A feldolgozóipari kihívásokra is jó válasz a digitalizáció
A feldolgozóiparban is teljes sebességre váltott a digitalizáció, a jövőbeni növekedés fő motorjai a dolgok internetéhez(IoT) kapcsolódó megoldások. Ennek kiszélesítésére törekszik Digital Enterprise portfoliójával a Siemens.

 

A német ipari és technológiai nagyvállalat a további üzleti lehetőségek szempontjából az egyik meghatározó területnek gondolja a feldolgozóipari digitalizációba való bekapcsolódást. A folyamatautomatizálás iránti kereslet megélénkülése nyomán a részleg megrendelései egy év alatt 6 százalékkal, a bevételek 1 százalékkal, míg a profit margin a tavalyi pénzügyi év második negyedévében megvalósult 6,5 százalékról, egy évvel később már 7,2 százalékra javult. A cél a 8-12 százalékos haszonrés elérése.

Digitalizációs kihívások a feldolgozóiparban

Egyebek mellett ezeket a szempontokat emelte ki legutóbbi bécsi sajtótájékoztatóján Eckard Eberle, a Siemens folyamatautomatizálással foglalkozó részlegének a vezetője. Hozzátette, a digitalizáció iránt tapasztalható kereslet a feldolgozóiparban sem véletlen, hiszen az ágazat cégei világszerte ugyanazok elé a kihívások elé néznek. Kulcskérdés az idő és a gyorsaság, ami azt jelenti, hogy a termékek, szolgáltatások piacra viteli idejét minél jobban le kell rövidíteni, egyben növelni kell a rugalmasságot és a hatékonyságot, javítani a minőséget, miközben az iparági szereplőknek újra kell gondolni eddigi üzleti modelljüket is, anélkül, hogy a biztonsági szempontokat szem elől tévesztenék.

 

 

Az üzleti modell kapcsán ugyanakkor az is fontos szempont, hogyan tud részt venni a megoldásszállító a termékek fejlesztésében és az utánkövetésben is. A Siemens egyedi megközelítést alkalmaz, integrálva és a digitalizálva a teljes értékláncot. Ebben segítségül hívja a saját fejlesztésű úgynevezett digitális ikrek (digital twin) koncepciót is, ami által a tervdokumentációkban szereplő feladatokat a valós gyártás előtt számítógépes szimulációval ki lehet kísérletezni, ezáltal nagymértékben csökkentve az időt és a költségeket, ami a fejlesztéstől a sorozatgyártásig való eljutáshoz szükséges. Az adatgyűjtés és -elemzés megkönnyítésére pedig ott a  saját felhőalapú operációs rendszer, a MindSphere.

Átlagon felüliek az üzleti lehetőségek a gyógyszeriparban

A Siemensnek a technológiai jellegű újítások terén nagy gyakorlata van már az energia-, az üveg-, a vegyi- és a gyógyszeriparban is. Utóbbi ágazat jelenleg a leginnovatívabbak közé tartozik, és a legtöbb pénzt is képes erre fordítani. Így nem véletlen, hogy ekkora az érdeklődés iránta a megoldás szállítók körében. A Siemens az eddigi fejlesztéseivel a harmadik legjelentősebb globális szereplővé nőtte ki magát ezen a területen, de jelentős kihívóivá akar válni őt megelőző riválisainak, a svéd ABB-nek és az amerikai Honeywellnek.

A digitalizáció a gyógyszeriparban is új üzleti modelleket hoz, jöhetnek a személyre szabott, vagy kis mennyiségben gyártott gyógyszerek. Egyes gyógyszergyártók, köztük a BioNTech AG már használja a Siemens megoldásait. A német gyógyszercég a rákkezelés személyre szabott gyógyszerének a specialistája, ahol már két éve működik a Siemens papírnélküli termelési rendszere. Ezt megelőzően a dokumentáció papír alapon készült, az esetenként ötszáz oldalas szöveget hagyományosan két ember nézte át, hogy megtalálja és értékelje a rák lefolyása során képződő rendellenességeket. Az új Electronic Batch Record rendszer alkalmazásával egy perc alatt jutnak ugyanarra az eredményre, mivel az a tényleges eltéréseknél, kiugró értékeknél jelez.

Ennek valós idejű lefutását személyesen is megnézhették a meghívott újságírók, a Siemens bécsi regionális központjának a laboratóriumában. A Living Lab-ben Barbara Kavsek, a Siemens kutatócsoportjának a vezetője felhívta a figyelmet, hogy abban az egységben Európában egyedülállóan egy ipar 4.0 pilotrendszer működik tesztek és további fejlesztések valós körülmények közötti kísérletezésére. A másik nagy gyógyszeripari partner a világ legrégebbi, 1668-ban alapított gyógyszer és vegyipari vállalata a Merck KGaA, amely ugyancsak alkalmaz Siemens szállította digitalizációs technológiát a termelés rugalmasabbá tételére, a minél gyorsabb piacra vitelt figyelembe véve.

