Végeselemes analízis a terméktervezésben
Ahogy a digitalizáció térnyerése következtében a gyártási folyamatok egyre komplexebbé válnak, mind nagyobb szerephez jutnak azok az alkalmazások, melyek költséghatékonyan képesek rövidíteni a termékek piacra jutási folyamatát - versenyelőnyhöz juttatva a vállalatokat.

 

A digitalizációban rejlő üzleti lehetőségekről még tavaly készített felmérést a McKinsey & Company nemzetközi tanácsadó cég. Eszerint a digitális gazdaság 2025-ig akár 9 milliárd euróval is megdobhatja a hazai GDP-t, amennyiben Magyarország képes volna kihasználni a digitalizációban rejlő potenciált. A jelentés legnagyobb hátrányként a kis- és középvállalatok digitális érettségének hiányát említi.

Pedig az új technológiák, így a digitális gyártás rohamos térnyerésével, naponta szembesülhetnek például az autóiparhoz ezer szállal kötődő hazai beszállítók is: a robotizáció következtében a karoszéria- vagy festőüzemekben dolgozók létszáma drasztikusan csökkent, miközben a szoftverfejlesztőké, adatmérnököké csaknem megkétszereződött.

– Ugyanezt a gyökeres átalakulást tapasztalhatták meg a cégek termékfejlesztési munkatársai is. Látványosan nőtt a termékek komplexitása, egyre rövidebb idő alatt kell piacra juttatni az újdonságokat. A termékek minőségével szemben támasztott igények sem csökkennek, vagyis az olcsó, silány produktumra ma már senki sem vevő – sorolta a változásokat Simo István, az eCon Engineering Kft. értékesítési munkatársa.

 

 

Szerencsére ma már a hazai mérnökök sincsenek hátrányban nemzetközi versenytársaikhoz képest: a terméktervezéshez vagy a költségcsökkentéshez kapcsolódó megoldások, így a végeselemes szimulációs szoftverek legújabb, naprakész verziói számukra is elérhetők. Kétségtelen, hogy ezek az alkalmazások az ipari szoftverek felső árkategóriáját jelentik, de hozzáértő használatukkal, a termékfejlesztési ciklus során látványosan csökkenthetők, vagy akár teljesen kiszűrhetők a tervezési hibák. Ezzel megelőzhetők a sok esetben jelentős költségekkel és presztízsveszteséggel járó termékvisszahívások. Ráadásul, az általunk forgalmazott ANSYS végeselemes szoftvert csak egyszer kell megvásárolni, örökös licenc jár hozzá – hangsúlyozta a lehetséges előnyöket a szakember.

Feladathoz igazodó megoldások

Elmondta, van olyan ügyfelük, aki hetente két új termékkel lép piacra, és jelenleg nincs az a mérési technológia, amellyel validálható lenne ez a két új termék egy hét alatt. Az egyedüli megoldás, a végeselemes szimuláció – adott esetben ilyen látványosan rövid is lehet a fejlesztési ciklus. Persze nem minden vállalkozásnak kifizetődő házon belül végezni a végeselemes analízist, olykor érdemes külső szakértőkre bízni a feladatot.

Kétségtelen, hogy saját szimulációs osztály esetén a tudás és tapasztalat házon belül marad, de nagy kapacitású multinacionális cégeknél is rendszeres, hogy projekt alapon külső mérnökirodát bíznak meg a szimulációs feladatok elvégzésével. További lehetőség a néhány hónapos szoftverbérlés, ennek elsősorban az a feltétele, hogy a vállalkozásnál legyen olyan szakember, aki tudja használni a szoftvert, és viszonylag gyorsan, érdemben tud dolgozni.

Az eCon Engineering szoftverértékesítésért felelős munkatársa felhívta a figyelmet arra is, hogy az általuk forgalmazott ANSYS piacvezető végeselemes szoftver kínálatában idén főként a rohamosan fejlődő elektromágneses alkalmazásokhoz kapcsolódó portfólióban jelennek meg új technológiák. Olyan, akár egyedi, teljesen testreszabható megoldásokról beszélhetünk, melyek a gépi tanulás vagy a mesterséges intelligencia felhasználását is lehetővé teszik.

– Folyamatosan reagálunk az új technológiákra és építjük be ezeket portfóliónkba. Ilyenek az additív gyártás és a 3D nyomtatás területén élen járó 3DSIM nevű cég megoldásai. Ezek az ANSYS mechanikai moduljához csatoltan lehetőséget biztosítanak 3D nyomtatás komplex szimulációjára. Egy másik érdekes terület a 3D vagy virtuális valóság. Az OPTIS cég VREXPERIENCE termékének segítségével már optikai szimulációkra is van alkalmazás az ANSYS portfóliójában.

