Új gépsor segítené a használt italos kartondobozok feldolgozását
A Stora Enso és a Tetra Pak közösen vizsgálja meg egy újrahasznosító gépsor létrehozásának lehetőségét, ezzel jelentősen növelve a használt italos kartonok újrafeldolgozásának mértékét Közép-Kelet Európában.

 

A két partnercég megvalósíthatósági tanulmány elkészítését kezdeményezte annak érdekében, hogy megvizsgálják egy nagyteljesítményű, használt italos kartonokat (Used Beverage Cartons, UBC) újrafeldolgozó gépsor megvalósításának lehetőségét a Stora Enso Ostrołęka-i üzemében, Lengyelországban. Ebben a modellben a Stora Enso pépesítené és szétválasztaná a használt italos kartonokból származó rostokat Ostrołeka-i üzemében, majd az így kinyert rostokat nyersanyagként hasznosítaná, mindeközben a Tetra Pak biztosítaná a polimerek és az alumínium újrafeldolgozását és felhasználását egy erre kijelölt partner közreműködésével.

Megvalósulása esetén a jövő gyárában az újrahasznosító gépsor éves kapacitása 50 ezer tonna használt italos karton lenne, eredményeként jelentősen nőne az italos kartondobozok újrafeldolgozási kapacitása Európa-szerte, ezzel tovább emelve az italdobozok jelenlegi 51%-os újrahasznosítási arányát. A projekt első szakaszában az újrahasznosított, fogyasztás utáni italdoboz-alapanyag Közép- és Kelet-Európa országaiból származna.

“Egy új gépsor lenne a következő lépés a csomagolóanyagok körkörösségében, ezzel segítve ügyfeleink márkáinak körkörössé tételét. Az italos kartonokat napjainkban széles körben újrahasznosítják Európában, és mi is szeretnénk a rostokkal, illetve kartondobozokkal kapcsolatos ismereteinket felhasználni az italos dobozok újrahasznosításának és begyűjtésének elősegítésére, valamint felgyorsítására. Az Ostrołęka-i üzemben zajló gyártási folyamatainkban már jelenleg is használunk újrahasznosított (OCC) alapanyagokat. Abban vagyunk érdekeltek, hogy a már most is jól működő újrahasznosító rendszerünket továbbfejlesszük és magas minőségű UBC rostokat használjunk” – nyilatkozta Markku Luoto, a Stora Enso LPB Aseptic and CUK üzletágáért felelős alelnöke.

“A használt italos dobozok gyűjtése és újrahasznosítása terén a termelési láncban szereplő partnerekkel való együttműködés első számú prioritásunk. Bízunk benne, hogy ez az együttműködés lehetővé teszi számunkra Európa újrafeldolgozási infrastruktúrájának javítását és a régió használt italos karton újrahasznosítási arányának további növelését. Az ehhez hasonló szinergiák révén leszünk képesek vezető szerep betöltésére a fenntarthatósági átalakulásban és egy alacsony szén-dioxid kibocsátású körkörös gazdaság elérésére” – mondta Guillaume Latourrette, a Tetra Pak Kelet Európa ügyvezető igazgatója. A megvalósíthatósági tanulmány elkészülte hat hónap múlva várható, amely után előreláthatólag a projekttel és annak ütemezésével kapcsolatos esetleges döntések megerősítésére kerül sor.

Adatok megbízható továbbítása a gyártásban
A Profinet az ipari automatizálás terén világszinten az első számú Ethernet-alapú kommunikációs megoldás.
Az e-mailek védelme nem ér véget egy erős jelszóval
A modern üzleti kommunikáció alapját képező elektronikus levelezés továbbra is a rosszindulatú programok terjesztésének egyik leghatékonyabb és legelterjedtebb csatornája.
Virtuális gumiabroncs-fejlesztés eredménye a Lamborghini Hurricán STO kiemelkedő teljesítménye
A Lamborghini a Bridgestone-t bízta meg a 2021-ben piacra kerülő Huracán STO szuperautója egyedi abroncsainak fejlesztésével.
Manufacture IT 2020: mehet-e a gyártás online?
Idén virtuális formában jelentkezik a Manufacture IT konferencia, amely a hazai gyártóipar digitalizációjának segítését tűzte ki célul.
Egységes automatizációval állhat talpra az ipar
Évente mintegy 20-30 milliárd dollárt költenek az ipari felhasználók az automatizációs rendszereik szervizelésére, karbantartására, azonban ennek az összegnek a túlnyomó többsége megtakarítható lenne, ha egységes automatizálási megoldásokat alkalmaznának – állapítja meg az ARC Advisory Group elemzése.