását” előtérbe helyezve. Természetesen nem hiányozhat ennek az újdonságnak a bemutatása a Jövő Gyára hasábjairól sem, cikksorozatunk következő része erről fog szólni.

A következő fejlesztési irány egy olyan új egylapos ARM alapú számítógép fejlesztése, mely integrálja mind a helyi 868 MHz alapú MESH szenzorhálózatot, mind pedig az ipari környezetben használatos egyéb vezetékes szabványos szenzorinterfészeket (RS485 vagy 4­–20 mA áramhurok), és képes az ilyen felülettel rendelkező bármilyen szenzor adatainak fogadására és felhőbe juttatására.

Ezt a termékújdonságot várhatóan az őszi lyoni és párizsi SIDO kiállításokon, a plovdivi nemzetközi vásárban, valamint a müncheni Electronica 2022 kiállításon fogjuk bemutatni. A magyar mérnökök számára az idei TECHFerence konferencián nyújtunk lehetőséget az újdonságok részletes megismerésére.

És végül, de nem utolsósorban szeretném ezúton is megköszönni kollégáimnak, Kocsis Csabának és Veresegyházy Zsoltnak, hogy ezen az örömteli, de rögös úton velem tartottak, és ezeket a sikereket együtt elérhettük.

 

 

 

A kerékpározás jövője
A kerékpározás az egyik legnépszerűbb és leginkább környezetbarát közlekedési forma, amely évről évre egyre több embert vonz.
Az MI lehet a kulcs az egyszemélyes vállalkozások nyári pihenéséhez
Ma Magyarországon 620 ezer regisztrált egyéni vállalkozó töri a fejét azon, hogyan pihenhetne a nyári időszakban legalább egy-két hetet. A megoldás nem lehetetlen, azonban némi előkészületet és a mesterséges intelligencia által kínált lehetőségek használatát is igényli – derül ki a Billingo összefoglalójából.
Bevezetés a virtuális üzembe helyezésbe
A virtuális üzembe helyezés átalakítja a tervezési folyamatot azáltal, hogy számítógépes szimulációkat alkalmaz a gyártási rendszerek tesztelésére és optimalizálására, mielőtt azok fizikailag megépülnének.
Teherautók számára alkalmas töltőhálózat épül Európában
A nemzetközi E.ON Csoport és a MAN együttműködés értelmében a teherautótöltő-hálózathoz mintegy 170 helyszínen 400 töltőpont fog tartozni Európa-szerte. Az első helyszín idén nyílik meg – 2025 végéig mintegy 80 töltőpont készül el.
Kína autóipara: honnan jön, és hova tart?
Négy évtized elég volt ahhoz, hogy a semmiből a világ első számú autóipari nagyhatalmává emelkedjen Kína. Számaik kétségtelenül impozánsak, ám nem feltétlenül tükrözik, hogy mire is számíthatunk még a kínai autógyártóktól.