A minőségi kifogások még sok munkát adnak az FDA-nak

A gyógyszergyártásnak a minőségi követelményeknek való megfelelés az egyik legkritikusabb pontja. A világ legnagyobb gyógyszerpiacán az Egyesült Államokban az ottani  Élelmiszer- és Gyógyszerengedélyeztetési Hivatal(FDA) által emelt kifogások az elmúlt évek során meghatszorozódtak. Ennek kivédésére fejlesztették ki a Siemensnél az úgynevezett folyamatelemzési technológiát(PAT), amely figyelembe veszi az FDA elvárásokat, már a tervezési fázisban bekapcsolódik, folyamatosan figyeli a termékminőséget az alapanyagoktól kezdve a teljes folyamaton át, erről valós idejű adatokat küld a rendszerbe.

 

 

Az online monitoring megoldás minimalizálja a veszteségeket és más módon is csökkenti a gyártási költségeket. A gyógyszeripari digitalizációban partnerségre is törekszik a Siemens, az egyik sokat ígérő együttműködést az ugyancsak német GEA céggel kötötték meg. Utóbbi egy közel 18 ezer főt foglalkoztató, évi 4,6 milliárd eurós forgalmú társaság, amely digitalizációs céllal speciális alkalmazásokat fejleszt az élelmiszeripar, az agrárgazdaságok, a vegyipar és többek között a gyógyszeripar számára is.

Sok időt lehet megspórolni a PAT megoldással

Az innovációért és a régiós alkalmazások fejlesztéséért felelős vezetője Daniela Buchmayr felhívta a figyelmet rá, hogy a szakaszos gyártásról a folyamatos gyártásra való átállással, aminek része a már említett PAT megoldás, a gyógyszeriparban akár egy évvel is előbbre hozható például a kereskedelmi célú gyártás. Jobban lehet gazdálkodni a gyógyszeripari alapanyagokkal is. A személyre szabott gyógyszerek előállítása ma még meglehetősen költséges, egy kezelés ára 373-475 ezer dollár között mozog, a gyártási költség pedig 80-100 ezer dollár is lehet.

Ma még a gyógyszergyártók többsége az infrastruktúrában sem igazán felkészült a digitalizációs megoldások befogadására, a régi berendezések cseréje pedig meglehetősen költséges – hangsúlyozta a GEA részlegvezetője. A munkaerőhiány ezt az ágazatot is sújtja, nincs elegendő adatelemző szakember, akik révén teljes egészében kihasználható lenne az új digitális technológiákban rejlő lehetőség, és még igen nagymértékűek a biztonsággal kapcsolatos aggodalmak is. A megoldás egyik kulcsa a széles körű együttműködés, amiben ipari partnerek, vezető felhasználók , startupok egyaránt részt vehetnek.

 

Digitalizációs reneszánsz
 
A Siemens világszerte 377 ezer embert foglalkoztat, azaz egymagának több alkalmazottja van, mint a Microsoftnak, az Apple-nek, a Google-nek és a Facebooknak együttvéve, de piaci kapitalizációja (98-99 milliárd euró) még nem érte el a szintjüket. A digitalizációra épül a 170 éves vállalat újgenerációs változata is. A fejlesztéseken mintegy 40 ezer alkalmazott dolgozik, 2016-ban 60 ezer, tavaly pedig 63 ezer szabadalmat jegyeztettek be.

 

hyperMILL VIRTUAL Machining – fejlett szerszámgép szimuláció és analízis
A hyperMILL 2D, 3D, gyorsmarási és 5 tengelyes megmunkálásoktól a maró-eszterga központok programozásán a speciális alkalmazási területekig minden létező megmunkálási stratégiát egyetlen Windows-os felületen integrál.
Hiányszakma és biztos egzisztencia: ahol a jövő villanyszerelőit képzik
Sem a lakosság energiaellátása, sem az ország gazdasága nem működhet a villamos szakmák magasan képzett művelői nélkül – az E.ON Hungária Csoport egyre bővülő, a vállalat teljes szolgáltatási területét lefedő tanműhely-hálózatot hozott létre.
A kiber- és digitális technológiai kockázatok a vezetők rémálma
A PwC kutatása szerint, miközben a vállalkozások olyan új és feltörekvő technológiákat keresnek ahhoz, hogy értéket teremtsenek és átalakítsák működésüket, mint a generatív mesterséges intelligencia, a gépi tanulás, az automatizálás és a felhőalapú megoldások, mindezek jelentős szerepet játszanak a szervezetek kockázati kitettségének alakításában is.
5 ok, amiért a szénszálas kompozit 3D nyomtatás forradalmasítja a gyártási folyamatokat
Itt az ideje, hogy felfedezze a szénszálas kompozit 3D nyomtatás világát, mivel számos olyan előnyt kínál, amely hatékonyabbá teheti a gyártási folyamatokat. A Stratasys kompozit 3D nyomtatás geometriától függően 2-4x gyorsabb, mint más szénszálas megoldások. Bemutatunk 5 meggyőző okot, amiért ez a csúcstechnológia megreformálja a gyártást!
Egy gép 500 milliós ára természetes, de a szoftver pár millióján mindenki elsápad
A rossz szoftverválasztás vagy egy elhibázott bevezetési folyamat elkerülésével akár többmilliós tanulópénzt spórolhatunk meg.