Egységes szoftverplatform felel a Budapest Airport zökkenőmentes működéséért
2019-ben 16 millió utassal a Budapest Airport lett Magyarország legnagyobb nemzetközi repülőtere és Délkelet-Európa egyik légiközlekedési csomópontja. A repülőtér kritikus infrastruktúráját működtető vezérlő- és SCADA-rendszerek azonban elöregedtek, és nem szabványosítottak.

 

A tervezés egyszerűsítése érdekében a vezérlőrendszerekért felelős osztály úgy döntött, hogy a zenon szoftverplatform segítségével egységesíti a rendszereket. Mindez növeli a megbízhatóságot és biztosítja a repülőtér autonómiáját. Lao-ce mondta azt, hogy: „Az ezermérföldes utazás is az első lépéssel kezdődik.” Egy légitársaság utasai számára az első lépés a repülőtérre érkezést jelenti. A repülőterek intermodális közlekedési csomópontok, amelyek a szárazföldi és a légi forgalmat kapcsolják össze. Feladataik közé tartozik az utasok és áruk érkezésének, indulásának és tranzitjának feldolgozása, valamint a repülőgépek mozgásának irányítása a levegőben, illetve a földön. A repülőterek gyakran nagyon nagyok, és szinte biztosan komplex rendszerek – nem utolsósorban a megnövekedett biztonsági követelmények miatt.

 

 

Az irányítótoronnyal közvetlenül érintkezve minden repülőgépet lépésről lépésre kell elvezetni a kapujához vagy a startpozícióhoz. Ezt egy átfogó, kifinomult levegő-föld fényrendszer (AGLS) támogatja. Az utasok kezelése is hasonlóan összetett feladat – a check-in pultnál kibocsátott összes utazási dokumentumtól egészen a biztonsági ellenőrzésekig és a kapuk előtti átvizsgálásig. A feladott poggyászt ezenkívül nyilvántartásba kell venni, ellenőrizni, illetve a megfelelő repülőgépekre és átvételi állomásokra kell szállítani azokat. A repülőtéri épületeken belül ezeket a feladatokat általában egy automatizált poggyászkezelő rendszer (BHS) látja el.

Fontos repülőtér számtalan feladattal

A Budapest Liszt Ferenc Repülőtér (BUD) – köznyelvi nevén „Ferihegy” – Magyarország fővárosának nemzetközi repülőtere. Mindössze 16 kilométerre (tíz mérföldre) fekszik Budapest központjától. A COVID előtt, 2019-ben több mint 16 millió utas használta a repülőteret üzleti vagy szabadidős utazásokra. A magánkonzorcium által üzemeltetett BUD egyben fontos teherszállítási repülőtér is. A BUD Cargo City az ország központi légi áruszállítási csomópontja. Mivel Magyarország NATO-tag, legnagyobb nemzetközi repülőtere katonai célokat is szolgál, így a BUD-nak egész évben, éjjel-nappal üzemelnie kell.

Heterogén rendszerkörnyezet

Amióta 1950-ben utasszállító repülőtérként megnyílt, a BUD-ot gyakran kibővítették, újratervezték és modernizálták. E frissítések sokszor változatlanul hagytak néhány meglévő telepítést és rendszert. A különböző átalakítási vagy bővítési szerződések között gyakran évek teltek el, és különböző vállalkozóknak ítélték oda a munkákat. Mindez egy nagyon heterogén rendszert eredményezett a repülőtér AGLS- és BHS-rendszerei esetében. Ez a heterogenitás a különféle szabályozási rendszerekre is kiterjedt. „Az üzemeltetéshez és a felügyelethez összesen hat SCADA-rendszerünk volt – mondja Kulcsár Géza, a Budapest Liszt Ferenc Nemzetközi Repülőtér vezérlőrendszerekért felelős csoportvezetője. – Csak a BHS számára nem kevesebb, mint négy rendszer van használatban.”

A műveletek és a karbantartás leegyszerűsítésének igénye

A használt rendszereket különböző rendszerintegrátorok valósították meg az egyes telepítések során. Ebből következően csak a meghatározott, szűk célokhoz szükséges speciális interfészekkel rendelkeztek. Minden rendszer saját, egyedi vizualizációval rendelkezett. Működés közben az ember-gép interfészek (HMI) eltérő megjelenése és működése is képes volt zavart okozni, ami a félreértelmezés további és szükségtelen kockázatát is maga után vonta.

