Hiányszakma és biztos egzisztencia: ahol a jövő villanyszerelőit képzik
Sem a lakosság energiaellátása, sem az ország gazdasága nem működhet a villamos szakmák magasan képzett művelői nélkül – az E.ON Hungária Csoport egyre bővülő, a vállalat teljes szolgáltatási területét lefedő tanműhely-hálózatot hozott létre.

 

A duális képzési helyeken a szakképzés helyi centrumaival összefogva, kiválóan felszerelt oktatási helyszíneken zajlik a villanyszerelő illetve villamos hálózatszerelő szakmákhoz szükséges ismeretek elsajátítása, ez év őszétől, immár Szombathelyen is. A telephelyen a 80-as években épített, de három évtizede bezárt villanyszerelő-képző gyakorlati helyet tették újra alkalmassá a fiatal villanyszerelők képzésére. A jól felszerelt, minden követelménynek megfelelő tanműhely és kiszolgáló helyiségek ideális feltételeket biztosítanak a tanuláshoz.

Az újonnan beszerzett eszközök és felszerelések segítségével minden tudás elsajátítható, amire a holnap szakembereinek szüksége van, a hagyományos hálózatszerelési ismeretanyagtól a megújuló energiaforrások terjedésével együtt megjelenő okos berendezések üzemeltetéséig. Az ismeretbővítést és a gyakorlati tapasztalatszerzést segíti, hogy az E.ON szerelőinek napi használatban lévő előkészítő műhelye és eszközei is elérhetőek a tanulók számára, a második félévtől pedig a diákok egy csökkentett oszlopmagasságú szabadtéri tanpályán, terepen is gyakorolhatnak majd.

 

 

Az energiavállalatnál évtizedes hagyománya van a villanyszerelő-képzésnek, az utóbbi időben pedig a térség kisebb elektromos vállalkozásai is keresni kezdték az utánpótlás biztosításának lehetőségét, ami szintén a szombathelyi szakoktatás újraindítása mellett szólt. Az E.ON év elején vette fel a kapcsolatot a kamarával és a helyi szakképzési centrummal,  hogy képzőhelyként csatlakozzon  a duális képzésbe. A jelentős igényeket mutatja, hogy már az első évben a tervezett létszámmal indulhatott el a képzés.

 

„Az E.ON a munka világára jellemző juttatásokat biztosít a duális képzésben részt vevő diákok számára, ezzel is jelezve, hogy értékként tekint gyarapodó tudásukra és egyre professzionálisabb munkájukra. A képzésbe bekapcsolódók – országosan ma már több százan – olyan hiányszakmákat sajátíthatnak el, amelyek révén biztos egzisztenciára és kedvező karrierkilátásokra számíthatnak. Egy vállalat egyik legmeghatározóbb értéke a munkatársak szakmai hozzáértése, magasszintű képzettsége és naprakészsége, éppen ezért a legjobb befektetés a tudásba invesztálni. A hozzánk érkező fiatalok számára biztosítjuk a feltételeket, hogy naprakész gyakorlati tudással léphessenek át a munka világába, ahol piacképes ajánlattal várjuk őket - fogalmazott Haraszti Judit, az E.ON Észak-dunántúli Áramhálózati Zrt. vezérigazgatója.

 

A város gazdasági életében meghatározó szerepet betöltő vállalkozások és ipari létesítmények számára alapvető fontosságú a szakember-utánpótlás.A Szombathelyen is működő középfokú duális képzés lényege, hogy a tanintézetben folyó elméleti oktatás a vállalatoknál, cégeknél zajló gyakorlati képzéssel párhuzamosan történik.

 

„Szakképző iskolaként alapvető célunk, hogy a szakma korszerű elméleti és gyakorlati ismereteivel, könnyen konvertálható szaktudással és jó munkakultúrával rendelkező szakembereket képezzünk a gazdaság igényei szerint, szorosan együttműködve az olyan duális partnereinkkel, mint az E.ON. Nevelő munkánk végső célja a különböző képességű tanulók munkába állításának, szakmához juttatásának, a felnőtt életre való felkészítésének minden eszközzel való elősegítése. Támogatjuk tanulóinkat abban, hogy kibontakoztathassák képességeiket, sikeresnek érezzék magukat és megtalálják helyüket a világban” – mondta el Vöcsei Imre László a szombathelyi VMSzC Puskás Tivadar Szakképző Iskola és Kollégium igazgatója.

