Automatizálás a robotikában – egy tökéletes robot minden területhez
Az ATRO robotrendszer kidolgozásával a Beckhoff új szemléletmódot hozott a robotika világába. Ez egy moduláris rendszer, amelyből bármilyen alkalmazáshoz rendkívül rugalmasan összeállítható a megfelelő robotkinematika.

 

Külön említést érdemel az adatátviteli vonalak és a tápellátó rendszer sínjeinek elvezetésére, valamint különféle közegek áramoltatására szolgáló belső vezetőcsatorna, amely kialakításánál fogva az összes tengely végtelenített forgatását is lehetővé teszi. Az ATRO rendszer elemeiből szinte bármilyen felépítésű robot összeállítható, az egyszerű, egytengelyes forgóasztaloktól és párhuzamos (delta) kinematikai elrendezésektől egészen a többtengelyes csuklókaros robotokig.

A Beckhoff minden részletre kiterjedő megközelítése döntő jelentőségű a könnyű üzembe helyezés és az egyszerű kezelhetőség szempontjából, ugyanis egy gép vagy üzem esetében csak a robotrendszer és a PC-alapú vezérlés közvetlen összeépítésével alakíthatók ki teljes körű, ténylegesen optimalizált megoldások. Ezen alapokra építve mérsékelhető az egy ipari PC-re jutó vezérlések száma, még akár több robot kezelése esetén is.

 

A belső vezetőcsatorna az alaptól a robotkar végéig

 

Az ATRO kinematikai rendszere öt aktív csuklópontot tartalmaz. Ezek a motormodulok, amelyek ötféle kivitelben készülnek, egyenes vagy L alakú kialakítással, öt különböző teljesítményosztályban. Minden motormodul a robot egy tengelyének teljes hajtásrendszerét képezi. Kiegészítő elemként mindössze egy tápegységet és egy vezérlőt kell még csatlakoztatni, ami jelentős helymegtakarítást jelent a vezérlőszekrényen belül. Az aktív modulok mellett a hajtással nem rendelkező összekötő egységek is a rendszer részét képezik, úgymint:

  • a belső vezetőcsatornát is magukba foglaló alapmodulok;
  • I, L vagy Y alakú idomelemek, amelyekkel egyedi robotfelépítés alakítható ki;
  • járulékos funkciókat, berendezéseket (például kamera) biztosító rendszermodulok.

A belső vezetőcsatorna által nyújtott előnyök

Az ATRO robotrendszer elemei stabil kapcsolódást biztosító, ugyanakkor minden belső közegvezetőt átengedő mechanikai csatlakozási felülettel rendelkeznek. Az adatátviteli vonalak, a tápsínek és a különféle közegek – sűrített levegő, vákuum vagy folyadék – így az ATRO kinematikai modulok belsejében vezethetők el. A hagyományos robotikai rendszerekben ezeket külsőleg vezették el, ami a forgatási tartományt és a kihasználható munkaterületet is bekorlátozta.

 

 
A belső vezetőcsatorna lehetővé teszi az összes tengely végtelenített forgatását
 

 

A Beckhoff újonnan kifejlesztett rendszerében ilyen problémákkal nem kell számolni, bármelyik tengely végtelenítetten forgatható, hatékonyabb derékszögű mozgatást és rövid pozicionálási utakat eredményezve. Mindezeken felül, a belső közegáramoltatás alkalmazásával elkerülhetők a külső vezetékek okozta akadályok, vagy kollaboratív robotok (ún. cobotok) esetében fellépő nem kívánt nyomatékhatások. A különféle műszaki alkalmazásokhoz szállított közeg az ATRO interfészeken áramlik keresztül, és ezzel együtt természetesen bármilyen robotikai szerszám – mint például a kifinomult megfogómechanikák – egyszerűen integrálható.

Rendszerintegrálás korlátlan lehetőségekkel

A Beckhoff által kifejlesztett ATRO robotrendszer rendkívül rugalmas, minden lényeges gépi funkcióval rendelkező megoldás, ami többek között a TwinCAT automatizálási szoftverbe történő mély beágyazottságának köszönhető. Ezen képességek közé tartozik például a kifinomult műveletekhez (tárgyak „felkapásához”) szükséges képfeldolgozás, gépi tanulási módszerekkel feljavított mozgatás, vagy elemzések és karbantartás támogatása céljából felhőalapú rendszerekbe történő közvetlen integrálhatóság. Az ATRO nyílt, univerzális szabványokra épül, ami megkönnyíti a tervezést, és a segítségével létrehozott robotalkalmazás „azonnal használható” lesz.

 

Az ATRO moduláris robotrendszer egyik előnye, hogy a felhasználók egyetlen forrásból szerezhetik be a hardver- és szoftverelemeket

 

Ezek a sokrétű képességek egyetlen vezérlőrendszeren belül történő egyesítésével minimalizálhatók a felhasznált eszközök, az egységek költségei, valamint tökéletesen összeszinkronizálhatók az egyes részelemek, és kis adatátviteli késleltetés érhető el. Az ATRO által nyújtott további fontos előny, hogy közvetlenül összekapcsolható intelligens szállítórendszerekkel, például az XTS lineáris szállítórendszerrel vagy az XPlanar síkmotorrendszerrel. Más funkciók beágyazása – mint például a kommunikáció vagy a funkcionális biztonság – kis erőfeszítéssel megvalósítható. Ez nemcsak egy rendkívül hatékony átfogó műszaki megoldás konfigurálását teszi lehetővé maximalizált rendszerteljesítménnyel, hanem korábban soha nem tapasztalt mértékben csökkenthető a gépek által elfoglalt alapterület is.