 

 

A következetesség hiánya azt is eredményezte, hogy a karbantartó személyzetet minden elszigetelt alkalmazásra ki kell képezni. A módosításokhoz viszont a rendszerintegrátorokhoz kellett fordulni. A támogatást azonban gyakran nehezen kapták meg, mert e cégek egy része megszűnt, vagy távoztak a repülőtéri létesítményeket ismerő alkalmazottak. „Gyakran komoly kihívást jelentettek még az olyan egyszerű feladatok is, mint az operációs rendszer frissítése – emlékszik vissza Kulcsár Géza. – Rendszeresen előfordultak meghibásodások a részrendszerekben.”

Szabványosítás a zenon segítségével

Teljesen érthető, hogy mindezen kihívások a rendszerek szabványosítására ösztönözték a munkatársakat. A cél nem az összes rendszer teljes integrációja, hanem az AGLS-en és a BHS-en belüli rendszeregyesítés volt. A rendszer kiválasztási folyamatára való felkészülés érdekében a budapesti repülőtér vezérlőrendszer-szakértői tanulmányt készítettek az összes szóba jöhető vezérlő- és vizualizációs rendszer előnyeinek és hátrányainak összehasonlításával. A valós működés tapasztalatait vették figyelembe.

 

 

A 2010 óta használt SICAM-230 mutatta a legjobb stabilitást, és a legkevésbé volt hajlamos a leállásokra. Az eredeti beszállító azonban már nem nyújt műszaki támogatást a szoftverhez, így egy alternatív szoftverterméket javasolt, ami viszont nem felelt meg a repülőtér sajátos követelményeinek, ezért azt korán elvetették. A SICAM-230 magja a COPA-DATA zenon szoftverplatformja. Kulcsár Géza a COPA-DATA-hoz fordult, amely egy hardverfüggetlen és nem konszolidált osztrák szoftvergyártó Salzburg városából.

Alacsony kockázatú szoftvercsere

A BUD szakemberei első lépésként átalakították az AGLS-vezérlőrendszereket. Az összes vezérlési technológiát lecserélték, beleértve a tizenkét redundáns vezérlőegységet (PLC) és a kapcsolódó perifériákat. Csak a teljesítményelektronika maradt érintetlen. A rendszer 30 000 adatponttal rendelkezett. A zenon felhasználásával ezenkívül egy fölérendelt irányítási rendszert hoztak létre, ami egy átjárót is tartalmaz a repülőtéri radarrendszerhez (ARS). „Csak hat óránk volt a teljes AGLS átállítására és az élesbeállításra, amit külső segítség nélkül végeztük el – magyarázza Kulcsár Géza. – A zenon nyitottságának és könnyű kezelhetőségének köszönhetően ez egyáltalán nem okozott gondot.”

 

 
A zenon vált a Budapest Airport levegő-föld fényrendszerének és poggyászkezelő rendszerének magas szintű vezérlőrendszerévé:
 
  • Magas működési megbízhatóság még a nem mindennapi helyzetekben is
  • Rendszermódosítások állásidő nélkül
  • Szabványosított felhasználói felületek
  • Gyors tervezés programozási ismeretek nélkül
  • Magas fokú önállóság az üzemeltetés és karbantartás során
 
Kulcsár Géza, a Budapest Liszt Ferenc Nemzetközi Repülőtér vezérlőrendszerekért felelős csoportvezetője: „A zenon segítségével mindössze két hét alatt el tudjuk készíteni a BHS több mint 1 000 szállítószalagot magában foglaló vizualizációját, a teljes AGLS-rendszerre pedig alig hat óra alatt tudjuk ezt elvégezni.”
 

 

A SICAM-230 használatával szerzett tapasztalatok a későbbi módosítások során is értékesnek bizonyultak. „Az adatpontlista importálásától a rendszer üzembe helyezéséig mindössze 16 percre van szükségünk, ami sok időt hagy az intenzív tesztelésre” – mondja Kulcsár Géza. Hangsúlyozza, hogy a zenon gyors újratöltési képessége is jelentős előnyökkel jár, különösen az AGLS esetében: „Mivel szimulációval tesztelhetjük a módosításokat, a változtatások végrehajtása nem tart tovább három másodpercnél.” Az összes rendszerparaméter a zenonban történő teljes rögzítése lehetővé teszi, hogy két percen belül visszatérjenek az előző állapothoz. Ezek a rendszertulajdonságok a budapesti repülőtér vezérlőrendszereinek zökkenőmentes évenkénti korszerűsítését teszik lehetővé.

