Hazai cégek az autóipari átalakulás nyertesei
Budapestiek, autóipari szoftverrel dolgoznak, és jelentős szerepet töltenek be az autóipar átalakulásában: ők az aiMotive, a Commsignia és az NNG – három olyan cég, amely startupként indult, és azóta már a legnagyobb nemzetközi autógyártókkal dolgozik együtt Budapestről.

 

A személyautókról alkotott fogalmunk szinte nem változott, pedig az elmúlt 15 évben olyan technológiai újdonságok jelentek meg, melyek hatására nemcsak az autózás élménye, de a teljes szektor is gyökeresen átalakul. Míg évtizedekig az autók legfontosabb tulajdonságait a fizikai jellemzőik, például a karosszéria, a fogyasztás, a gyorsulás határozta meg, az elmúlt mintegy 15 évben fokozatosan előtérbe került, hogy a jármű milyen szoftveres, kényelmi funkciókat tud kínálni. Az internet megjelenése az autókban további lehetőségeket nyitott meg az autógyártók számára, hogy modelljeiket még vonzóbbá tegyék.

Változó iparág

A McKinsey & Company szerint az autóipar fejlődését a következő évtizedben három fő trend határozza meg: a törvényi keretek fejlődése és reguláció, az átalakuló felhasználói preferenciák, illetve a technológiai fejlődés és az innováció elérhetősége. A szabályozási változások hatására a belső égésű motoros járművek folyamatos visszaszorulása várható, az ezeknél komplexebb és több elektronikai tartalommal rendelkező elektromos autók javára.

Ezzel párhuzamosan a változó felhasználói igényekre reagálva az autótulajdonlás koncepciója is átalakul, a fejlett európai piacokon ez várhatóan további megosztott mobilitási megoldások (közösségi autózás, mikromobilitási szolgáltatók) és új mobilitási megoldások (robot-taxik és shuttle-k) megjelenésével és térnyerésével jár majd együtt, melyek magukkal vonják a magántulajdonú gépjárművek részarányának csökkenését is.

A technológiai fejlődés egyik, talán legszembetűnőbb példája a különböző szintű önvezetési képességekkel rendelkező autók megjelenése, melyek széles körben történő elterjedése nagyban fog függeni a rendkívül összetett kiszolgáló szoftverkörnyezet és az ezeknek az algoritmusoknak a működését biztosító hardverelemek (pl. radarok, lézeres szenzorok, fejlett fedélzeti számítógépek) elérhetőségétől – jelenleg tapasztalható chiphiány középtávon történő megszűnése vagy elhúzódása –, illetve ezen komponensek folyamatos fejlődésétől. A szoftver kiszolgáló szerepből előlép értékajánlati tényezővé, az autónak mint terméknek szerves részévé válik.

A McKinsey becslései szerint mintegy 6%-os éves növekedés prognosztizálható az autóipari elektromos alkatrészek és szoftverek piacán, mely 2030-ra 380 mrd US dollár értékűre nőhet.


Ez az új technológiák szükségletei által előidézett növekedés új kihívások elé állítja a tradicionális autógyártó vállalatokat,


és egyúttal lehetőséget biztosít a már az értékláncban résztvevő beszállítóknak és egyéb kiszolgáló játékosoknak arra, hogy újrapozícionálják az értékajánlatukat, a jelenleg az értékláncban még részt nem vevő szereplőknek pedig arra, hogy belépjenek erre a dinamikusan fejlődő piacra. Egy biztos: az autóipar korábban soha nem látott mértékben változik, ez pedig megnyitja az utat azok előtt az úttörők előtt, akik mernek innovatívak lenni, és új ötleteket és válaszokat hozni a terület 21. század kihívásaira.

Gyorsabb tempót diktálnak

Az önvezető technológiák mellett a kiberbiztonság és a vezetésbiztonsági funkciók is előtérbe kerültek. Ezeken a területeken sem csak a fogyasztói igények és a piaci trendek határozzák meg a fejlődést, a szabályozó hatóságok egyre több olyan biztonsági megoldást írnak elő az új autók számára, melyek megvalósításában döntő szerepe van a szoftvereknek.

 

Az aiMotive a világ egyik legnagyobb, három kontinensen jelen lévő független csapata, ami az önvezetés kihívásaira fejleszt megoldásokat

 

A szoftverfejlesztés folytonossága, eltérő ritmusa és a napról napra formálódó új technológiák kihívások elé állították a hagyományosan több éves terméktervezési ciklusokkal dolgozó autógyártókat. A szükséges tudás megszerzése, egy kompetens csapat felépítése hosszú éveket vesz igénybe. Ez hatalmas lehetőséget jelent az innovatív technológiákkal foglalkozó cégeknek, melyek méretüknél, szaktudásuknál és felhalmozott tapasztalatuknál fogva hatékonyan tudnak együtt dolgozni az autógyártókkal.

