Egy éjszakára megnyílnak a gyárkapuk
A különleges alkalommal az érdeklődők testközelből láthatnak példákat a negyedik ipari forradalom automatizált és digitalizált termelési megoldásaira, és megtudhatják, hogyan néz ki egy igazán modern gyár.

 

A rendezvény házigazdája az Ipar 4.0 Mintagyárak kiemelt projekt, mely ezzel az eseménnyel is arra szeretne rávilágítani, hogy az ipar fejlődése nemcsak kihívásokat, hanem lehetőségeket is teremt az élet számos területén. A program különösen érdekes lehet a termelő kkv-k, az iparban dolgozók és a pályaválasztás előtt állók számára, akik most bepillantást nyerhetnek abba, milyen perspektívát kínálnak az okos gyárak, mint üzleti partner vagy munkáltató.

Az elmúlt évtized technológiai fejlődése – különösen az infokommunikáció és számítástechnika területén – forradalminak nevezhető változásokat hozott a mindennapokban. Nincs ez másképp az iparban sem. Korszerű, jövőbe mutató és mindenki számára előnyöket kínáló megoldások jönnek létre. Aki termelésben érdekelt, annak el kell látogatnia november 16-án 16.00 és 22.00 óra között a Modern Gyárak Éjszakájára, hogy meglássa, milyen módszereket alkalmaznak a legjobbak.

Nézze meg a jövő gyárát!

A rendezvényt az Ipar 4.0 Mintagyárak kiemelt projekt – Legyen részese Ön is az ipar fejlődésének program keretében immár második alkalommal tartják meg országszerte.  Idén 12 megye 36 gyárában ismerkedhetnek meg a korszerű ipari termeléssel és az okosgyárak működésével az érdeklődők. Az eseményen megtekinthető gyárak legtöbbje az autóiparban, gépiparban és az elektronika területén tevékenykedik, de csatlakoztak az eseményhez az élelmiszeriparból és a gyógyszeriparból is. A szervezők több mint 3500 látogatót várnak, az éjszakai látogatások regisztrációhoz kötöttek és a helyek gyorsan fogynak a www.ipar4.hu oldalon.

A konvergenciarégióban működő termelő mikro-, kis- és középvállalkozások számára szolgáltatásokat kínáló kiemelt projekt szakemberei ezzel az eseménnyel is azt szeretnék bemutatni, hogy ipar 4.0 a mindennapok valósága. Ehhez ad támogatást a projekt. A digitalizáció révén jelentős versenyképesség-növekedést érhetnek el a hazai kis- és középvállalkozások. A hazai és nemzetközi nagyvállalatok többsége már beépítette stratégiájába, és alkalmazza az ipar 4.0 megoldásokat, azonban a velük üzleti kapcsolatban álló kis- és középvállalkozások esetében a szemléletmód megváltoztatására van még szükség.

Az ipar 4.0-ás eszközök használata jelentős, gyorsan realizálható termelékenységjavulást eredményezhet, ezen felül megoldást kínálhat a rendelkezésre álló szűkös munkaerő még hatékonyabb alkalmazására is. A 2,35 milliárd forint keretösszegű program célja, hogy a feldolgozóiparban működő szervezetek megismerjék a legújabb technológiákat, valamint módszertani ismereteket kapjanak ezek bevezetésének és alkalmazásának megkönnyítésére. Ebben a munkában 5 Mintagyárral és egy Technológiai Központtal működik a program együtt, amelyek egész évben látogathatók. A gyárlátogatás mindenki számára ingyenes, ám regisztrációhoz kötött, amely a www.ipar4.hu-n érhető el.

Kevesebb selejt a digitális kiesztergálófej-beállításnak köszönhetően
A Seco Axiabore és az Axiabore Plus digitális axiális kiesztergálófejek kiküszöbölik a fáradságos, pontatlan kiesztergálófej-beállítást, amely során selejt munkadarabok keletkezhetnek. A széles digitális kijelzőnek köszönhetően a beállítás gyorsan és hatékonyan elvégezhető.
Biztató kilátások a magyar űripar előtt
A 4iG Nyrt. űripari és technológiai érdekeltségeit az iparág globális növekedési lehetőségeit jobban kihasználó önálló társaságba vonja össze. A 4iG Space and Technology Zrt. feladata lesz a cégcsoport érdekeltségébe tartozó űripari- és műholdgyártási, autonóm repülőgépek (UAV) fejlesztésével és gyártásával, drónvédelemmel, továbbá a védelmi digitalizációs szolgáltatásokkal kapcsolatos tevékenységek irányítását.
Megbízható energiaellátás - 100%-os rendelkezésre állás a tápellátásban
Az ágazatok egyre nagyobb mértékű villamosításával, hálózatba szervezésével és automatizálásával egyre nagyobb a függőség a megbízható áramellátási megoldásoktól, hiszen a nem tervezett üzemleállások magas költségeket okoznak. Tarts velünk és tudd meg, hogyan szolgáltass megbízható energiát a váratlan leállások elkerülése érdekében!
Az MI az új aranyláz: aranyat ássunk, vagy inkább ásókat adjunk el?
A Bobcats Coding mesterséges innovációs (MI) útmutatót készített vállalati döntéshozóknak, amely áttekintést nyújt a mesterséges intelligencia gyors felíveléséről a befektetési piacon, egyúttal kézzelfogható tanácsokkal is szolgál az MI iránt érdeklődő vállalkozások stratégiai tervezéséhez és kockázatértékeléséhez.
Több rugalmasságra lesz szüksége a hazai villamosenergia-rendszernek
Becslések szerint 150-180 ezer okosmérővel felszerelt fogyasztó lehet Magyarországon, ami 4,7 millióra is nőhet 2030-ig, ha a magyar piac követi a nyugat-európai trendeket.