Az ATRO a hannoveri vásár technológiai díjának első három helyezettje között

A hannoveri vásáron a moduláris ipari robotrendszert jelölték a 2023-as Hermes-díjra. Az ATRO moduláris ipari robotrendszer számos más terméket megelőzve jutott be a 2023-as Hermes-díjra jelölt első három innováció közé, amelyeket politikai, gazdasági, kutatási és társadalomtudományi szakértőkből álló zsűri választott ki. A Deutsche Messe AG szerint ezzel a nemzetközi technológiai díjjal olyan kiemelkedő termékeket és innovatív megoldásokat ismernek el, amelyek különösen magas fokú műszaki újdonságot képviselnek, valamint az ipar, a környezet és a társadalom számára is előnyösek. Az ATRO több szempontból is megfelel ezeknek a kritériumoknak.

 

Az ATRO rendszer segítségével pontosan egy adott feladat követelményeinek megfelelően alakítható ki egy tetszőleges számú tengelyt tartalmazó robot, amely szabadon átméretezhető, megváltoztatható és bővíthető

 

A Deutsche Messe AG által kiadott közleményben a zsűri elnöke és a Fraunhofer Társaság elnöke, Prof. Reimund Neugebauer a következőket nyilatkozta: „A beérkezett pályázatok magas színvonala idén is rendkívül lenyűgöző volt. A jelöltek egy robotokhoz kifejlesztett, szenzoralapú kompenzáló modullal, egy moduláris ipari robotrendszerrel és egy többfelhasználós épületfelügyeleti platformmal impozáns módon mutatták be innovációikat, kiemelve ezek hatékonyságát, fenntarthatóságát és rugalmasságát. Mindhárom megoldás közös jellemzője, hogy dinamikusan előrelendítheti saját szakterületét, és az adott alkalmazási területen tartós változást eredményezhet.”

Hans Beckhoff, a vállalat ügyvezető igazgatója és tulajdonosa hozzátette: „A Beckhoff Automation az innovációt képviseli, és úgy tűnik, hogy ATRO rendszerünkkel sikerült egy újabb, kisebbfajta forradalmat indítanunk. Erre természetesen nagyon büszkék vagyunk! Szeretnék köszönetet mondani mechanikai, elektronikai és szoftvermérnökeinknek, akik tökéletes összhangban dolgoztak együtt az ATRO megalkotásán!” A fentieken túlmenően az ATRO elnyerte az iF Design Award 2023 díjat is. Ezenfelül a Beckhoff egyéb termékei is elismerésben részesültek: formatervezési díjat kapott a Beckhoff Vision (Red Dot Award 2023, iF Design Award 2023 Gold) és az MX-rendszer (Red Dot Award 2023: Best of the Best, iF Design Award 2023) is.

hyperMILL VIRTUAL Machining – fejlett szerszámgép szimuláció és analízis
A hyperMILL 2D, 3D, gyorsmarási és 5 tengelyes megmunkálásoktól a maró-eszterga központok programozásán a speciális alkalmazási területekig minden létező megmunkálási stratégiát egyetlen Windows-os felületen integrál.
Hiányszakma és biztos egzisztencia: ahol a jövő villanyszerelőit képzik
Sem a lakosság energiaellátása, sem az ország gazdasága nem működhet a villamos szakmák magasan képzett művelői nélkül – az E.ON Hungária Csoport egyre bővülő, a vállalat teljes szolgáltatási területét lefedő tanműhely-hálózatot hozott létre.
A kiber- és digitális technológiai kockázatok a vezetők rémálma
A PwC kutatása szerint, miközben a vállalkozások olyan új és feltörekvő technológiákat keresnek ahhoz, hogy értéket teremtsenek és átalakítsák működésüket, mint a generatív mesterséges intelligencia, a gépi tanulás, az automatizálás és a felhőalapú megoldások, mindezek jelentős szerepet játszanak a szervezetek kockázati kitettségének alakításában is.
5 ok, amiért a szénszálas kompozit 3D nyomtatás forradalmasítja a gyártási folyamatokat
Itt az ideje, hogy felfedezze a szénszálas kompozit 3D nyomtatás világát, mivel számos olyan előnyt kínál, amely hatékonyabbá teheti a gyártási folyamatokat. A Stratasys kompozit 3D nyomtatás geometriától függően 2-4x gyorsabb, mint más szénszálas megoldások. Bemutatunk 5 meggyőző okot, amiért ez a csúcstechnológia megreformálja a gyártást!
Egy gép 500 milliós ára természetes, de a szoftver pár millióján mindenki elsápad
A rossz szoftverválasztás vagy egy elhibázott bevezetési folyamat elkerülésével akár többmilliós tanulópénzt spórolhatunk meg.