Magyarországon három cég, az aiMotive, a Commsignia és az NNG ezen az úton, startupként indult el, és ma már saját területén piacvezető, a legnagyobb autógyártók felé értékesíti innovatív technológián alapuló megoldásait, ezzel versenyelőnyt biztosítva az autómárkáknak:

  • Az aiMotive a világ egyik legnagyobb, három kontinensen jelen lévő független csapata, ami az önvezetés kihívásaira fejleszt megoldásokat.
  • A Commsignia a járművek közötti kommunikációval (V2X) foglalkozik, és a piacon a legnagyobb, erre a technológiára szakosodott cég.
  • Az NNG, mint globális és független szoftverfejlesztő cég, 2004 óta szállít navigációs és navigációhoz kapcsolódó mobilitási megoldásokat az autóipar számára. A cég 2016-ban bővítette portfólióját az Arilou Technologies csatlakozásával, mely egy, az autóipari kiberbiztonságra szakosodott, izraeli székhelyű startup.

Ezek a cégek nemcsak üzleti és technológiai szempontból világpiaci játékosok, de versenyben vannak a legjobb szakemberekért is. Az intenzív növekedés elengedhetetlen feltétele, hogy a budapesti székhelyükön vonzó körülményeket, modern cégkultúrát biztosítsanak a kollégáiknak. Ezen túl a magyar cégek esetében a döntéshozás közelsége is egyedülálló, azaz a dolgozóiknak innen van lehetőségük érdemben formálni a világ autóiparát. Ezek mind olyan tényezők, melyek vonzzák a tehetséges mérnököket és szakembereket, az országból és külföldről egyaránt.

 

Commsignia
 
A 2012-ben, Budapesten megalapított Commsignia járműkommunikációs (V2X) megoldásokat fejleszt, nemzetközi tekintetben is a legnagyobb olyan cég, amely ezzel a technológiával foglalkozik. Szoftveres és hardveres megoldásokat kínál, amelyek lehetővé teszik, hogy a járművek információt osszanak meg egymással és a környezetükkel. Ezek alapján a sofőrök, majd később az önvezető algoritmusok pontosabb döntéseket hozhatnak a forgalmi helyzetekben, így téve biztonságosabbá a közlekedést.
 
aiMotive
 
Az aiMotive a világ egyik legnagyobb független vállalata, amely automatizált vezetési technológiákon dolgozik. A vállalat integrált termékportfóliót kínál, amelyet saját fejlesztésű adateszközökkel erősít meg. Mindez lehetővé teszi az ügyfelek számára, hogy hatékonyan vezessék be az automatizált vezetési funkciókat és áthidalják technológiai hiányosságaikat, miközben nagyságrendekkel csökkenti a fejlesztési költségeket.
 
Az aiMotive többet nyújt, mint egyszerű szoftver: újrafelhasználható, hatékony adat- és szimulációs megoldásai csökkentik az autóipari szereplők termékeinek piacra jutási idejét. A vállalat teljes termékportfólióját tömeggyártási programokban validálták. Az aiMotive egy magántulajdonban lévő vállalat, amelynek székhelye Budapesten, irodái pedig Münchenben, Németországban, Mountain View-ban és Detroitban az Egyesült Államokban, valamint Yokohamában, Japánban vannak.
 
NNG
 
Az NNG globális autóipari szoftver beszállító, amelynek célja, hogy a legjobb vezetési élményt biztosítsa. A vállalat a navigáció, a kiberbiztonság és a UX piacain kínál megoldásokat. Az NNG elsősorban a white-label formában értékesített szoftvereiről ismert. Az NNG navigációit már több mint 60 millió eszközre telepítették világszerte, beleértve több mint 38 autómárka járműveit. Az NNG a világ számos pontján, például az USA-ban, Svájcban, Izraelben, Kínában, Japánban és Oroszországban is rendelkezik helyi képviselettel, így biztosítva a helyi igényekre és piacra szabott megoldásokat és tartalmat valamennyi ügyfele számára. 
 

 

Róma a helyi villamosenergia-hálózat rugalmasságát teszteli
A RomeFlex projektben az egyre növekvő energiaigényekre készítik fel a város elektromos infrastruktúráját, a Siemens közreműködésével.
Saját villamosenergiát termel a Suzuki esztergomi gyára
A napelempark teljes beruházása csaknem két évig tartott és 2 millió euróba került. A vállalat így éves szinten csaknem 270 millió forintot spórol meg és több mint 1700 tonnával csökkenti a közvetett szén-dioxid-kibocsátást.
Okostelefontól a robotikáig - új digitális ökoszisztéma épül
A Xiaomi az MWC Barcelona 2024 rendezvényen bemutatta az új Human x Car x Home stratégia jegyében kifejlesztett okos ökoszisztémáját, amely új fénybe helyezi a technológiai integráció fogalmát.
Már lehet regisztrálni az első ipari digitalizációs fesztiválra
A Smart Manufacturing Festival - "A fejlődés társadalmasítása!" rendezvény több mint 30 helyszínen, mintegy 50 féle program várja a látogatókat 2024. február 26. és március 8. között - közölte az Ipar 4.0 Nemzeti Technológiai Platform Szövetség (NTPSZ).
Kevesebb selejt a digitális kiesztergálófej-beállításnak köszönhetően
A Seco Axiabore és az Axiabore Plus digitális axiális kiesztergálófejek kiküszöbölik a fáradságos, pontatlan kiesztergálófej-beállítást, amely során selejt munkadarabok keletkezhetnek. A széles digitális kijelzőnek köszönhetően a beállítás gyorsan és hatékonyan elvégezhető.