Autodesk Inventor és Fusion 360 együttműködés
Az Autodesk rendkívül széles termékpalettával rendelkezik, amelyen belül az Inventor már 1999 óta, a Fusion 360 pedig 2013 óta elérhető. A két rendszert az Autodesk különböző felhasználói réteg számára készítette, de az elmúlt évek fejlesztéseinek köszönhetően a határ egyre inkább elmosódik a két rendszer között.

 

Egyre több felhasználó aknázza ki mind a két rendszer előnyeit, aminek elengedhetetlen feltétele, hogy az adatcsere zökkenőmentes legyen mind a két irányba. A két szoftver közötti adatcsere az Autodesk Desktop Connector alkalmazás segítségével történik, ami szinkronizálja a fájlokat a lokális mappa és a felhő tárhely között. A szinkronizált tárhelyről asszociatívan lehet beépíteni a két szoftverbe egymás modelljeit, így az utólagos változtatásokat követően egyszerűen csak frissíteni kell a hivatkozást. A modell megosztás további egyszerűsítését szolgálja az Inventorba beépített Fusion eszköztár, melynek használatával közvetlenül az Inventor felületén lehet kiválasztani a megosztandó komponenseket és a Fusion használni kívánt modulját, valamint innen rögtön elindítható a Fusion is.

 

Az Inventor Fusion eszköztárával egyszerűbb az adatmegosztás

 

Generative Design

A Generative Design egy felhő alapú, mesterséges intelligenciával megtámogatott termékoptimalizációs megoldás, aminek a segítségével jelentősen csökkenthető egy adott termék tömege, komplexitása és/vagy gyártási költsége. A peremfeltételei között meg kell adni a csatlakozó felületeket, a terheléseket, az elkerülendő területeket és az alkalmazható gyártástechnológiákat. A szoftver a számítás során az alapoktól építi fel a modellt, melyből sokféle különböző variációt készít és ezek tömegét és mechanikai szilárdságát grafikonon ábrázolja. A felajánlott lehetőségek közül ki lehet választani az összes megfelelő megoldást, majd ezeket analitikus modellként be lehet építeni a konstrukcióba.

 

A Generative Design új lehetőségeket biztosít a tervezésben és a gyártásban

 

3D nyomtatás

A Fusion 360 sokkal több lehetőséget kínál a 3D nyomtatás területén az Inventorhoz képest, ráadásul a külön megvásárolható Additive Build Extension segítségével fémporos eljárásokhoz szükséges további eszközökkel bővíthető. A modulban ki lehet választani a nyomtató pontos típusát, el lehet rendezni a munkatérben a nyomtatandó termékeket, be lehet állítani a nyomtatási paramétereket és szimulálni lehet a nyomtatási folyamatot.

 

Az Additive Build Extension fémnyomtatáshoz szükséges funkciókkal egészíti ki a Fusiont

 

Végeselemes analízis

A Fusion 360 és az Inventor végeselem moduljának képességei nagyjából megegyeznek és szükség esetén mind a kettő tovább bővíthető, Inventor esetében a Product Design & Manufacturing Collection szoftvercsomagban található Inventor Nastran-, Fusion esetében pedig a Simulation Extension kiegészítő segítségével. Szimuláció területén az Inventor felhasználóknak a munkáját a Fusion több szempontból is segítheti.

A fröccsöntés szimuláció jelenleg csak a Fusionben elérhető, így ezekben az esetekben mindenképpen szükség van rá, emellett a Fusionben van lehetőség felhő alapú számítás futtatására is, ami tehermentesíti a rendelkezésre álló számítógépeket, így azokat más feladatokra lehet használni. Amennyiben gyakran kell ilyen jellegű számításokat végezni, úgy az sem elhanyagolható szempont, hogy ezeket a feladatokat egy erre szakosodott kolléga, külön gépen, egy jelentősen kedvezőbb árú termékkel meg tudja valósítani az Inventorban végzett tervezési feladatokkal párhuzamosan.

 

A Fusion végeselemes modulja hőfeszültség vizsgálatára is alkalmas

 

Összességében ki lehet jelenteni, hogy mind az Inventor, mind a Fusion egy kiváló tervezőszoftver, melyek más-más feladatokban erősebbek, ezért a tervezési és gyártási folyamatok ismeretében az optimális szoftverállomány meghatározásához érdemes megvizsgálni mind a két rendszer lehetőségeit.

 

| Nyitókép: illusztráció, Adobe Stock

hyperMILL VIRTUAL Machining – fejlett szerszámgép szimuláció és analízis
A hyperMILL 2D, 3D, gyorsmarási és 5 tengelyes megmunkálásoktól a maró-eszterga központok programozásán a speciális alkalmazási területekig minden létező megmunkálási stratégiát egyetlen Windows-os felületen integrál.
Hiányszakma és biztos egzisztencia: ahol a jövő villanyszerelőit képzik
Sem a lakosság energiaellátása, sem az ország gazdasága nem működhet a villamos szakmák magasan képzett művelői nélkül – az E.ON Hungária Csoport egyre bővülő, a vállalat teljes szolgáltatási területét lefedő tanműhely-hálózatot hozott létre.
A kiber- és digitális technológiai kockázatok a vezetők rémálma
A PwC kutatása szerint, miközben a vállalkozások olyan új és feltörekvő technológiákat keresnek ahhoz, hogy értéket teremtsenek és átalakítsák működésüket, mint a generatív mesterséges intelligencia, a gépi tanulás, az automatizálás és a felhőalapú megoldások, mindezek jelentős szerepet játszanak a szervezetek kockázati kitettségének alakításában is.
5 ok, amiért a szénszálas kompozit 3D nyomtatás forradalmasítja a gyártási folyamatokat
Itt az ideje, hogy felfedezze a szénszálas kompozit 3D nyomtatás világát, mivel számos olyan előnyt kínál, amely hatékonyabbá teheti a gyártási folyamatokat. A Stratasys kompozit 3D nyomtatás geometriától függően 2-4x gyorsabb, mint más szénszálas megoldások. Bemutatunk 5 meggyőző okot, amiért ez a csúcstechnológia megreformálja a gyártást!
Egy gép 500 milliós ára természetes, de a szoftver pár millióján mindenki elsápad
A rossz szoftverválasztás vagy egy elhibázott bevezetési folyamat elkerülésével akár többmilliós tanulópénzt spórolhatunk meg.