A mai munkásszállók nem egyenlőek a szocialista szállásokkal
Rengeteg tévhit kering a köztudatban a munkásszállók kapcsán, köszönhetően a szocializmusban tapasztaltaknak és a munkásszállóként használt épületállomány elavultságának. Ma azonban egészen mást jelent már egy dolgozói szállás.

 

A szocializmus korában sok kritika érte a munkásszállókat. A berendezés elavult volt és gyorsan használódott. A falak koszosak voltak, a vakolat sokszor potyogott. Az emberek kis terekben zsúfolódtak össze, sokszor emeleteságyakon aludtak. Nem volt privát szférájuk, de még csak az egy főre jutó légtér sem volt megfelelő. A konyhák kicsik voltak, ha egyáltalán voltak és nem lehetett az élelmiszert sem megfelelően tárolni. A modernizálás pedig általában elmaradt. Az emberek többségének a fejében ma is ez a kép él a munkásszállókról. „A 21. században a vállalatok felismerték, hogy színvonalas, minőségi munkásszállókra van szükség és a kormány is számos intézkedést tett modern dolgozói szálláshelyek létrehozására. Elvétve ugyan még akadnak régi munkásszállók, melyeket az épület adottságai miatt nem lehet a kor elvárásainak teljes mértékben megfelelve modernizálni, de egyre több minőségi szálláshely várja a munkavállalókat” – mondta Kiss Éva, a Wellby House Kft. közvetítő cég értékesítési vezetője.

Folyamatos fejlesztések

A jelenlegi munkaerőhiány mellett a vállalatok és a munkaerő-kölcsönző cégek érdeke is, hogy a fluktuáció mind a magyar, mind a külföldi dolgozók körében a lehető legalacsonyabb legyen. A szálláshelyeken éppen ezért a dolgozók alapvető szükségleteire való odafigyelés kiemelt helyen áll. „A munkáltatóknak és a kölcsönző cégeknek is érdeke, hogy olyan színvonalas, élhető körülmények között szállásoltassa munkavállalóit, ami a dolgozók jóllétét és komfortérzetét is növeli. Ha valóban otthonos körülményeket tudunk nekik teremteni, az növeli a munkában is a hatékonyságukat” – emelte ki Kiss Éva. Hozzáteszi: a 21. századi munkásszállók valódi közösségi szállások, ahol sok esetben hotel szintű körülmények és kiszolgálás várja a dolgozókat.

 

 

Olyan, mint egy modern hotel

A mai munkásszállásokon 2-3, de akár 1 ágyas szobákkal is találkozhatunk. Szobánként – de legfeljebb 2-3 szobánként – saját fürdőszobával várják a lakókat a szálláshelyek. Jól felszerelt, gépesített konyha általában minden szinten van, de nem ritka, hogy 2-3 szobánként kialakítanak egyet.  Mosó- és szárítógépekből is szintén több is megtalálható a szállókon az erre a célra létesített mosóhelységekben. Az ingyenes wifi is már alapfelszereltségnek számít. A szállásokon közösségi terekben, klubhelyiségekbe kapcsolódhatnak ki a dolgozók. A közösségi tereket naponta takarítják, a szobákban az ágyneműket rendszeresen cserélik. A munkásszállásokon lakók emellett ideiglenes lakcímükként is bejelenthetik a szállót.  Kiss Éva elmondta: a kipihent munkavállalók jelentik a vállalatok működésének a motorját, ezért a feltöltődéshez a munkásszállókon is minden körülményt biztosítani kell.

 

 

Aktív közösségi élet

Sokan úgy képzelik el a munkásszállókat, hogy a dolgozók hazamennek a szállásra, bevonulnak a saját szobájukba és másnap reggelig szinte ki sem jönnek onnan. Ez egy mai modern dolgozói szálláson már egyáltalán nem így van. A szállásadók és a munkáltatók is mindent megtesznek azért, hogy a munkavállaló jól érezze magát és alacsony legyen a fluktuáció. Egy munkásszállás nemcsak alvóhelyként, hanem rekreációs közegként is szolgál, ahol a dolgozók egy kellemesebb környezetben pihenhetik ki a munka fáradalmait. „A közösségi terek és a sportolási lehetőségek által a lakópark egy olyan élettérré válik, amely egyszerre gondoskodik a pihenésről és a feltöltődésről. A közös sportolás, a közös főzés, meccsnézés, vagy az olyan klubesemények – mint például a karaoke est valódi kikapcsolódást nyújtanak és összekovácsolják a lakókat” – összegezte Kiss Éva.

 

 

A kerékpározás jövője
A kerékpározás az egyik legnépszerűbb és leginkább környezetbarát közlekedési forma, amely évről évre egyre több embert vonz.
Az MI lehet a kulcs az egyszemélyes vállalkozások nyári pihenéséhez
Ma Magyarországon 620 ezer regisztrált egyéni vállalkozó töri a fejét azon, hogyan pihenhetne a nyári időszakban legalább egy-két hetet. A megoldás nem lehetetlen, azonban némi előkészületet és a mesterséges intelligencia által kínált lehetőségek használatát is igényli – derül ki a Billingo összefoglalójából.
Bevezetés a virtuális üzembe helyezésbe
A virtuális üzembe helyezés átalakítja a tervezési folyamatot azáltal, hogy számítógépes szimulációkat alkalmaz a gyártási rendszerek tesztelésére és optimalizálására, mielőtt azok fizikailag megépülnének.
Teherautók számára alkalmas töltőhálózat épül Európában
A nemzetközi E.ON Csoport és a MAN együttműködés értelmében a teherautótöltő-hálózathoz mintegy 170 helyszínen 400 töltőpont fog tartozni Európa-szerte. Az első helyszín idén nyílik meg – 2025 végéig mintegy 80 töltőpont készül el.
Kína autóipara: honnan jön, és hova tart?
Négy évtized elég volt ahhoz, hogy a semmiből a világ első számú autóipari nagyhatalmává emelkedjen Kína. Számaik kétségtelenül impozánsak, ám nem feltétlenül tükrözik, hogy mire is számíthatunk még a kínai autógyártóktól.