Innovatív technológiával digitalizált szerszámtartók
A Zoller bemutatja a hatékony gyártási folyamat digitalizálása érdekében a chippel ellátott szerszámtartóit.

 

A forgácsolószerszámok gazdaságos kezelésével foglalkozó családi és technológiai vállalat mindig a továbbfejlődésre és előrelépésre törekszik, hogy a jövő követelményeire megfelelő választ adjon. A pleidelsheimi vállalat az új, Zoller Tooling Solutions szerszámtartóival egyre inkább teljes körű beszállítóvá válik.

„A Zoller az egy helyről származó hatékonyságot jelenti” – mondta Christoph Zoller ügyvezető igazgató. A szerszámtartók egyedi jellemzője az új Zoller „idChip” technológia „DataMatrix” kóddal, amely a hálózati és digitális folyamatokat teszi lehetővé.

A precízen kiegyensúlyozott szerszámtartók a szerszámokat és a főorsót egyaránt kímélik, használatukkal a szerszámgépek élettartama is nő. Ez azt jelenti, hogy a Zoller nagy teljesítményű befogórendszerek teljes körű palettáját kínálja a teljes forgácsolási műveletekhez, valamint a felhasználók a szerszámtartókat és a tartozékaikat is megrendelhetik közvetlenül az új webshopjukon keresztül, kényelmesen, mindössze pár kattintással.

Jelentős lépés a digitalizáció felé

A Zoller legújabb „idChip” fejlesztése és a DataMatrix kód segítségével minden szerszámtartó felismerhető és azonosítható. A felhasználók számára ez azt jelenti, hogy a szkennelést követően azonnal hozzáférhetővé válik az összes adat, beleértve azt az innovatív funkciót is, amivel az új „powerShrink” rendszer használatakor a zsugorkötésű szerszámtartók korábbi hevítési ciklusainak száma megjeleníthető a monitoron.

 

A Zoller Tooling Solutions egyike a három innovatív Zoller-újdonságnak. A precízen kiegyensúlyozott szerszámtartók a szerszámot és a főorsót is egyaránt kímélik

 

Az „idChip” tehát nemcsak a Zoller környezetében, hanem egyéb gyártók szoftvereivel is képes együttműködni. Ezzel a technológiával a Zoller komoly lépést tesz a digitalizáció felé. Előnye, hogy különféle termékeket képes egymással összekapcsolni, ami jelentősen megkönnyíti a munkát a gyors, egyszerűsített folyamatainak köszönhetően.

HSK a rendkívül precíz eredményekért

A klasszikus SK szerszámtartók mellett a Zoller kisebb, könnyebb HSK szerszámtartókat is kínál, melyek jellemzői a nagy szilárdságú, kemény felfekvőfelületek. Ez biztosítja a szerszámbefogó optimális megvezetését és a tökéletes befogást a főorsóba. A kombináció eredménye, hogy a behúzó váll radiális ütése ötöde a DIN-szabványban meghatározott értéknek.

Az edzett-esztergált felület teszi lehetővé a HSK-szerszámtartó megfelelő kioldását a szerszámcsere közben. Ugyanígy előnyös, hogy még nagy fordulatszámok esetén is megbízható nyomatékátvitelt biztosít. A technológiai vállalat termékpalettájába poligonszáras szerszámtartók (PSC) is tartoznak, amelyek az elérhető legjobb ismétlési pontosságot biztosítják. A Zoller a Tooling Solutions család különféle kúpos szerszámtartóival minden művelethez a legmegfelelőbb megoldást kínálja.

Az eredmény: hatékony és pontos forgácsolás

A Zoller szerszámtartók tervezésekor különös figyelmet fordítottak a főorsóba való tökéletes illeszkedésére. Optimalizálták a nyomatékátvitelt a hornyokon keresztül a forgácsolási pontosság növelése érdekében. A családi tulajdonú technológiai vállalat 100%-ig garantálja az edzett-mart menesztőhornyok központosságát, illetve azt, hogy a radiális ütés kisebb, mint 3 µm, mindez pedig kiváló kombinációt jelent a hatékony és pontos megmunkáláshoz.

