A gyártás túl drága, hogy csak próbálkozzunk
A graphIT 2023. március 7-ei ingyenes online webinárján a Siemens Digital Industries Software Tecnomatix portfóliójába tartozó Plant Simulation gyártási és logisztikai folyamatszimulációs szoftver, rendkívül sokoldalú felhasználhatóságával ismerkedhetnek meg a résztvevők.

 

Többek között szó lesz arról, hogy milyen intuitív módon lehet modelleket építeni a Plant Simulation használatával, hogyan lehet AGV-ket és azok irányítását modellezni, vagy éppen folyamatos (nem diszkrét) gyártást szimulálni, mint például folyadékok az élelmiszer- és vegyiparban. Továbbá szó lesz arról is, hogyan lehet segítségünkre a Plant Simulation az energia- és költséghatékonyság növelésében a gyártás során.

A graphIT Kft. 25 éve része a hazai CAD/CAM/PLM piacnak és meghatározó szereplőjévé vált a sokrétű autó- és járműipar, fogyasztási cikkek, gépgyártás, logisztika, szerszámtervezés-gyártás, illetve olaj- és gázipar területeinek. A graphIT Kft. összetett mérnöki tapasztalattal, valamint Siemens PLM szoftvermegoldásokkal biztosítja ügyfelei számára a mindennapi együttműködést.

 

 

Manapság mikor a költségek növekedése és a határidők betartása egyre nagyobb kihívás elé állítja a globalizáció világában a termelő vállalatokat, a logisztika is kulcstényezővé válik a siker elérése érdekében. Az igény folyamatosan nő az időre történő szállításra, a LEAN elvek bevezetésére, új fenntartható gyártósorok tervezésére és építésére, valamint a globális termelési hálózatok menedzselésére, mindezekhez olyan objektív döntéstámogató adatok szükségesek, amelyek segítik a termelésben résztvevőket, az alternatív gyártási megoldások értékelésében és összehasonlításában. Rengeteg a feladat és a kihívás, amivel a mérnököknek a termelőüzemekben nap mint nap szembesülniük kell. Valljuk be, sokan a különféle folyamatok kezelésére még táblázatkezelő programot használnak, viszont azzal kísérletezni vagy dinamikus folyamatokat lekövetni nem lehet.

De miben lehet segítségünkre a Plant Simulation?

A Plant Simulation segít abban, hogy létrehozzunk egy digitális modellt a logisztikai rendszerekről így fel lehet térképezni a rendszer karakterisztikáját, illetve optimalizálni a teljesítményét. A digitális modell nem csak abban van segítségünkre, hogy kísérleteket végezzünk rajta és „mi lenne, ha?” forgatókönyveket futtassunk a valódi gyártás megzavarása nélkül, hanem már a tervezési folyamat során, jóval a valós gyártás megkezdése előtt is nagy hatékonysággal alkalmazható. Széleskörűen használható elemző eszközök, statisztikák, diagrammok segítenek a különböző gyártási folyamatok kiértékelésében, illetve hasznos értékes információkkal szolgálhat a gyártás tervezésének korai szakaszában.

 

  • Gyártási folyamatok modellezése 

A Plant Simulation szoftver használatával jól strukturált, hierarchikus modellek hozhatók létre a gyártó üzemek, gyártósorok, folyamatok leképzésére. Ezt úgy tudjuk elérni, hogy a program rendkívül sokrétű objektum orientált architektúrával rendelkezik, összetett rendszerek modellezéséhez és karbantartásához, természetesen a hozzá tartozó vezérlési mechanizmusokkal.

Saját objektumok létrehozásával pedig tovább vihetőek a korábbi gyakorlati tapasztalatok más szimulációs modellek esetén is. Bonyolult szimulációk is sokkal könnyebben megérthetők, kezelhetők és alakíthatók, mint a tradicionális szimulációs eszközök esetében, amennyiben igénybe vesszük a Plant Simulation felépítésének előnyeit, mint az egységesítés, öröklődés, hierarchikus felépítés.

