Vizuális adathalászat
Amikor manapság mindenhol a hackerekről, internetes bűncselekményekről, adatszivárgásokról és vírusokról lehet olvasni, hajlamosak vagyunk elfelejteni egy teljesen hétköznapi biztonsági kockázatot: ez pedig a látás.

 

Amikor az irodában egy nagy képernyőn dolgozunk, vagy egy kávézóba beugorva laptopon fejezünk be valamilyen sürgős munkát, sokszor észre se vesszük, mennyire jól láthatóak a bizalmas adatok mások számára is. A vizuális hackeléshez nem kell hatalmas számítástechnikai tudomány, alapesetben elegendő az, ha valaki a tudtunk nélkül leolvassa a kijelzőnkről az adatokat, vagy lefényképezi, levideózza a képernyő tartalmát.

"Kevesebb, mint 15 percig tart az információ megszerzése a vizuális hackernek és az érzékeny információk kiszivárogtatása már meg is történik." – mondta Peter Barker, az amerikai 3M vezető technológiai vállalat marketingmenedzsere. Persze a baj akár már pillanatok alatt is megtörténhet, ha a leskelődő valamilyen rövid adatra, például egy jelszóra, telefonszámra, vagy egy számra vadászik.

Megfontolandó tanácsok az illetéktelen leskelődők ellen

  • Nyilvános helyeken válassza jól meg, hol és hogyan dolgozik! Kávézókban, parkokban, tömegközlekedési eszközökön, repülőtereken igyekezzen olyan helyre ülni laptopjával, ahol a lehető legkevesebb esélyt adja vizuális hackereknek arra, hogy a kijelző adataiba beleláthassanak.

 

 

  • A betekintésvédelmi szűrők segítségével csak a laptoppal, tablettel vagy telefonnal szemben ülő láthatja tisztán a kijelzőt, az oldalról leskelődők, távolról fotózók csak elmosódott formákat látnak a valós tartalom helyett.
  • Munkahelyén vagy otthonán kívül csak akkor jelenítsen meg bizalmas adatokat eszközein, ha az feltétlenül szükséges, és ekkor is próbálja ezeket minél rövidebb ideig a kijelzőn tartani.
  • Mindig használjunk ujjlenyomat-olvasót a számítógépbe való belépéskor, vagy egyéb fontos ügyek pl netbankolás intézésekor, így nem kell beírni a jelszavunkat, elegendő az ujjunkat hozzáérinteni a telefonhoz.
  • Nyilvános helyen nem csak a körülöttünk álló leskelődő szemekkel kapcsolatban kell elővigyázatosnak lennünk, hiszen a sok helyen megtalálható CCTV kamerák is mindent látnak, általuk könnyedén illetéktelenek kezébe kerülhetnek fontos jelszavak vagy egyéb információk.

Betekintésvédelmi szűrő: egyszerű de erős pajzs a kijelzőkre

Míg az internetes biztonsági megoldások gyakran bonyolultak és drágák is lehetnek, a kijelzők védelme nem csak elérhető, de könnyen is használható bárki számára. A 3M szabadalmaztatott MicroLouvre optikai technológiájára épülő szűrők abban segítenek, hogy a megjelenő tartalmakat csak az eszköz felhasználója láthassa tisztán, míg mindenki más előtt rejtve maradjanak. A betekintésvédelem mellett a 3M megoldásai egyben csökkentik a fényvisszaverődést, így munka közben minden fényviszony mellett olvashatóbb a kijelző tartalma, emellett pedig a szűrő a fizikai sérülésektől is megóvja azt.

A 3M betekintésvédelmi szűrőkhöz tervezett Comply csatlakoztató rendszer különlegessége a tartós gyorshajtófül, tehát egy olyan pánt, amelynek egyszerű elforgatásával meghatározhatja, hogy a laptop képernyője csak a felhasználó vagy mások számára is látható-e. A gyorshajtófül rendkívül strapabíró, és gyors működése miatt ujjlenyomatokat sem hagyunk szét. A Comply emellett abban is segít, hogy ne tudjuk hibásan rögzíteni, és emiatt elveszíteni a szűrőt, illetve azzal megkarcolni a kijelzőt.

Az ügyfelek jelentik a legnagyobb rizikófaktort
A vállalatok által tapasztalt bűncselekmények élén az ügyfelek által elkövetett csalás szerepel. A vállalkozások szerint az összes bűncselekmény közül ez a terület és a kiberbűnözés okozza a legtöbb gondot – derül ki a PwC globális gazdasági bűnözésről készített felméréséből.
Magyarországon tovább növelte kutatás-fejlesztési kiadásait a Bosch
Újra kétszámjegyű árbevétel-növekedést ért el a Bosch csoport Magyarországon az autóipari megrendelések jelentős csökkenése ellenére; jelenleg a gyártási kapacitások fokozatos növelésére készülnek - közölte a cég csütörtöki közleményében.
A mesterséges intelligencia olyan vállalati kultúrát teremt, amely az innovációra épül
A magyar vállalatok közel negyede tekinthető érett mesterséges intelligencia felhasználónak a Microsoft friss felmérése szerint.
Nyomatékigényes lánckerékhajtások
A szabványos gépelemekre specializálódott Norelem a két- és háromsoros görgősláncok és lánckerekek új sorozatát mutatta be, ami a nyomatékigényes lánckerékhajtások területén is erőteljes megoldást nyújt.
Sztárszakma lehet az adatközponti rendszermérnök
Az informatikai beruházások volumenét nem tépázta meg a koronavírus-járvány, inkább azok fókuszában volt tapasztalható átrendeződés az utóbbi két hónapban – derül ki a Hewlett Packard Enterprise szakértői véleményéből.