Interaktív térben az ipari digitalizáció legújabb vívmányai
Innovációs élményközpontot nyitott a Bosch Rexroth Budapesten. A CU.BE a legmodernebb technológia élményét nyújtja.

 

Átadták Budapesten a világon a második CU.BE (CUstomer BEnefits) innovációs élményközpontot, ahol a hajtás- és vezérléstechnika vezető nemzetközi szállítója, a Bosch Rexroth az ipari digitalizáció legújabb eszközeinek segítségével mutatja meg, mire képes a modern gyártástechnológia. Miniatűr ipar 4.0-s gyártósor, okos szerelőállomások, együttműködő robotok, digitális iker, hálózatba kapcsolt hidraulika és energiahatékony megoldások segítik a látogatókat, hogy az interaktív térben elmélyüljenek a negyedik ipari forradalom vívmányaiban.

Az élményközpont közös gondolkozásra is ösztönöz, hogy a Bosch Rexroth, ipari partnerei és az egyetemi, akadémiai szféra együtt fejlesszék tovább azokat a megoldásokat, amelyek még hatékonyabbá és fenntarthatóbbá teszik a termelést. Emellett edukációs céllal minden technológia iránt érdeklődő diákot, valamint szervezeteket is várnak a CU.BE-ba.

A Bosch Rexroth budapesti telephelyén létrehozott CU.BE egyszerre digitális élményközpont és az együttműködést, együtt gondolkodást ösztönző innovatív tér, amely nemcsak bemutatja a negyedik ipari forradalom vívmányait, de mindenki – ügyfelek, szakemberek, diákok – számára kipróbálhatóvá és érthetővé is teszi a legmodernebb eszközök és folyamatok működését.

 

Szászi István, a Bosch csoport vezetője Magyarországon és az Adria régióban, Nagy Márton gazdaságfejlesztési miniszter, Ács István, a Bosch Rexroth Kft. ügyvezető igazgatója

 

Az innovatív élményközpontban tucatnyi interaktív alkalmazással mutatják be, miként növelik a hatékonyságot és segítik a fenntarthatóságot az egymással kommunikáló, hálózatba kapcsolt modern eszközök, és hogyan lehet akár régebbi eszközöket hatékonyan bekapcsolni a digitalizált gyártásba. A CU.BE-ban az ipari szereplőkkel, valamint az egyetemi és akadémiai szféra tagjaival közösen tervezhetnek újításokat, fejlesztéseket, szabhatnak egyedi igényekre meglévő rendszereket.

„A Bosch úttörő az Ipar 4.0 technológiák területén, továbbá az innovatív gyártási megoldások vezető szolgáltatója. A jövő technológiáit fejlesztjük. Ahhoz, hogy ebben újabb és újabb eredményeket érjünk el, egyre inkább szükség van az együttműködésre. Ezért olyan ökoszisztémát építünk, amelyben ipari partnereinkkel, a felsőoktatás résztvevőivel, az egyetemekkel és a kutatóközpontokkal közösen dolgozhatunk azon, hogy a jövő technológiái minél hamarabb beépüljenek mindennapjainkba. Ennek a munkának az egyik egyedülálló helyszíne a CU.BE” – mondta Szászi István, a Bosch csoport vezetője Magyarországon és az Adria régióban.

„A Bosch Rexrothnál a legújabb technológiákat használjuk a mozgatásra, ipari partnereinkkel, vevőinkkel együttműködve, az ő igényeikre szabva fejlesztünk fenntartható és hatékony megoldásokat, hogy a bolygót jobb hellyé tegyük. A CU.BE-ot egy olyan nyitott térnek álmodtuk meg, ahova az ipar minden szereplőjét várjuk közös gondolkodásra és eszmecserére, továbbá minden érdeklődőt, aki szeretne többet megtudni az ipari technológia jövőjéről” – tette hozzá Ács István, a Bosch Rexroth Kft. ügyvezető igazgatója.

Mini gyártósor, digitális iker és kollaboratív robotok az interaktív élménytérben

A németországi Ulmban található Bosch Rexroth központban két éve megnyílt CU.BE tapasztalatait felhasználva alakították ki a budapesti élményközpontot, amelybe egyaránt telepítettek számos iparágban jelenleg is működő megoldásokat, valamint a hétköznapokban is használt és ismert eszközöket. Például bármilyen ketrec vagy biztonsági felszerelés nélkül tesztelhető olyan kollaboratív robot, amelyik a gyártósoron dolgozó munkavállalókat segíti.