 

Automatizált gyártósor digitális iker [*Forrás: Siemens PLM Software]

 

  • A rendszer teljesítményének szimulálása és vizsgálata 

A Plant Simulation modellek arra használhatók, hogy optimalizáljuk a kihozatalt, be tudjuk azonosítani a gyártásban létrejött szűk keresztmetszeteket, valamint minimalizálni tudjuk a WIP készleteket a gyártás során. A szimulációs modellben figyelembe tudjuk venni a belső és külső beszállítói láncokat, a termeléshez szükséges erőforrásokat és üzleti folyamatokat, lehetővé téve a különböző variációk hatásainak vizsgálatát. 

Különböző elemzések, grafikonok és táblázatok mutatják meg a pufferek, gépek és a dolgozók kihasználtságát. Különféle statisztikai adatok és diagrammok generálhatók a paraméterek dinamikus elemzésének támogatásával, ideértve a gyártósori terheltséget, üresjárati időt, meghibásodást, javítási időt és a többi kulcsfontosságú teljesítmény tényezőt.

 

Robotos gyártás AGV anyagszállítással [*Forrás: Siemens PLM Software]

 

  • Modell vizualizációs megjelenítése

A Plant Simulation rendkívül hatékony 2D-s modell nézetén kívül, manapság inkább már a 3D megjelenítést alkalmazzák, ahol a beépített objektumokat kombinálni lehet a saját CAD elemekkel. A végeredmény egy látványos 3D-s digitális iker, lehetővé téve a kompromisszummentes megjelenítést a vizsgálati lehetőségek veszélyeztetése nélkül.

 

A graphIT webinárján a résztvevők elmélyülhetnek a fentebb említett szoftver előnyeiben, sokoldalúságában, illetve megtudhatják, hogyan lehet segítségükre a Plant Simulation az energia- és költséghatékonyság növelésében a gyártás során.

 

A webinár ingyenes, de regisztrációhoz kötött.

Lépjen Ön is a digitalizált jövő útjára és regisztráljon a webinárra!

A webinár időpontja:  2023.03.07. kedd, 10:00 – 11:00

 

 

Tekintse meg a további digitális gyártás tudáscikkeket az alábbi linken.

Bionika, robotika és spinoff fejlesztések az idei Innovációs Napon
Hatodik alkalommal rendezi meg a kutatókat és ipari partnereket összekötő eseményét, az Innovációs Napot a Műegyetem - FIEK (Felsőoktatási Innovációmenedzsment és Együttműködési Központ) június 8-án.
Az elektromos megfogók elejtik a munkadarabot?
Az ipari igények az egyre kifinomultabb technológiák felé mutatnak. A termelő berendezések termelékenységével, hatékonyságával, pontosságával és megbízhatóságával szemben támasztott követelmények egyre magasabbak.
Megerősítette pozícióit a skandináv piacon a Vajda-Papír Csoport
A Vajda-Papír Scandinavia AS az egyetlen magyar tulajdonosi kézben üzemeltetett, napi fogyasztási cikkeket előállító és exportáló vállalat Norvégiában. A cég régiós jelenlétének és exporttevékenységének erősítése érdekében a Vajda-Papír további piacbővítő lépéseket tervez.
Magyarországról is hozzáférhetünk digitálisan az EU szolgáltatásaihoz
Az Evrotrust eID az első tagállami eID rendszer, amely egyszerű digitális hozzáférést és azonosítást biztosít magyar magánszemélyeknek és vállalatoknak egyaránt az Európai Unió közigazgatási szolgáltatásaihoz.
Paradigmaváltást hoz a Data Mesh az adatplatformok területén
A digitális térben gyorsuló ütemben jön létre adat, aminek feldolgozása, tárolása és kiaknázása egyre fontosabbá válik. Az adatok helyes kezelésével, feldolgozásával és az üzleti értéket teremtő információ kinyerésével a vállalatok piaci előnyre tudnak szert tenni.