A körforgásos gazdaság fejlesztései az adatközpontokat is elérte
Jelentős mértékben csökkenő szén-dioxid-kibocsátás, a berendezések élettartamának meghosszabbítása, fenntarthatóbb működés – többek között ezekkel az előnyökkel jár a Digital Realty párizsi adatközpontjában a Schneider Electrickel való együttműködés.

 

A két cég célja, hogy kidolgozzanak egy olyan programot, amely a Digital Realty többi európai telephelyén is lehetővé teszi a körforgásos gazdaság elveire épülő fejlesztések alkalmazását. Az együttműködés első fázisában a Schneider Electric, az energiamenedzsment és ipari automatizálási megoldások területén vezető multinacionális vállalat az adatközponti szolgáltatásokat nyújtó Digital Realty párizsi PAR6 adatközpontjában segíti az átállást a körforgásos gazdaságra.

A Digital Realty ESG (környezetvédelmi, társadalmi és irányítási) kötelezettségvállalásaival összhangban elindított egy programot annak érdekében, hogy megnövelje a működés szempontjából kritikus fontosságú rendszerek – köztük a Schneider Electric kis- és középfeszültségű elektromos berendezései, kapcsolóberendezései és háromfázisú szünetmentes tápegységei (UPS) – élettartamát a PAR6-ban.

A kezdeményezés magában foglalja a létesítményben lévő elektromos infrastruktúra kulcsfontosságú elemeinek és az alkatrészeknek az újrafelhasználását, valamint egy új, azok visszavételét, újrahasznosítását és felújítását célzó programot. Ez a megközelítés hozzájárul a vállalatnál keletkező elektronikai hulladék és a cég Scope 3 kibocsátásának csökkentéséhez, valamint a rendkívül nagy üvegházhatású gázok, például az SF6 eltávolításához.

Emellett az innovatív kezdeményezés – amely az iparágban elsőként magában foglalja az akkumulátorok felújításának értékelésére irányuló tervet is, hogy meghosszabbítsa a VRLA UPS akkumulátorok életciklusát – a körforgásos gazdaság elveit is követi. A cél egy olyan ütemterv létrehozása, amely lehetővé teszi a Digital Realty számára, hogy a körforgásos gazdaság elvéhez igazodó kezdeményezéseit más európai telephelyein is alkalmazza.

 

 

A következő 3-5 évben ez a projekt várhatóan lehetővé teszi a Digital Realty számára, hogy a kisfeszültségű, középfeszültségű és háromfázisú UPS-berendezésekhez köthető széndioxid-kibocsátás 50-70 százalékát elkerülje, miközben meghosszabbítja a berendezések élettartamát. „Folyamatosan alakítjuk stratégiánkat és működésünket, hogy megfelelhessünk a fenntartható fejlődés kihívásainak: a készülékek, jelen esetben az elektromos berendezések körforgása az egyik legfontosabb eszköz tevékenységünk és értékláncunk szén-dioxid-mentesítéséhez.

Együttműködésünk a Schneider Electrickkel – amely több mint 20 éve partnerünk – itt válik igazán fontossá. Jó világpolgárnak lenni nemcsak helyes, hanem üzleti szempontból is jó, és ahogy haladunk előre, az a törekvésünk, hogy szolgáltatásainkkal segítsük ügyfeleinket környezetvédelmi céljaik elérésében és túlteljesítésében” – mondta el Fabrice Coquio, a Digital Realty franciaországi ügyvivő alelnöke és ügyvezető igazgatója.

 

 

A körforgásos projekt már az első néhány hónap alatt 3,7 tonna szén-dioxid-megtakarítást eredményezett az UPS-berendezések korszerűsítése, felújítása és cseréje révén. További kibocsátás-megtakarítás várható a Schneider Electric SM AirSeT, SF6-mentes középfeszültségű kapcsolóberendezésének telepítésével is, amely a bevált levegő- és vákuumtechnológiát használja, hogy az adatközpontok üzemeltetőinek nagyobb fenntarthatóságot, hatékonyságot és fokozott energiaellátási biztonságot nyújtson.

„Mivel a mesterséges intelligencia egyre szélesebb körű alkalmazása miatt az európai adatközpontok bővülése rekordszintet ért el, elengedhetetlen, hogy az üzemeltetők a régióban innovatív megközelítéseket alkalmazzanak a fenntarthatóság érdekében. A digitális igények a jövőben csak nőni fognak, ezért létfontosságú, hogy a technológiai fejlődés kéz a kézben haladjon a körforgásos gazdaság elveivel – biztosítva, hogy a jövő adatközpontjait felelősségteljesen építsük a következő generáció számára” – hangsúlyozta Marc Garner, a Schneider Electric „Secure Power” üzletágának európai alelnöke.

 

| Forrás: Schneider Electric | Nyitókép: Az épülő DLR  Digital Park

Tervezzen átlátható módon a Visual Components 4.9-es verziójával!
Megérkezett a Visual Components gyártásszimulációs és a robotok offline programozási megoldásának legújabb verziója, amely az eddiginél nagyobb áttekinthetőséget biztosít a gyártás tervezéséhez és optimalizálásához. A felhasználók könnyebben átlátható módon végezhetnek el többet, különösen a nagyobb gyártási és integrációs projektek esetében.
Veszélyben a kulcsfontosságú nyersanyagok
A nettó nulla kibocsátású energiára való átálláshoz nélkülözhetetlen kritikus ásványok több mint 70%-át veszélyezteti az éghajlatváltozás – áll a PwC kilenc fontos nyersanyagot vizsgáló, éghajlati kockázatokról szóló jelentésében.
Újabb Schaeffler-megbízást teljesített a Siemens
A szombathelyi gyár több mint ötmilliárd forintos bővítését segítették épületautomatikai és energiaelosztási rendszerekkel.
Kettős fordulatszámú kompresszor, a legújabb innováció az Atlas Copcótól
Mindeddig állandó fordulatszámú és változó fordulatszámú (VSD) csavarkompresszorok közül lehetett választani. Az első típus a legkedvezőbb áron megvásárolható, a másik üzemeltetése azonban költséghatékonyabb. Mi lenne, ha létezne egy harmadik opció is?
Az AI exponenciálisan fejlődik, amire az emberi agy nincs felkészülve
Egy technológiai forradalomhoz nagyjából tíz év alatt tud alkalmazkodni a társadalom | Két különösen aktuális témáról beszélgettek neves és elismert hazai szakemberek a Protechtor Future Summit üzleti és tech vezetőknek szóló inspirációs eseménysorozat tavaszi alkalmán.