A digitalizáció a túlélés eszköze az építőiparban is
Miközben az ágazat meghatározó szereplői közül egyre többen támogatják a különböző megoldások alkalmazását, – egyelőre főként a projektek tervezési szakaszában –, addig a kivitelezésben, különösen az alvállalkozók körében erős az ellenállás az új technológiákkal szemben.

 

A Graphisoft - Portfolio Construction Technology & Innovation 2023 konferencia résztvevői egyetértettek abban, hogy a hazai építőipar átfogó újjáépítésre szorul, és ebben a folyamatban kulcsfontosságú szerepe van a hatékonyságot növelő digitális eszközöknek. Az építőipari szoftverét Magyarországon is forgalmazó, bécsi székhelyű PlanRadar képviselője, Simon Szilárd a fórum egyik panelbeszélgetésében arra hívta fel a figyelmet, hogy érdemi változást az oktatási rendszer átalakításával, a terepen pedig gyökeres szemléletváltással lehet csak elérni. 

A digitalizációra egészen a közelmúltig inkább csak lehetőségként tekintettek az építőipar hazai szereplői, a megváltozott gazdasági környezetben azonban nyilvánvalóvá vált, hogy a fejlett technológiák alkalmazása a túléléshez szükséges hatékonyságnövelés nélkülözhetetlen eszköze – foglalta össze a szakember a pódiumbeszélgetés egyik fontos tanulságát. Véleménye szerint ma két pilléren nyugszik az ágazat digitalizációja, de ezek között nagyok az eltérések.

A kivitelezőket nehéz meggyőzni

Miközben a nagyvállalatok egyre kifinomultabb megoldásokat alkalmaznak és egyre hatékonyabban használják ki egyebek között a BIM (az angol Building Information Modelling kifejezés rövidítése, ami magyarra épületinformációs modellezésként fordítható) kínálta előnyöket, addig a terepmunkában erős a tartózkodás az új technológiákkal szemben. A kivitelezést végző alvállalkozók közül ma még sokan gondolják úgy, hogy eddig sem alkalmaztak digitális eszközöket, ezért a jövőben is elboldogulnak nélkülük, mert így is megtalálják a számításukat.

 

 

A panelbeszélgetés résztvevői egyetértettek abban, hogy ezen a fejlődést gátló szemléletmódon úgy lehet változtatni, ha a megrendelők szakítanak „a legalacsonyabb árajánlat győz” hozzáállással, és olyan rendszert alakítanak ki, amelyben képesek érdekeltté tenni a kivitelezőket a hatékonyságot növelő, a minőséget javító megoldások használatában. Motiváció, gyakorlatias szemléletű oktatás, felhasználóbarát, a megrendelő egyedi igényeire szabott, rugalmas és egyszerűen kezelhető digitális megoldások; a három terület működésének összehangolása jelenti a siker zálogát.

 

Sok alvállalkozót az tart vissza, hogy túl bonyolultnak tartja a digitális eszközök használatát, miközben alapszinten nagyon rövid idő alatt el lehet sajátítani egy szoftver működését. Ha valaki képes fotózni, a felvételeket továbbítani az okostelefonjával, akkor nem jelenthet gondot a számára például beolvasni az aktuális feladatait megnyitó QR-kódot, majd rögzíteni a rendszerben az adott munka elvégzését. Tapasztalataink szerint mindez jelentős, a napi 8 órás munkaidőre vetítve akár egy óra időmegtakarítást is eredményez egy-egy munkavállalónál”– hoz gyakorlati példát az elérhető eredményekre Simon Szilárd, a PlanRadar közép-kelet-európai regionális vezetője.

 

A PlanRadar minden évben elkészített nemzetközi ügyfélelégedettségi felmérésének eredményei megerősítik a Simon Szilárd által elmondottakat, a legutóbbi, idén júliusban közzétett adatok szerint a válaszadók elsöprő többsége, 91 százaléka nyilatkozott úgy, hogy a szoftver használata javította a munka hatékonyságát, időmegtakarítást eredményezett.

Bár a konferencia résztvevői közül sokan aggodalmuknak adtak hangot hazai építőipar teljesítményének visszaesése miatt, a szakember szerint a hullámvölgy egyben lehetőség is arra, hogy a hosszú távú sikeres működésben érdekelt vállalkozások megragadják az alkalmat munkatársaik digitális oktatására, kidolgozzák azokat a motivációs rendszereket, amelyek támogatják a jól képzett munkavállalók megtartását.

A PlanRadar tapasztalatai a borúlátó jóslatok ellenére kedvezőek, a magyarországi piacra lépés óta eltelt három évben folyamatosan és dinamikusan növekszik a cég megrendelőinek száma, ráadásul az indulás óta a meghatározó partnerek mindegyikét sikerült megtartania. „A szoftver dolga az, hogy a megrendelő igényeihez, elvárásaihoz alkalmazkodva minden lehetséges módon támogassa az adott projektek költséghatékony, magas színvonalú megvalósítását, a visszajelzések azt igazolják, hogy jó úton járunk" – foglalta össze a siker titkát Simon Szilárd.

 

| Forrás: PlanRadar | Képek: Adobe Stock

Kevesebb selejt a digitális kiesztergálófej-beállításnak köszönhetően
A Seco Axiabore és az Axiabore Plus digitális axiális kiesztergálófejek kiküszöbölik a fáradságos, pontatlan kiesztergálófej-beállítást, amely során selejt munkadarabok keletkezhetnek. A széles digitális kijelzőnek köszönhetően a beállítás gyorsan és hatékonyan elvégezhető.
Biztató kilátások a magyar űripar előtt
A 4iG Nyrt. űripari és technológiai érdekeltségeit az iparág globális növekedési lehetőségeit jobban kihasználó önálló társaságba vonja össze. A 4iG Space and Technology Zrt. feladata lesz a cégcsoport érdekeltségébe tartozó űripari- és műholdgyártási, autonóm repülőgépek (UAV) fejlesztésével és gyártásával, drónvédelemmel, továbbá a védelmi digitalizációs szolgáltatásokkal kapcsolatos tevékenységek irányítását.
Megbízható energiaellátás - 100%-os rendelkezésre állás a tápellátásban
Az ágazatok egyre nagyobb mértékű villamosításával, hálózatba szervezésével és automatizálásával egyre nagyobb a függőség a megbízható áramellátási megoldásoktól, hiszen a nem tervezett üzemleállások magas költségeket okoznak. Tarts velünk és tudd meg, hogyan szolgáltass megbízható energiát a váratlan leállások elkerülése érdekében!
Az MI az új aranyláz: aranyat ássunk, vagy inkább ásókat adjunk el?
A Bobcats Coding mesterséges innovációs (MI) útmutatót készített vállalati döntéshozóknak, amely áttekintést nyújt a mesterséges intelligencia gyors felíveléséről a befektetési piacon, egyúttal kézzelfogható tanácsokkal is szolgál az MI iránt érdeklődő vállalkozások stratégiai tervezéséhez és kockázatértékeléséhez.
Több rugalmasságra lesz szüksége a hazai villamosenergia-rendszernek
Becslések szerint 150-180 ezer okosmérővel felszerelt fogyasztó lehet Magyarországon, ami 4,7 millióra is nőhet 2030-ig, ha a magyar piac követi a nyugat-európai trendeket.