Vizuális adathalászat
Amikor manapság mindenhol a hackerekről, internetes bűncselekményekről, adatszivárgásokról és vírusokról lehet olvasni, hajlamosak vagyunk elfelejteni egy teljesen hétköznapi biztonsági kockázatot: ez pedig a látás.

 

Amikor az irodában egy nagy képernyőn dolgozunk, vagy egy kávézóba beugorva laptopon fejezünk be valamilyen sürgős munkát, sokszor észre se vesszük, mennyire jól láthatóak a bizalmas adatok mások számára is. A vizuális hackeléshez nem kell hatalmas számítástechnikai tudomány, alapesetben elegendő az, ha valaki a tudtunk nélkül leolvassa a kijelzőnkről az adatokat, vagy lefényképezi, levideózza a képernyő tartalmát.

"Kevesebb, mint 15 percig tart az információ megszerzése a vizuális hackernek és az érzékeny információk kiszivárogtatása már meg is történik." – mondta Peter Barker, az amerikai 3M vezető technológiai vállalat marketingmenedzsere. Persze a baj akár már pillanatok alatt is megtörténhet, ha a leskelődő valamilyen rövid adatra, például egy jelszóra, telefonszámra, vagy egy számra vadászik.

Megfontolandó tanácsok az illetéktelen leskelődők ellen

  • Nyilvános helyeken válassza jól meg, hol és hogyan dolgozik! Kávézókban, parkokban, tömegközlekedési eszközökön, repülőtereken igyekezzen olyan helyre ülni laptopjával, ahol a lehető legkevesebb esélyt adja vizuális hackereknek arra, hogy a kijelző adataiba beleláthassanak.

 

 

  • A betekintésvédelmi szűrők segítségével csak a laptoppal, tablettel vagy telefonnal szemben ülő láthatja tisztán a kijelzőt, az oldalról leskelődők, távolról fotózók csak elmosódott formákat látnak a valós tartalom helyett.
  • Munkahelyén vagy otthonán kívül csak akkor jelenítsen meg bizalmas adatokat eszközein, ha az feltétlenül szükséges, és ekkor is próbálja ezeket minél rövidebb ideig a kijelzőn tartani.
  • Mindig használjunk ujjlenyomat-olvasót a számítógépbe való belépéskor, vagy egyéb fontos ügyek pl netbankolás intézésekor, így nem kell beírni a jelszavunkat, elegendő az ujjunkat hozzáérinteni a telefonhoz.
  • Nyilvános helyen nem csak a körülöttünk álló leskelődő szemekkel kapcsolatban kell elővigyázatosnak lennünk, hiszen a sok helyen megtalálható CCTV kamerák is mindent látnak, általuk könnyedén illetéktelenek kezébe kerülhetnek fontos jelszavak vagy egyéb információk.

Betekintésvédelmi szűrő: egyszerű de erős pajzs a kijelzőkre

Míg az internetes biztonsági megoldások gyakran bonyolultak és drágák is lehetnek, a kijelzők védelme nem csak elérhető, de könnyen is használható bárki számára. A 3M szabadalmaztatott MicroLouvre optikai technológiájára épülő szűrők abban segítenek, hogy a megjelenő tartalmakat csak az eszköz felhasználója láthassa tisztán, míg mindenki más előtt rejtve maradjanak. A betekintésvédelem mellett a 3M megoldásai egyben csökkentik a fényvisszaverődést, így munka közben minden fényviszony mellett olvashatóbb a kijelző tartalma, emellett pedig a szűrő a fizikai sérülésektől is megóvja azt.

A 3M betekintésvédelmi szűrőkhöz tervezett Comply csatlakoztató rendszer különlegessége a tartós gyorshajtófül, tehát egy olyan pánt, amelynek egyszerű elforgatásával meghatározhatja, hogy a laptop képernyője csak a felhasználó vagy mások számára is látható-e. A gyorshajtófül rendkívül strapabíró, és gyors működése miatt ujjlenyomatokat sem hagyunk szét. A Comply emellett abban is segít, hogy ne tudjuk hibásan rögzíteni, és emiatt elveszíteni a szűrőt, illetve azzal megkarcolni a kijelzőt.

7 ezer milliárdot hozhat a mesterséges intelligencia
Elkészült a Kormány Mesterséges Intelligencia (MI) Stratégiája, amely a MI térhódításával jelentkező technikai és a humán-tudomány területére tartozó kérdésekre keres választ.
Megjelent az Eplan Platform legújabb verziója
Február közepétől elérhető az Eplan Platform legújabb, 2.9-es verziója számos új funkciókkal, melyek az alkalmazók munkáját még hatékonyabban támogatják.
Gyártás egyre okosabban
Mind többet költenek a gyártó vállalatok működésük digitális átalakítására – már közel 70 százalékuknál fut valamilyen okosgyár-kezdeményezés, az iparág európai szereplői pedig élenjárnak a mesterséges intelligencia alkalmazásában, tárta fel a Capgemini.
Épül a világ legnagyobb cobotközpontja
32 ezer négyzetméteren épül az a robotikai központ, amely a Mobile Industrial Robots és az Universal Robots 36 millió dolláros befektetésének eredményeként a jövőben a cobotok fejlesztésének és gyártásának központja lesz.
Nem segíti a műszaki szakképzést az új Nemzeti alaptanterv
Az Együtt a Jövő Mérnökeiért Szövetség megítélése szerint az új Nemzeti Alaptanterv ezúttal is figyelmen kívül hagyta a szakmai szervezetek és a gazdasági szereplők véleményét és továbbra sem hagy elegendő időt és teret a gyakorlati kompetenciák, készségek és képességek fejlesztésére.