Villámgyors indítás
Az ipari RFID technológia szakértőjének számító Balluff új, rövid hatótávolságú BIS U VU-320 író/olvasó feje nagyobb kényelmet biztosít az indításhoz és a biztonságos azonosítástechnikához.

 

A készülék saját kategóriájában elsőként tartalmaz automatikus beállítás funkciót, és már kifejezetten az univerzális Balluff BIS V processzorral való működésre tervezték. Az igazi ezermesternek számító BIS V processzor akár négy író/olvasó fej (LF, HF, vagy UHF) párhuzamos működtetését is lehetővé teszi. Egyetlen RFID vezérlőtípus elegendő bármilyen alkalmazáshoz, ami minimalizálja az üzemeltetési és a hardverköltségeket. A tipikusnak számító 1 méteres olvasási távolság és a kompakt, 130 × 130 × 50,5 mm-es konstrukció révén az IP 67 védelemmel ellátott UHF olvasó ideális választás a gyártási folyamatok, az anyagáramlás és az összeszerelő rendszerek felügyeletéhez.

A készülék körpolarizált antennát tartalmaz LED funkcióval, melynek állapotkijelző LED-jei bármely irányból jól láthatók. Az akár 50 adathordozó egyidejű leolvasására is alkalmas eszköz ideális választás nyomon követési megoldásokhoz. A beépített Power-Scan funkció lehetővé teszi a használt UHF adathordozóhoz történő automatikus illeszkedést, és alkalmazástól függetlenül a nehézkes kézi paraméterezés nélkül is optimális konfigurációt biztosít. A BIS V platform funkcióinak köszönhetően gyerekjáték a rendszer telepítése. A BIS V processzor csatlakoztatásához mindössze egy egyszerű 4 eres kábelre van szükségünk, és magát a processzort az író/olvasó fejtől akár 50 méterre is elhelyezhetjük.

Multi vezérlő számos hasznos funkcióval

A kompakt BIS V processzor teljesen új alkalmazási területeket nyit meg. Korábban mind a HF (13,56 MHz az ISO 15693 és az ISO 14443 szabványok szerint), mind az LF (125 kHz) olvasófejek plug-and-play módszerrel csatlakoztak az előlapra, és vegyes üzemmódban használták őket, az új BIS VU-320 rövid hatótávolságú író/olvasó fej azonban már UHF funkcionalitást (865…868 MHz / 902…928 MHz) is tartalmaz. Ennélfogva egyetlen RFID processzor elegendőnek bizonyul a vállalat teljes anyagáramlásának automatikus és megszakítás nélküli ellenőrzéséhez, nyomon követéséhez.

A tipikusnak számító 1 méteres olvasási távolság és a kompakt, 130 × 130 × 50,5 mm-es szerkezet révén az IP 67 védelemmel ellátott UHF olvasó ideális választás a gyártási folyamatok, az anyagáramlás és az összeszerelő rendszerek felügyeletéhez

 

Sőt mi több: az új vezérlőhöz alapfelszereltségként jár az IO-Link master port, IO-Link kompatibilis szenzorok és aktuátorok, illetve több érzékelőt összekötő szenzor elosztók csatlakoztatásához. A hardver- és szerelési költség jelentős csökkenése a gépgyártó vállalkozások versenyképességének javulásában mutatkozik meg. A vezérlő ideális megoldást jelent az anyagáramlás, a gépgyártás, az összeszerelő sorok, valamint az intralogisztika teljes azonosítási feladataira. A szervizfelületet az USB-port biztosítja, például szoftverfrissítésekhez és a PLC vagy vezérlő használata nélküli gyors üzembe helyezéshez. Az író/olvasó fejek ezen túlmenően a „BIS Cockpit” és „UHF-Manager” PC-alapú szoftvereszközökkel az interfésztől függetlenül is paraméterezhetők.

Plug and play csatlakozás

A működtetés egyszerű és kényelmes. Az író/olvasó fejek – köztük az új UHF rövid hatótávolságú olvasó – az előlaphoz történő csatlakoztatás után azonnal készen állnak a használatra. Minden egyes csatlakoztatott író/olvasó fej státuszát és működési állapotát a portokon elhelyezett két-két LED jelzi ki. Az integrált kijelző kiváló áttekintést biztosít, és egyben az üzembe helyezést és a gyártásközi ellenőrzést is segíti. Példának okáért: a készülék- és szoftververzió mellett az Ethernet-alapú rendszerekhez tartozó összes érintett hálózati beállítást is megjeleníti. A buszok rendeltetési címe a vezérlőn a kezelőgombokkal adható meg, a busz állapotát a megfelelő LED-ek jelzik ki.