 

Christoph Zoller, Eberhard Zoller (bal oldalon) és Alexander Zoller, az E. Zoller GmbH & Co. KG ügyvezető igazgatói, három új terméket mutatnak be a zsugorító, kiegyensúlyozó és szerszámbefogó termékeik közül

 

Továbbá mindegyik Zoller Tooling Solutions szerszámtartó precízen van kiegyensúlyozva, így kímélik a főorsót. A jó minőségű csatlakozófelület szintén védi a főorsó szerszámkúpját, ezzel is időt és költséget lehet megtakarítani. A szerszámtartókat 25 000 ford./perc fordulatszámon, G 2,5 minősítési osztály szerint egyensúlyozzák ki, a maradó kiegyensúlyozatlanság kisebb, mint 1 gmm.

Egyéb, intelligens újdonságok

A pleidelsheimi szakemberek idén meghatározták az új termékek fejlesztésének sorrendjét. A több mint 2 000-féle szerszámtartó és kiegészítőik mellett a Zoller új készülékeket is kínál: a rendkívül hatékony energiafelhasználású „powerShrink 400/600” szerszám-zsugorberendezést és a „toolBalancer 550/750” szerszámkiegyensúlyozó rendszert a legkorszerűbb technológiával és maximális ergonómiával, amik szintén újdonságok a vállalat termékportfóliójában.

A megjelent termékképek illusztrációk, amik egyéb opcionális termékeket vagy szolgáltatást is ábrázolhatnak.

(Nyitóképen: A Zoller Tooling Solutions termékcsalád tagjai „idChip”-pel is fel vannak szerelve, ami fontos lépés a digitalizáció felé: a DataMatrix kóddal minden szerszámtartót egyetlen szkenneléssel azonnal fel lehet ismerni és azonosítani.)

Magyarországon a Zollert a Rolatast Kft. képviseli.
Egységes szoftverplatform felel a Budapest Airport zökkenőmentes működéséért
2019-ben 16 millió utassal a Budapest Airport lett Magyarország legnagyobb nemzetközi repülőtere és Délkelet-Európa egyik légiközlekedési csomópontja. A repülőtér kritikus infrastruktúráját működtető vezérlő- és SCADA-rendszerek azonban elöregedtek, és nem szabványosítottak.
Digitalizációs platform a folyamatfelügyelet és a prediktív karbantartás támogatására
A Knorr-Bremse Kft. a Műegyetemmel (BME) valamint a 4Sales Systems Kft.-vel olyan IoT és big data alapokon nyugvó platformot fejlesztett, amely az adaptív és integrált eszközkészletekkel a meglévő, hagyományos termékfejlesztési, gyártási, anyagmozgatási és minőségbiztosítási környezetet és az ezekhez szorosan kapcsolódó folyamatokat ipar 4.0 megoldásokkal egészítik ki.
Mesterséges intelligencia segíthet a dekarbonizációs célok elérésében
Egyre ambiciózusabb szén-dioxid-kibocsátáscsökkentési célokat fogalmaznak meg a vállalatok, azonban ahhoz, hogy érdemi lépéseket tegyenek a nettó zéró kibocsátás felé, precíz adatszolgáltatásra van szükségük: a mesterséges intelligencián alapuló megoldások már erre is megoldást nyújthatnak.
Három inspiráló nap az ipar 4.0 jegyében  
Az ipar 4.0 témakörének egyik legjelentősebb hazai eseménye 2023. június 7-8-9. között várja az érdeklődőket Esztergomban. A Smart Factory ConnAction konferencia idén is számít azok érdeklődésére, akik fejlődni, tanulni, inspirálódni szeretnének a témában.
A ChatGPT, mint jelszóőr
Az OpenAI által tavaly november végén hozzáférhetővé tett ChatGPT a bemutatása óta folyamatosan a közbeszéd tárgya, kiemelve a mesterséges intelligencia sokszor elképesztő eredményeit vagy épp nevetséges tévedéseit.