Rugalmasság és gyorsaság

A Budapest Airport irányítórendszerekért felelős mérnökei a zenon nagy rugalmasságából is profitáltak. A több mint 400 külső féltől származó rendszerhez és komponenshez való natív illesztőprogramok és interfészek a gyártók hihetetlenül széles választékától származó PLC-k, meghajtók és érzékelők integrálását könnyítik meg. Hasonlóan nagy rugalmasságot biztosítanak a zenon projekttervezési lehetőségei. A zenon elve a „paraméterezés, nem programozás”. Könyvtárakat tartalmaz intelligens objektumokkal, amelyek segítségével képeket, funkciókat és ezek kombinációit lehet létrehozni. A rendszerben bárhol újrahasznosíthatók, és a paraméterek beállításával egyedi célra adaptálhatók, ezért ezeket elegendő központilag tárolni és karbantartani. A változtatásokat csak egyszer kell végrehajtani, és minden releváns alprojektben automatikusan, minden további intézkedés nélkül hatályba lépnek.

Egységes vizualizációs koncepció

A zenon mindezen tulajdonságai jelentősen felgyorsítják a mérnöki munkát, ugyanakkor néhány hírhedt hibaforrást is kiküszöbölnek. A BHS megújítása során a legtöbb munkát az adatpontlista létrehozására kellett fordítani, mivel a vezérlőrendszer dokumentációjában található információk egy része nem korrelált a valósággal. „A zenon segítségével mindössze két hét alatt tudtuk elkészíteni a több mint 1 000 szállítószalaggal rendelkező BHS vizualizációját – magyarázza Kulcsár Géza. – A konfigurációhoz a standard zenon verziót használtuk, és nem kellett egyetlen kódsort sem írnunk.”

A jövőt már a zenonnal tervezik

A zenon-alapú megoldások hatékonynak és eredményesnek bizonyultak a mindennapi működésben. A rendszer stabilitása eddig ismeretlen szintre emelkedett. Hasonlóképpen, az adaptációk és módosítások elvégzésére fordított erőfeszítések is jelentősen lecsökkentek. A repülőtéri csapatnak többé nem kell harmadik fél támogatására támaszkodnia. A szabványosított képernyők ezenkívül jelentősen leegyszerűsítették a rendszer kezelését.

 

 

Kulcsár Géza ezen fejlesztéseken felbuzdulva most azt tervezi, hogy a zenon segítségével a repülőtér épületautomatizálási és áramellátó rendszereit is integrálja. „A zenon nagy előnyének tartom, hogy hétfős csapatunk most már az összes technológiát a saját kezében tartja – mondja. – Ez a COVID-19 világjárvány idején a nem vállalati személyzet hozzáférési korlátozásai ellenére is megkönnyítette a működési készenlét biztosítását.”

Bionika, robotika és spinoff fejlesztések az idei Innovációs Napon
Hatodik alkalommal rendezi meg a kutatókat és ipari partnereket összekötő eseményét, az Innovációs Napot a Műegyetem - FIEK (Felsőoktatási Innovációmenedzsment és Együttműködési Központ) június 8-án.
Az elektromos megfogók elejtik a munkadarabot?
Az ipari igények az egyre kifinomultabb technológiák felé mutatnak. A termelő berendezések termelékenységével, hatékonyságával, pontosságával és megbízhatóságával szemben támasztott követelmények egyre magasabbak.
Megerősítette pozícióit a skandináv piacon a Vajda-Papír Csoport
A Vajda-Papír Scandinavia AS az egyetlen magyar tulajdonosi kézben üzemeltetett, napi fogyasztási cikkeket előállító és exportáló vállalat Norvégiában. A cég régiós jelenlétének és exporttevékenységének erősítése érdekében a Vajda-Papír további piacbővítő lépéseket tervez.
Magyarországról is hozzáférhetünk digitálisan az EU szolgáltatásaihoz
Az Evrotrust eID az első tagállami eID rendszer, amely egyszerű digitális hozzáférést és azonosítást biztosít magyar magánszemélyeknek és vállalatoknak egyaránt az Európai Unió közigazgatási szolgáltatásaihoz.
Paradigmaváltást hoz a Data Mesh az adatplatformok területén
A digitális térben gyorsuló ütemben jön létre adat, aminek feldolgozása, tárolása és kiaknázása egyre fontosabbá válik. Az adatok helyes kezelésével, feldolgozásával és az üzleti értéket teremtő információ kinyerésével a vállalatok piaci előnyre tudnak szert tenni.