 

Az E.ON Szombathely mellett Budapesten, Győrben, Tatabányán, Veszprémben, Szekszárdon, Keszthelyen, Siófokon és Pécsen működtet duális képzést, ahol a diákok a szakmai tananyagon túl megismerkedhetnek az E.ON munkavégzési és munkabiztonsági kultúrájával is. A tanulók többsége a 15-20 év közötti korosztályhoz tartozik, felkészülésüket egy szakoktató mentor segíti. A gyakorlati oktatást a vállalat nagyrészt tanműhelyi körülmények között valósítja meg, emellett azonban a diákoknak év közben és a nyári gyakorlat alatt is lehetőség van terepi munkavégzésre. A legjobbaknak a képzés végeztével lehetőségük nyílik rá, hogy az E.ON kötelékében folytassák a szakmai pályafutásukat.

 

 

Az E.ON tanműhelyeiben folyó képzések során jelentős hangsúlyt kapnak a megújuló energiával, az energiahatékonysággal és a fenntarthatósággal kapcsolatos elméleti és gyakorlati ismeretek. A szakmai felkészítés a jelen mellett a jövőre koncentrál, amelyben egyre nagyobb szerepe lesz a tiszta zöldenergiának, az ehhez kapcsolódó szaktudás pedig jelentősen megnöveli az iskolapadból kikerülő fiatal szakemberek munkaerőpiaci értékét.

 

| Forrás és fotók: E.ON

Kevesebb selejt a digitális kiesztergálófej-beállításnak köszönhetően
A Seco Axiabore és az Axiabore Plus digitális axiális kiesztergálófejek kiküszöbölik a fáradságos, pontatlan kiesztergálófej-beállítást, amely során selejt munkadarabok keletkezhetnek. A széles digitális kijelzőnek köszönhetően a beállítás gyorsan és hatékonyan elvégezhető.
Biztató kilátások a magyar űripar előtt
A 4iG Nyrt. űripari és technológiai érdekeltségeit az iparág globális növekedési lehetőségeit jobban kihasználó önálló társaságba vonja össze. A 4iG Space and Technology Zrt. feladata lesz a cégcsoport érdekeltségébe tartozó űripari- és műholdgyártási, autonóm repülőgépek (UAV) fejlesztésével és gyártásával, drónvédelemmel, továbbá a védelmi digitalizációs szolgáltatásokkal kapcsolatos tevékenységek irányítását.
Megbízható energiaellátás - 100%-os rendelkezésre állás a tápellátásban
Az ágazatok egyre nagyobb mértékű villamosításával, hálózatba szervezésével és automatizálásával egyre nagyobb a függőség a megbízható áramellátási megoldásoktól, hiszen a nem tervezett üzemleállások magas költségeket okoznak. Tarts velünk és tudd meg, hogyan szolgáltass megbízható energiát a váratlan leállások elkerülése érdekében!
Az MI az új aranyláz: aranyat ássunk, vagy inkább ásókat adjunk el?
A Bobcats Coding mesterséges innovációs (MI) útmutatót készített vállalati döntéshozóknak, amely áttekintést nyújt a mesterséges intelligencia gyors felíveléséről a befektetési piacon, egyúttal kézzelfogható tanácsokkal is szolgál az MI iránt érdeklődő vállalkozások stratégiai tervezéséhez és kockázatértékeléséhez.
Több rugalmasságra lesz szüksége a hazai villamosenergia-rendszernek
Becslések szerint 150-180 ezer okosmérővel felszerelt fogyasztó lehet Magyarországon, ami 4,7 millióra is nőhet 2030-ig, ha a magyar piac követi a nyugat-európai trendeket.