PDM-megoldások a gyakorlatban: Két vállalat, két út a hatékonyságért
Mind a lokális, mind a felhőalapú megoldások hatékonyak lehetnek a központi adattárolás és a tervezési folyamatok optimalizálása terén.

 

A modern tervezés és gyártás világában a vállalatok számára kulcsfontosságú a hatékonyság, az adatbiztonság és a tervezési folyamatok optimalizálása. Két különböző vállalat, a Sheldon Invest Zrt. és a Metal Industry Kft., hasonló kihívásokkal nézett szembe a központi adattárolás terén, de eltérő megoldásokat választottak. Az esettanulmányaik alapján vizsgáljuk meg, hogy a SOLIDWORKS PDM és a 3DEXPERIENCE SOLIDWORKS rendszerek milyen módon segítették elő a hatékonyabb tervezést és gyártást.

A probléma felismerése és megoldása: A Sheldon Invest Zrt. kezdetben egy hálózati adattároló (NAS) rendszert használt a tervezői fájlok tárolására, azonban a tervezői csapat méretének növekedésével komoly problémák merültek fel. Az ismételt másolatok és az ezekből adódó nehezen követhető változások miatt a fejlesztési ciklusidők jelentősen megnőttek. A vállalat a SOLIDWORKS PDM rendszert választotta, amely a lokális megoldásnak köszönhetően magas szintű adatbiztonságot kínál. A rendszer használata könnyen elsajátítható volt, és a tervezők a megszokott Windows fájlkezelő felületen mozoghattak, így minimális volt az átállási idő.

 

 

Adatkezelési előnyök és a hatékonyság növelése: A SOLIDWORKS PDM rendszer lehetővé tette, hogy a tervezők könnyen kezeljék és nyomon kövessék a tervezési fájlokat. A kicsekkolás és visszatérés funkciók segítségével minden tervező hatékonyan dolgozhatott anélkül, hogy zavarták volna a mások által foglalt fájlok. Ezáltal a véletlen felülírásokat 100%-ban megelőzte a rendszer. A tervezőknek lehetőségük volt gyorsan csekkolni és módosítani a terveket a saját gépükön, kihasználva a helyi SSD gyors adatkezelési előnyeit. Ez nem csak optimalizálta az adatforgalmat, de csökkentette a hálózati terhelést is, különösen nagy méretű modellek esetén.

Visszamenőleges értékelés és jóváhagyás: A Sheldon Invest Zrt. munkatársai képesek voltak bármikor visszakérni a modellek korábbi állapotát, ami rendkívül hasznos lehet a vevői reklamációk kezelésekor. A SOLIDWORKS PDM lehetőséget biztosított arra, hogy pontosan az átadás dátumában érvényes összeállításokat kérjék le, beleértve az összes referenciát is. Ezáltal könnyen azonosíthatóak voltak a tervezési, gyártási vagy felhasználási hibák.

Automatizált folyamatok és jóváhagyások: A Sheldon Invest Zrt. azt tapasztalta, hogy a SOLIDWORKS PDM rendszer további előnyeit nyújtja a jóváhagyási folyamatok során. Egyetlen gombnyomással rengeteg automatizmus fut le, beleértve a rajzok felvezetését, revíziójukat a változáskövető táblázattal, PDF, DWX/DXF és STEP fájlok létrehozását, valamint a modell státuszának átállítását. Ez nemcsak időt takarított meg, hanem biztosította a konzisztens dokumentációt és láthatóságot a vállalat számára.

A sikeres implementáció után: A Sheldon Invest Zrt. a SOLIDWORKS PDM rendszert 2020-ban vezette be, és azóta is sikeresen használja mindennapi tevékenységei során. A vállalat munkatársai gyorsan és hatékonyan dolgoznak a rendszerrel, és a gyártás során könnyen hozzáférnek a szükséges tervezési dokumentációkhoz. A PDM bevezetése jelentős megtérülést eredményezett, és a vállalat elégedetten nyilatkozik a rendszer használatáról.

A Metal Industry Kft. esettanulmánya érdekes alternatívát kínál a központi adattárolás problémájának megoldására a Dassault Systémes Corp. felhőalapú platformján keresztül. A vállalat 2022-ben döntött a 3DEXPERIENCE SOLIDWORKS rendszer mellett, figyelembe véve az adatbiztonságot, a hozzáférhetőséget és a költséghatékonyságot.

 

 

Felhőalapú rugalmasság és hatékony kommunikáció: A Metal Industry Kft. nevesített licencek segítségével a tervezők könnyen beléphetnek a SOLIDWORKS rendszerébe, lehetővé téve a pontos követést, hogy ki, mikor és mit módosított. A rendszer kommunikációs platformján keresztül a tervezők hatékonyan oszthatják meg ötleteiket és tervezési javaslataikat, javítva a csapatmunka hatékonyságát. A tulajdonosnak lehetősége van a projekt előrehaladásának követésére, még akkor is, ha távol van, az ország másik végén tartózkodik, ami növeli az átláthatóságot és a vezetői ellenőrzést.