 

A BIS V processzor párhuzamosan több azonosítási feladat elvégzésére képes

 

Mivel a vezérlő minden szabványosított frekvenciát támogat, a rendszer bárhol a világon használható. Az ISO 15693 és az ISO 14443 nemzetközi szabványoknak megfelelő adathordozók statikus és dinamikus üzemmódban is programozhatók és olvashatók. Ennek eredményeképpen először vált lehetségessé a Balluff BIS M (13,56 MHz, ISO szabvány), BIS L (125 kHz) és BIS C (70/455 kHz) rendszerekhez tartozó különböző író/olvasó fejek és adathordozók alkalmazása. Mivel a BIS V család a rövid és középkategóriában (BIS U) is támogatja az UHF olvasókat, egyetlen RFID processzorverzió elegendő egy RFID rendszer felépítéséhez, amely univerzálisan alkalmazható bárhol a vállalaton belül.

A 168 × 62 × 48 mm méretű kompakt fémházban elhelyezett nagy teljesítményű vezérlő minden széles körben elterjedt buszrendszerhez (Profibus, EtherCAT, Ethernet/IP, Profinet) elérhető. Több vezérlőgyártótól származó funkcióblokkok teszik lehetővé a rendszer gyors felállását és futását. A teljes mértékben por- és vízálló (IP65) vezérlő az elektromos szekrénybe vagy a DIN sínekre telepíthető, illetve csavarokkal a profilra szerelhető. Masszív cinköntvény háza az elvárt EMC védelmet is biztosítja. A 24 V tápfeszültség bemeneti kábelének 5 tüskés 7/8" csatlakozója van – szintén az előlapon. Ez a megoldás minden kapcsolódást könnyen hozzáférhetővé tesz, kiküszöbölve a bilincsek vagy kábelvezetők sokszor nehézkes használatát.

Automatikus beállítás a gyors indításhoz

Az UHF rendszerek különböző alkalmazásokhoz történő adaptálása sokszor rengeteg időt és tapasztalatot igényel, mert a gyártási környezetben az UHF antenna által kibocsátott elektromágneses hullámok különböző alakú, méretű és anyagi tulajdonságokkal bíró tárgyakba ütköznek. Ez szóráshoz és visszaverődésekhez vezet, ami befolyásolja az UHF olvasó vételi képességeit, és csökkenti az UHF címkék detektálásának lehetőségét. Még ha csökkentett antennateljesítménnyel és így a zavaró hatások minimalizálásával rövid hatótávolságon – vagyis az egy méteren belüli tartományon – belül ez a hatás sokkal jobban leküzdhető is, az automatikus beállítás funkció jelentősen megkönnyíti az új rövid hatótávolságú olvasó/író fej kezelését. Az üzembe helyezés percek alatt elvégezhető.

 

A Balluff új, rövid hatótávolságú UHF olvasójának automatikus beállítási funkciójával mindössze néhány perc alatt elvégezhető az üzembe helyezés

 

Az új olvasó esetében mindez PC, laptop stb. használata vagy a paraméterek bonyolult kiszámítása, megváltoztatása nélkül is lehetséges. Elegendő egyetlen gombot megnyomnunk az író/olvasó fej hátsó részén ahhoz, hogy az eszközt „konfigurációs üzemmódba” helyezzük, amiről négy villogó állapotjelző LED ad tájékoztatást. Egy újabb gombnyomás a Power-Scan funkciót aktiválja. A rendszer ezután ½ dBm lépésekben növeli a teljesítményt egészen az optimális üzemi pont eléréséig, amikor az UHF címkék leolvasása már megbízhatóan megtörténhet. A rendszer automatikusan meghatározza a címkék megbízható írásához szükséges teljesítményt is. Ezek az alkalmazásspecifikus értékek az automatikus beállítás sikeres befejeződésével a memóriában kerülnek eltárolásra.

