Újratervezést hoz a vírusjárvány a legnagyobb iparigáz gyártónál
A Messer Hungarogáz tavalyi hat százalékos növekedésének hátterében elsősorban a nitrogén, argon és a szén-dioxid iránti élénk ipari kereslet, ezen belül is a legnagyobb iparigáz felhasználó szektorok, az autóipar, az élelmiszeripar és a vegyipar folyamatos növekedése állt.

 

Nagyberuházásokra, a gáztermelő kapacitások bővítésére mintegy 4 milliárd forintot fordított a Messer 2019-ben. Kiemelt, stratégiai beruházásként tavaly indult egy új nagyteljesítményű nitrogén- és sűrítettlevegő-üzem építése Tiszaújvárosban, amely a MOL-csoport épülő poliol komplexumát fogja ellátni a poliolgyártáshoz szükséges gázokkal. Egy másik nagyberuházáshoz, a japán Toray Industries csoporthoz tartozó Zoltek bővítéséhez kapcsolódóan Nyergesújfalun adtak át egy újabb nitrogénüzemet. Ezzel Európa legnagyobb szénszál gyártóbázisán már három nitrogénelőállító üzemet működtet a vállalat. A Robert Bosch Elektronika Kft. hatvani telephelyén pedig már a negyedik nitrogénüzemet indították be tavaly tavasszal.

Az idei év kiemelt projektje az első hazai cseppfolyós metánüzem elindítása, ahonnan egyelőre nyugat-európai export piacokra fognak nagytisztaságú metánt szállítani. Ezt a metán-terméket nem üzemanyagként, hanem kazán- és kemence égésterek tesztgázaként hasznosítják. A tavalyi pozitív hazai ipari növekedési trendekre alapozva optimistán tervezte az iparigáz gyártó a 2020-as évet, és március végéig sikerült hét százalékkal a tavalyi azonos időszak felett teljesíteni.

 

 

A koronavírus-járvány negatív gazdasági hatásai azonban az iparigáz gyártást sem kerülték el. Az autóipar leállása, a beszállító gumi- és elektronikai ipar jelentős visszaesése a cseppfolyós gázok értékesítése terén húsz, a palackos gázok esetében harminc százalékos forgalomcsökkenést hozott áprilisban. Konkrét termékek tekintetében a cseppfolyós nitrogén és palackos szén-dioxid kereslet terén volt érezhető a legnagyobb csökkenés.

Az előbbi termék legnagyobb felhasználója az autóipar, a palackos szén-dioxid pedig a vendéglátó- és rendezvényipar leállását tükrözi. Érdekesség, hogy a palackozott sör és szénsavas italgyártók cseppfolyós szén-dioxid felhasználása nem esett vissza jelentősen, ami az otthoni italfogyasztás növekedésére enged következtetni. Május végétől már érezhető az ipari gyártók fokozatos visszaállása, az autóipar kivételével.

„2020-ra nagyon jó évet vártunk, a koronavírushoz kötődő bizonytalanság azonban nagy kihívást jelent az idei év újratervezésében. Iránymutatóul a hazai GDP várható hat-hét százalékos csökkenését véve egyszámjegyű elmaradást várunk a tervektől. A jól diverzifikált gázellátási módoknak és gázfelhasználói vevőállományunknak köszönhetően mindig vannak olyan szektorok, amelyek válságállónak bizonyulnak, jelen esetben a vegyipari, gyógyszeripari, petrolkémiai és élelmiszeripari nagyfelhasználók. Ez nagyfokú stabilitást és jelentős tartalékokat biztosít vállalatunknak egy ilyen válsághelyzet sikeres kezelésére. 2021-re viszont fellendülést várunk, mindenki azon lesz, hogy behozza az elmaradást.” – nyilatkozta Bohner Zsolt, a Messer Hungarogáz Kft. ügyvezető igazgatója.

A koronavírus járvány nemcsak gazdaságilag befolyásolta a vállalat működését, hanem a lélegeztetőgépekhez és a légzési nehézséggel küzdők légzésterápiájához szükséges orvosi oxigén gyártójaként a Messert is a 140 Létfontosságú Magyar Vállalat közé sorolta a kormány. A kiemelt járványkórházak oxigénellátó infrastruktúrájának és oxigénkészleteinek bővítése, a termelés felkészítése a megnövekvő oxigénigények ellátására prioritást élevezett az utóbbi időszakokban. Pozitívum, hogy az orvosi oxigéngyártó kapacitások megsokszorozására végül nem volt szükség.

Solid Edge Szálanyag kalkulátor
Amikor hagyományos módon történő egyedi géptervezésről, tartószerkezet tervezésről, vagy csarnok tervezésről beszélünk, elmondható, hogy a projektre fordított idő nagy részét a dokumentációk elkészítése, az alapanyagrendeléssel kapcsolatos információk összegyűjtése, és a gyártási folyamatok optimalizálása teszi ki.
SiTime MEMS oszcillátor használata felgyorsítja a fejlesztést
A SiTime Corporation a MEMS időzítés-technológia piacvezetője. A MEMS oszcillátor technológia használata nagy mértékben képes hozzájárulni a tervezési idő és a szükséges fejlesztési erőforrások csökkentéséhez, felgyorsítva a befektetés termőre fordulását.
Szándék alapú hálózatok, biztonság, üzletmenet folytonosság
A Cisco szerint a következő időszak legfontosabb technológiai innovációi az üzletmenet folytonosságára és az ehhez kapcsolódó együttműködéses technológiákra, a szándék alapú hálózatokra és a biztonságra fókuszálnak.
Robotok ingyenes szimulációja és költséghatékony vezérlése
Egyszerű lehetőség a költséghatékony automatizálásra – digitális tükörkép alkalmazása az intuitív robotvezérlés során.
Idén elmarad az MSV Nemzetközi Gépipari Szakvásár
A gazdag hagyományokra visszatekintő, 1959 óta a brnói vásárközpontban rendszeresen sorra kerülő nemzetközi ipari vásárt idén nem rendezik meg.