Rugalmas címkézés és frissítések: A SOLIDWORKS jól ismert környezetében történő tervezés ellenére a Metal Industry Kft. speciális címkézési rendszert alkalmaz a fájlok rendezéséhez. Ezen címkék segítségével könnyedén összehangolhatók az egy projekthez tartozó fájlok, és egy modell több címkéhez is rendelhető. Ez a rugalmasság nagyobb szabadságot ad a projektkezelés terén, összehasonlítva a hagyományos fájlrendszerekkel. A frissítések automatikusan települnek, így a Metal Industry Kft. mindig a rendszer legújabb előnyeit élvezheti, növelve a hatékonyságot és a funkcionalitást.

Külső együttműködés megkönnyítése: A felhőalapú megoldás lehetővé tette a Metal Industry Kft. számára, hogy magasabb szintre emelje a külső partnerekkel történő együttműködést. A rendszer lehetővé teszi, hogy egyszerűen generáljanak megosztási linkeket, így a modelleket könnyen megoszthatják partnereikkel. A 3DEXPERIENCE platformon keresztül a modelleket a böngészőben meg lehet nyitni, lehetőséget adva a gyors vizsgálatra és visszajelzésekre. A linken keresztül egyszerűen hozzá lehet férni a megfelelő eszköztárhoz, amely lehetővé teszi a modell forgatását, mérését, robbantott állapotának vizsgálatát. Az egyszerű jelölőeszközök segítségével a visszajelzések gyorsabbak, pontosabbak és egyszerűbbek, lerövidítve a fejlesztési ciklust.

Jövőbeli lehetőségek és célkitűzések: A Metal Industry Kft. a felhőalapú megoldás bevezetésével nemcsak a belső hatékonyságát növelte, hanem külső együttműködésében is nagyobb rugalmasságot és gyorsaságot ért el. A lehetőség, hogy a nézegető licencet a gyártásban is bevetik, további előnyt jelent, különösen a mobil eszközökön való könnyű elérés szempontjából.

Tanulságok és partneri kapcsolat

Mindkét esettanulmányból látható, hogy mind a lokális, mind a felhőalapú megoldások hatékonyak lehetnek a központi adattárolás és a tervezési folyamatok optimalizálása terén. A vállalatoknak figyelembe kell venniük saját igényeiket, méretüket és az együttműködési követelményeiket a megfelelő PDM-megoldás kiválasztásakor. Minden vállalat saját utat választhat, de a lényeg, hogy a megoldás illeszkedjen az egyedi igényekhez, és elősegítse a hatékony munkavégzést, a biztonságot és a rugalmasságot. Az EuroSolid értékesítői és mérnökei elsősorban azért dolgoznak, hogy megértsék, mire van Önnek szüksége, hogyan képzeli saját cégének tudatos építését. Ebben kívánunk Partnerré válni, hogy tudásunkat egyesítve a lehető leghatékonyabban, optimalizált rendszereket használva tudjanak nagyszerű dolgokat előállítani!

 

 

 

 

 

 

Róma a helyi villamosenergia-hálózat rugalmasságát teszteli
A RomeFlex projektben az egyre növekvő energiaigényekre készítik fel a város elektromos infrastruktúráját, a Siemens közreműködésével.
Saját villamosenergiát termel a Suzuki esztergomi gyára
A napelempark teljes beruházása csaknem két évig tartott és 2 millió euróba került. A vállalat így éves szinten csaknem 270 millió forintot spórol meg és több mint 1700 tonnával csökkenti a közvetett szén-dioxid-kibocsátást.
Okostelefontól a robotikáig - új digitális ökoszisztéma épül
A Xiaomi az MWC Barcelona 2024 rendezvényen bemutatta az új Human x Car x Home stratégia jegyében kifejlesztett okos ökoszisztémáját, amely új fénybe helyezi a technológiai integráció fogalmát.
Már lehet regisztrálni az első ipari digitalizációs fesztiválra
A Smart Manufacturing Festival - "A fejlődés társadalmasítása!" rendezvény több mint 30 helyszínen, mintegy 50 féle program várja a látogatókat 2024. február 26. és március 8. között - közölte az Ipar 4.0 Nemzeti Technológiai Platform Szövetség (NTPSZ).
Kevesebb selejt a digitális kiesztergálófej-beállításnak köszönhetően
A Seco Axiabore és az Axiabore Plus digitális axiális kiesztergálófejek kiküszöbölik a fáradságos, pontatlan kiesztergálófej-beállítást, amely során selejt munkadarabok keletkezhetnek. A széles digitális kijelzőnek köszönhetően a beállítás gyorsan és hatékonyan elvégezhető.