Jön az Üvegkapu az építőiparban
Egy új kormányrendelet azokra a közbeszerzésben megvalósuló építőipari beruházásokra (ideértve a kapcsolódó tevékenységeket is) vonatkozik, amelyek becsült értéke eléri vagy meghaladja a 700 millió forintot.

 

Januártól lép életbe a Nemzeti Építőipari Felügyeleti Rendszerbe tartozó tevékenységekről, valamint az Építőipari Monitoring- és Adatszolgáltatási Rendszerről szóló, egyszerűbb megfogalmazással Üvegkapu kormányrendelet. A bonyolultnak tűnő hivatalos elnevezés világos szándékot takar: a jogszerű foglalkoztatás, a kivitelezési folyamatok átláthatóságának megteremtését a nagyobb értékű közbeszerzésekben megvalósuló beruházásoknál.

A rendszer a digitalizációnak köszönhetően egyebek között azt is kiszűrhetővé teszi, ha az építési területre belépő dolgozókat feketén alkalmazzák a cégek. De mi történik akkor, ha a megrendelő, a kivitelező nem csak azt akarja rögzíteni, hogy ki lép be az építkezésre, hanem azt is pontosan látni akarja, hogy ott milyen munkát végez? Erre is van megoldás.

A rendelet azokra a közbeszerzésben megvalósuló építőipari beruházásokra (ideértve a kapcsolódó tevékenységeket is) vonatkozik, amelyek becsült értéke eléri vagy meghaladja a 700 millió forintot. Az Üvegkapu rendszerben (Építőipari Monitoring- és Adatszolgáltatási Rendszer) rögzíteni kell az építési területen megfordulók, így a vendégek, foglalkoztatottak és az alvállalkozók ki- és belépési adatait, amelyekhez a rendeletben megjelölt hatóságok, nevezetesen az adóhatóság, a foglalkoztatás-felügyeleti hatóság és az építésfelügyeleti hatóság hozzáférhetnek.

Szigorú ellenőrzés jön

A felsorolt szervezetek a valós időben rendelkezésükre bocsátott adatok alapján keresztellenőrzésekkel pontosan nyomon követhetik, hogy egy adott építkezésen éppen kik dolgoznak, és azt is látják, hogy a munkáltatójuk szabályosan bejelentette őket, rendben fizeti utánuk a közterheket. Az esetleges hiányosságokat jegyzőkönyvben rögzítik, amelyet csatolnak az e-építési naplóhoz. A rendszernek köszönhetően az arra illetékeshatóságok gyakorlatilag azonnal ellenőrizhetik a problémásnak talált vállalkozásokat.

 

A rendszernek köszönhetően az arra illetékeshatóságok gyakorlatilag azonnal ellenőrizhetik a problémásnak talált vállalkozásokat

 

„Az Üvegkapu rendelet fontos állomás a hazai építőipar kifehérítésében, a digitalizáció kínálta előnyök kihasználásában, de ez csak az első lépés. Egyre több építőipari szereplő ismeri fel, hogy a ma már széles körben rendelkezésre álló szoftverek megkönnyítik a kivitelezési folyamatok összehangolását, a hibák kiszűrését és javítását, valós idejű adatáramlást biztosítanak a projektek résztvevői között.

A digitális megoldásokkal időt és pénzt lehet megtakarítani annak köszönhetően, hogy a szereplők nemcsak azt látják, hogy éppen ki tartózkodik az építési területen, hanem azt is ellenőrizhetik, hogy pontosan milyen munkát végez” – mondja Simon Szilárd, a PlanRadar építőipari, épületüzemeltetési szoftvert fejlesztő és forgalmazó bécsi központú cég magyarországi részlegének vezetője.

Az Üvegkapu három célt szolgál:

1. A jogszerű építőipari foglalkoztatás előmozdítását.

2. Az építőipari szerződéses kapcsolatok nyomon követését.

3. A rendszerbe kerülő adatok elemzési lehetőségének megteremtését, a védett személyes adatok megismerésének lehetőségét kizáró módon.

A rendelet 2022. január 1-jén lép hatályba, és azokra az építőipari kivitelezési tevékenységekre vonatkozik, amelyek közbeszerzési eljárásai ezt a dátumot követően indultak meg.

Kevesebb selejt a digitális kiesztergálófej-beállításnak köszönhetően
A Seco Axiabore és az Axiabore Plus digitális axiális kiesztergálófejek kiküszöbölik a fáradságos, pontatlan kiesztergálófej-beállítást, amely során selejt munkadarabok keletkezhetnek. A széles digitális kijelzőnek köszönhetően a beállítás gyorsan és hatékonyan elvégezhető.
Biztató kilátások a magyar űripar előtt
A 4iG Nyrt. űripari és technológiai érdekeltségeit az iparág globális növekedési lehetőségeit jobban kihasználó önálló társaságba vonja össze. A 4iG Space and Technology Zrt. feladata lesz a cégcsoport érdekeltségébe tartozó űripari- és műholdgyártási, autonóm repülőgépek (UAV) fejlesztésével és gyártásával, drónvédelemmel, továbbá a védelmi digitalizációs szolgáltatásokkal kapcsolatos tevékenységek irányítását.
Megbízható energiaellátás - 100%-os rendelkezésre állás a tápellátásban
Az ágazatok egyre nagyobb mértékű villamosításával, hálózatba szervezésével és automatizálásával egyre nagyobb a függőség a megbízható áramellátási megoldásoktól, hiszen a nem tervezett üzemleállások magas költségeket okoznak. Tarts velünk és tudd meg, hogyan szolgáltass megbízható energiát a váratlan leállások elkerülése érdekében!
Az MI az új aranyláz: aranyat ássunk, vagy inkább ásókat adjunk el?
A Bobcats Coding mesterséges innovációs (MI) útmutatót készített vállalati döntéshozóknak, amely áttekintést nyújt a mesterséges intelligencia gyors felíveléséről a befektetési piacon, egyúttal kézzelfogható tanácsokkal is szolgál az MI iránt érdeklődő vállalkozások stratégiai tervezéséhez és kockázatértékeléséhez.
Több rugalmasságra lesz szüksége a hazai villamosenergia-rendszernek
Becslések szerint 150-180 ezer okosmérővel felszerelt fogyasztó lehet Magyarországon, ami 4,7 millióra is nőhet 2030-ig, ha a magyar piac követi a nyugat-európai trendeket.