 

 

További újdonság a közös munkát megkönnyítő, azonnali eredményeket biztosító alkalmazásunk a Discovery Live – ami önállóan is használható és a PTC szoftverfejlesztő céggel kötött stratégiai együttműködés eredményeként a Creo-ban is elérhető – végeselemes megoldás.

Ez lehetővé teszi a konstruktőrök számára már a tervezés közben egyszerűbb, döntéskönnyítő szimulációs feladatok elvégzését, így hozva közelebb egymáshoz a tervező és szimulációs szakemberek munkáját. A licencelést érintő legfontosabb változás, hogy ez évtől elérhető az ANSYS Cloud, amely – a Microsoft Azure felhőmegoldásával a háttérben – egy letölthető applikáció segítségével egyetlen kattintással lehetővé teszi a felhő alapú szimulációt – sorolta az újdonságokat Simo István.

– Mindezekről és partnereink megoldásairól is részletesen szó lesz április 11-én a XVIII. ANSYS Konferencia és eCon Felhasználói Találkozón. Fodor Balázs (BMW Group) segítségével betekinthetünk egy autóipari multi termékfejlesztési folyamataiba, emellett megtudhatjuk, hogy a nulláról indulva hogyan lesz egy két fős (Ocskó Gábor, Péterbencze Zsolt) szimulációs mérnökcsoport sikersztorija miként kapcsolódik össze a Harman-Becker hangszórókosár fejlesztésével. Érdekesnek ígérkezik az Áramlástan Szekcióban a Fővárosi Vízművek (Gönczi Gábor) munkatársának előadása, aki a Dunába szivárgó mérgezések szimulációs vizsgálatának folyamatáról beszél.

Az Elektromágneses Szekcióban Lazányi János a PCB Design Kft. munkatársának Wi-Fi antenna szimulációja című előadása számít az érdeklődők figyelmére, a Mechanika Szekcióban Nagy Anna, az eCon Engineering Kft. szakembere ismerteti a Kompozitlemezek ortotróp anyagjellemzőinek meghatározása és kísérleti igazolása során szerzett tapasztalatait, mely fejlesztő tevékenysége miatt az eCon Engineering egy hazai konzorcium tagjaként az „automotive process” szekcióban elnyerte a JEC nemzetközi kompozittechnológiai kiállítás díját.

 

 

A rendezvény házigazdája idén Bazsó Gábor (Karotta), a www.totalcar.hu szerkesztő-újságírója lesz. Elhozza Hangyász nevű versenyautóját is, ezenkívül egy BMW i3 elektromos autó – és számos BMW i3 alkatrész – is várja az érdeklődőket, amiket kézbe is vehetnek a konferencia résztvevői. Ezen termékek mindegyikét végeselemes szimuláció alkalmazásával fejlesztettek a BMW, a Honda, és számos stratégia partner számára – adott betekintést a konferencia programjába a szakember.

Évente fél deci olajat is belélegezhet egy CNC gépkezelő
A hazai gyárak levegőjének olajköd-tartalmára vonatkozó magyar szabályozási határérték 16-szorosan meghaladja az egészségkárosítás szintjét, és többszöröse a más európai országokban érvényes normáknak - hívja fel a figyelmet a Gold Communications közleménye.
Mindennapi technológiai eszközök és ami mögöttük van
Szinte már természetesnek vesszük, hogy a technológiai eszközök körül vesznek minket, de sok esetben bele sem gondolunk, hogyan működnek.
A pneumatikus robotika találkozik a mesterséges intelligenciával
A robotika bionikai megközelítése mindig is szorosan kapcsolódott a Festo kutatás-fejlesztési projektjeihez. Ezek legfontosabb célja olyan új technológiai platformok létrehozása, melyek még hatékonyabb automatizálást tesznek lehetővé számos iparágban.
Az új technológiákból táplálkozik az innováció
Október 16-23. között Düsseldorfban a K 2019 szakvásáron a műanyag- és gumiipar több mint háromezer vállalata mutatja be termékeivel és szolgáltatásaival, hogy miként lesz termelékeny és felelősségteljes ma, holnap és holnapután.
Nemzetközi szinten is versenyképesen
Tüzeléstechnikai szimulációk, tavak és folyók modellezése, vagy éppen csillagászati távcsövek fejlesztése - egyebek mellett ezekre is láthattak példát azok a szakemberek, akik április 11-én részt vettek a XVIII. eCon Konferencia - ANSYS Felhasználói Találkozón.