Amennyiben ezek közül egy a tényleges működés során megváltozik, például eltérő típusú címkét kezdünk el használni, vagy növeljük az írási/olvasási távolságot, csak aktiválnunk kell újból az automatikus beállítás funkciót, amely az új paraméterek alapján állítja be a rendszert. Abban az esetben, ha az UHF funkciók bővítésére van szükség, a BIS V vezérlő USB interfészének használatával kapcsolódhatunk rá a Windows-alapú „UHF-Manager” konfigurációs szoftverre. Az intuitív felhasználói felület segítségével gyorsan kiválaszthatók a BIS V vezérlőhöz kapcsolt UHF olvasó/író fejek, és a kívánt paraméterek másodpercek alatt beállíthatók és eltárolhatók. Engedélyezhető egy címke jelszóvédelme, vagy szükség szerint megváltoztathatók a hálózati beállítások.

Adathordozók széles választéka

A rövid hatótávolságú olvasó bármely, EPC Gen2 Class 1 kompatibilis UHF címke használatát támogatja. A Balluff által különböző kivitelben, méretben és memóriakapacitással kínált UHF adathordozók széles választéka szinte minden alkalmazást lefed szerte a világon. A termékválaszték az egyszerű, öntapadó Smart-Label verziótól a –40 és +85 °C közötti környezeti hőmérsékletre ajánlott változatokon át az ellátási lánc, a logisztika és a gyártásfelügyelet különleges követelményeinek is megfelelő Smart Label címkékig terjed.

 

Az igazi ezermesternek számító BIS V processzor akár négy olvasó/író fej (LF, HF, vagy UHF) párhuzamos működtetését is lehetővé teszi. Egyetlen RFID vezérlőtípus elegendő bármilyen alkalmazáshoz

 

A kínálatban megtalálhatók a fémdobozok és járműalkatrészek fémfelületei esetében használt címkék vagy a festőkamrákban alkalmazott, magas hőmérsékletnek is ellenálló, fémfelületre kerülő címkék. Az eszközmenedzsment vagy a nyomon követés számára különösen masszív, zárt változatok is választhatók, melyek jellemzően fémkereteken, rakodó- és szállítókocsikon, valamint hordozótálcákon kerülnek alkalmazásra, ezért különböző méretekben és rugalmas rögzítési lehetőségekkel állnak rendelkezésre.

Hatékony gyártás

Az ipar 4.0 kompatiblis gyártás egyik fontos építőköve a több azonosítási feladat (HF, LF, UHF) párhuzamos elvégzését lehetővé tevő BIS V processzor. Az új UHF rövid hatótávolságú olvasó a megtestesült bizonyíték arra, hogy az RFID komponensek telepítése és paraméterezése akár kényelmes és időtakarékos művelet is lehet. Az RFID technológia nem csupán folyamatos dokumentációt szolgáltat az ellátási láncban, de egyben adatokat is biztosít a teljes gyártási folyamat automatikus felügyeletéhez. A termékek autonóm módon járják be saját útjukat a termelési rendszeren belül, és eközben az individualizált – akár egyetlen alkatrészből álló – gyártás ugyanolyan gyorsan és költséghatékonyan valósítható meg, mint a sorozatgyártás.

Szigorodó javítási, cserélési és visszafizetési szabályok jönnek
Lényeges változásokra kell felkészülniük a vállalkozásoknak 2021. január 1-jétől a szavatossági és jótállási igényekkel kapcsolatban. A PwC szakértői a vonatkozó rendeletek legfontosabb elemeire hívják fel a figyelmet.
Új kihívás a munkáltatóknak
Háromszor többen keresnek rá a táppénz, karantén, koronavírus szókapcsolatokra Magyarországon most, mint a nyár közepén.
Intelligens robotok dolgoznak a raktárakban
Az Agilox egy új, rajintelligenciával vezérelt, autonóm ellensúlyos targoncával bővítette intelligens irányítású robotjárműveinek sorozatát.
Digitalizált logisztikával csökkenthető a termelés-kiszolgálás átfutási ideje
Az Starters E-Components Generators Automotive Hungary Kft. valós idejű helymeghatározásra és hangalapú kiszedésre épülő intralogisztikai megoldása megfelezte a termelés-kiszolgálás átfutási idejét, miközben az anyagmozgás könyvelését közel 100 százalékban pontossá tette.
Jövőre ismét Electrosub
Az elektronikai iparra fókuszáló üzleti és szakmai fórum már első megrendezésekor bebizonyította létjogosultságát.