Frissen a vákuumból!
Mindannyian tudjuk, milyen fontos a forró levegő a sütésnél. A pékáruk fogyasztása és feldolgozása során azonban a hűtés is kulcsfontosságú. A Festo új Durrer VCS vákuumhűtési megoldása megmutatja, hogyan lehet a frissen sütött termékeket vákuum segítségével néhány perc alatt lehűteni.

 

A pékáruk előállítása során az idő a legfontosabb. Egy átlagos nap egy pékségben az éjszaka közepén kezdődik. Órákig tart a tészta elkészítése, a sütés, majd a forró péksütemények szobahőmérsékleten történő lehűtése, mielőtt eladnák őket. A nagy pékségekben és az ipari termelésben különösen az utolsó lépés, a pékáru hűtése kínál optimalizálási lehetőséget. A sütőből kikerült pékárut általában hideglevegő-konvekción alapuló aktív hűtéssel hűtik szobahőmérsékletre. Ez jelentős időt vesz igénybe.

A svájci Durrer célgépgyártó cég vákuumhűtéssel képes ezt az időt csökkenteni. A technológiát más területeken, például az orvostechnikában már évek óta sikerrel alkalmazzák, eddig azonban kevés példa volt a sütéstechnikában való felhasználására. A nehézséget a különböző típusú pékáruk rugalmas kezelése jelentette, amelyek mindegyike más-más vákuumprofilt igényel.

A víz környezeti hőmérsékleten elpárolog

A pékáru vákuumos hűtése során a hűtendő termékben lévő víz nyomása és párolgási pontja egyaránt csökken. Míg a víz 1 bar nyomáson – ami nagyjából megfelel a tengerszint feletti légköri nyomásnak – 99,6 Celsius fokon forr fel, a 0,006 bar vákuum kialakítása lehetővé teszi a forráspont csökkentését a fagypont felé.

 

A pékáruk gyors hűtése: a Durrer új VCS vákuumhűtő megoldása

 

A párolgásból származó energia hatására a pékáru néhány percen belül lehűl. A legkorszerűbb folyamatautomatizálás lehetővé tette a termodinamikai folyamat optimális szabályozását. "A vákuumhűtés folyamata már nagyon régóta létezik. Az első szabadalmakat már az 1920-as években bejegyezték" – magyarázza Ludwig Durrer, a Durrer Spezialmaschinen AG vezérigazgatója. "A vákuumhűtést  csak az utóbbi években sikerült a legkorszerűbb vezérlési technológia és érzékelők alkalmazásával az iparban is alkalmazni."

A legmodernebb folyamatautomatizálás lehetővé teszi

A Durrer új VCS vákuumhűtési megoldása a Festo pneumatikus folyamatautomatizálását használja a vákuum gyors, pontos és rugalmas felépítésére és feloldására. Impulzusüzem is lehetséges, amihez közegoldalon a vákuumszivattyúhoz vezető vezetékek gyors és pontos nyitására és zárására van szükség. Ezt a Festo automatizált pillangószelep-egységei garantálják, amelyek a speciálisan vákuumhoz tervezett DN 65 és DN 100 méretű pillangószelepekből, a DFPD negyedfordulatú működtető elemekből és a CMSX pozicionálókból állnak.

 

 

Finoman hangolt vákuumprofilok: pneumatikus folyamatautomatizálás a Festotól

 

DN 15 és DN 25 méretű gömbcsapokkal, DFPD negyedfordulatú hajtóművekkel, VSNC mágnesszelepekkel és SRBG érzékelődobozokkal ellátott automatizált egységeket is használnak. A mozgásokat a pneumatikus oldalon VUVS mágnesszelepek vezérlik, a levegőelőkészítést MSB4 egységek végzik. A Festo folyamatautomatizálási elemei kompakt és biztonságosan védett módon vannak elhelyezve a rozsdamentes acél vezérlőszekrényben, közvetlenül a gépen.

Finomra hangolt vákuumprofil

A vákuumhűtés alkalmazásakor a kihívást a pékáruk szerkezetének különbsége jelenti. Nagy vagy kis pórusúak, sok vagy kevés vizet tartalmaznak, és ez hogyan oszlik el? A válaszoktól függően a pékáruk egyedi szerkezete megkövetelheti, hogy a vákuumot gyorsan vagy lassan, vagy – mint a péksütemények esetében – impulzusokban építsük fel. "Egy szilvatortát néhány másodperc alatt a vákuumban felrobbanthatunk, ha nem vigyázunk, vagy a 95 fokos sütési hőmérsékletről három perc alatt óvatosan 35 fokra hűthetünk" – magyarázza Durrer.