 

 

Olyan ipar 4.0-s miniatűr gyártósort is összeállított a Bosch Rexroth, amely bepillantást nyújt a gépek összekapcsoltsága, az adatkommunikáció és a diagnosztika által nyújtott lehetőségekbe, és oktatásra, továbbképzésre is alkalmazható. Okos szerelőállomáson próbálhatja ki a látogató, hogyan segítenek a digitális rendszerek az alkatrészek megfelelő összeszerelésében. A CU.BE-ban holografikus szemüveg segítségével a digitális iker technológiát is ki lehet próbálni, amely a tesztelésben, valamint a távoli karbantartásban ad egyedülálló lehetőséget.

 

 

Emellett hálózatba kapcsolt hidraulikus rendszerek, a belső logisztikában résztvevő autonóm robotok és energiahatékony megoldások mutatják meg, milyen eszközökkel segíti a Bosch Rexroth a fenntartható és energiahatékony gyártást. A CU.BE-ban olyan mindennapi eszközök modern technológiai háttere is látható, mint az országút mellett füvet nyíró gépi kasza, amely körbevágja az útjelző oszlopokat, amit a Bosch Rexroth a partnercégével együttműködésben hozott létre, valamint egy csúcsminőségű karos kávéfőző, amely finomvezérelhető hidraulikus munkahengerének köszönhetően tökéletes nyomást biztosít a legfinomabb kávé készítéséhez.

Diákok és egyetemisták számára is nyitva áll a CU.BE

A CU.BE-nak az edukációban is fontos szerepet szánnak. Nemcsak belső oktatásokat szerveznek az innovatív élményközpontban, hanem diákoknak, egyetemistáknak és minden érdeklődőnek lehetőséget biztosítanak arra, hogy megismerjék a legmodernebb ipari automatizálási technológiákat és az azt fejlesztő szakembereket. Mindezt azért, hogy a látogatók tapasztalatokat szerezzenek a legújabb technológiák gyakorlati felhasználásáról. Az érdeklődők részt vehetnek a CU.BE szakmai és tematikus rendezvényein, workshopjain is. Emellett a Bosch Rexroth podcastje, a legkorszerűbb technológiákat és a fejlődés új irányait bemutató RE:FACT nyitott felvételeire is lehet regisztrálni a jövőben. 

hyperMILL VIRTUAL Machining – fejlett szerszámgép szimuláció és analízis
A hyperMILL 2D, 3D, gyorsmarási és 5 tengelyes megmunkálásoktól a maró-eszterga központok programozásán a speciális alkalmazási területekig minden létező megmunkálási stratégiát egyetlen Windows-os felületen integrál.
Hiányszakma és biztos egzisztencia: ahol a jövő villanyszerelőit képzik
Sem a lakosság energiaellátása, sem az ország gazdasága nem működhet a villamos szakmák magasan képzett művelői nélkül – az E.ON Hungária Csoport egyre bővülő, a vállalat teljes szolgáltatási területét lefedő tanműhely-hálózatot hozott létre.
A kiber- és digitális technológiai kockázatok a vezetők rémálma
A PwC kutatása szerint, miközben a vállalkozások olyan új és feltörekvő technológiákat keresnek ahhoz, hogy értéket teremtsenek és átalakítsák működésüket, mint a generatív mesterséges intelligencia, a gépi tanulás, az automatizálás és a felhőalapú megoldások, mindezek jelentős szerepet játszanak a szervezetek kockázati kitettségének alakításában is.
5 ok, amiért a szénszálas kompozit 3D nyomtatás forradalmasítja a gyártási folyamatokat
Itt az ideje, hogy felfedezze a szénszálas kompozit 3D nyomtatás világát, mivel számos olyan előnyt kínál, amely hatékonyabbá teheti a gyártási folyamatokat. A Stratasys kompozit 3D nyomtatás geometriától függően 2-4x gyorsabb, mint más szénszálas megoldások. Bemutatunk 5 meggyőző okot, amiért ez a csúcstechnológia megreformálja a gyártást!
Egy gép 500 milliós ára természetes, de a szoftver pár millióján mindenki elsápad
A rossz szoftverválasztás vagy egy elhibázott bevezetési folyamat elkerülésével akár többmilliós tanulópénzt spórolhatunk meg.