 

Helytakarékos: gömbcsapokból, negyedfordulatú DFPD hajtóművekból, VSNC mágnesszelepekből és SRBG érzékelődobozokból álló automatizált golyóscsapegységek

 

"Ezután ugyanabban a gépben lehűthetünk egy bagettet, majd egy teljes kiőrlésű kenyeret. A korábbi folyamatautomatizálási megoldásokkal erre nem voltunk képesek. A Festo most először tette ezt lehetővé" – mondja Durrer. A hagyományos konvekciós hűtéshez képest a vákuumhűtés akár 30 százalékos időmegtakarítást is jelent, és egyúttal csökkenti a baktériumok szaporodását, mivel a hűtéshez nem kell további környezeti levegőt biztosítani.

A termelékenység fenntartható növekedése

A Festo legkorszerűbb folyamatautomatizálása lehetővé tette, hogy ne csak a hűtési időt, hanem a sütési időt is csökkentsék. "Mivel a vákuumhűtéshez egy kicsit több nedvességre van szükségünk a pékáruban, a sütési folyamat lerövidíthető és magasabb hőmérsékleten végezhető" - magyarázza Durrer. A sütés és hűtés, valamint a későbbi feldolgozás, csomagolás és logisztika rövidebb átfutási ideje fenntarthatóan növeli a termelékenységet. A rövidebb átfutási idők a hely optimális kihasználását is jelentik.

 

Megbízhatóan vezérelt: teljesen automatizált KVZA pillangószelep a Festotól

 

Ennek a második generációs családi vállalkozásnak a tulajdonosa már évek óta a „mindent egy forrásból“ stratégiát követi a Festoval. A korszerű folyamatautomatizálás mellett a másik döntő tényező a Festo partnerként való kiválasztásában a világméretű elérhetőség. "Gyáraink és rendszereink több mint 80 százalékát exportáljuk a világ minden tájára. Ügyfeleink számára fontos, hogy partnereink globális jelenléttel rendelkezzenek".

 

 

A Festo a Durrer Spezialmaschinen AG ügyfeleinek a világ minden táján gyorsan és megbízhatóan tud termékeket és know-how-t szállítani a széleskörűen elosztott szerviz- és globális támogatási struktúráinak köszönhetően – így a vákuummal való munkavégzés nem okozhat számukra nyomást.

hyperMILL VIRTUAL Machining – fejlett szerszámgép szimuláció és analízis
A hyperMILL 2D, 3D, gyorsmarási és 5 tengelyes megmunkálásoktól a maró-eszterga központok programozásán a speciális alkalmazási területekig minden létező megmunkálási stratégiát egyetlen Windows-os felületen integrál.
Hiányszakma és biztos egzisztencia: ahol a jövő villanyszerelőit képzik
Sem a lakosság energiaellátása, sem az ország gazdasága nem működhet a villamos szakmák magasan képzett művelői nélkül – az E.ON Hungária Csoport egyre bővülő, a vállalat teljes szolgáltatási területét lefedő tanműhely-hálózatot hozott létre.
A kiber- és digitális technológiai kockázatok a vezetők rémálma
A PwC kutatása szerint, miközben a vállalkozások olyan új és feltörekvő technológiákat keresnek ahhoz, hogy értéket teremtsenek és átalakítsák működésüket, mint a generatív mesterséges intelligencia, a gépi tanulás, az automatizálás és a felhőalapú megoldások, mindezek jelentős szerepet játszanak a szervezetek kockázati kitettségének alakításában is.
5 ok, amiért a szénszálas kompozit 3D nyomtatás forradalmasítja a gyártási folyamatokat
Itt az ideje, hogy felfedezze a szénszálas kompozit 3D nyomtatás világát, mivel számos olyan előnyt kínál, amely hatékonyabbá teheti a gyártási folyamatokat. A Stratasys kompozit 3D nyomtatás geometriától függően 2-4x gyorsabb, mint más szénszálas megoldások. Bemutatunk 5 meggyőző okot, amiért ez a csúcstechnológia megreformálja a gyártást!
Egy gép 500 milliós ára természetes, de a szoftver pár millióján mindenki elsápad
A rossz szoftverválasztás vagy egy elhibázott bevezetési folyamat elkerülésével akár többmilliós tanulópénzt spórolhatunk meg.