Telt házas rendezvényt zárt az Electrosub
Az elektronikai ipar legjelentősebb hazai üzleti és szakmai eseményén 97 kiállító vett részt 12 országból, 1300 négyzetméteren. Az eseményt kísérő konferencián 42 előadás hangzott el, a neves hazai és külföldi előadásokat illetve a kiállítást közel 1500 látogató tekintette meg.

 

A Magyarországi Elektronikai Társaság és partnerei 2017-ben az elektronikai iparra fókuszáló, komplex üzleti és szakmai fórumot hoztak létre azzal a céllal, hogy segítsék az iparág fejlődését. Az Electrosub lehetőséget teremtett arra, hogy a piaci szereplők, kilépve a virtuális világból, koncentráltan, személyes találkozásokon keresztül építsék kapcsolataikat, frissítsék szakmai ismereteket, mutassák be termékeiket, szolgáltatásaikat, tárják fel az együttműködési lehetőségeket. A kezdeményezést siker koronázta, a második alkalommal megrendezett esemény immár végérvényesen igazolta az Electrosub létjogosultság.

Az Electrosub  idei rendezvényén 97 kiállító vett részt 12 országból, nettó 1300 négyzetméteren. A konferencián 42 előadás hangzott el, neves hazai és külföldi előadók tolmácsolásában, az eseményt 1500 látogató illetve konferencia részvevő  tekintette meg. A rendezvényt 22 szponzor támogatta, akik egyben kiállítók is voltak az Electrosubon. Az esemény felett Palkovics László innovációs és technológiai miniszter fővédnökséget, Birkner Zoltán a Nemzeti Kutatási, Fejlesztési és Innovációs Hivatal elnöke védnökséget vállalt. Az Electrosub élvezi a meghatározó szakmai szövetségek és szakmédia támogatását.

 

 

A rendezvény kísérő eseménye a rangos amerikai szervezet,az IPC ( International Association Connecting Electronic Industries) szervezésben, a Microsolder Kft. közreműködésével meghirdetett forrasztási verseny volt. A versenyt, az első alkalomhoz hasonlóan, élénk érdeklődés kísérte. Az IPC európai igazgatója, Philippe Leonard úgy nyilatkozott, hogy a számos, Európa-szerte megrendezett verseny közül, a magyarországira jelentkeznek a legtöbben. A verseny az idén is teltházzal zajlott, csak az idő szabott korlátot a jelenezéseknek.

A Electrosub Forrasztási Verseny profi  szekciójának nyertese: Bidlek István, Elektromont Kft. Az első helyezett 300 euró pénzdíjazásban részesült és indulási jogot nyert az IPC kézi forrasztási világbajnokságára, amely a müncheni Productronica kiállításon lesz novemberben. Az Electrosub egy szakmai pályázat Az év ESD koordinátora díj átadásának helyszínéül is szolgált. A pályázatot hagyományteremtő  szándékkal a D&Társa Bt. írta ki először még 2017-ben, pályázni az idén ismét lehetett. A zsűri számos pályázati anyagot értékelt, a szakmai bíráló bizottság döntése alapján Az Év ESD Koordinátora díjat 2019-ben Benke Gábor vehette át.

 

 

Az idei év érdekes színfoltja volt a XXII. Országos Elektronikai és Konstrukciós Verseny díjnyerteseinek bemutatója. A konstrukciós versenyre a hazai szakgimnáziumok és külhoni szakképzéssel foglalkozó intézmények tanulói nevezhetnek pályaművekkel. Az Electrosubon a hat nyertes pályaművet mutatták be. Az immár 22 éves hagyományra visszatekintő, a diákság szakmai előmenetelét célzó verseny alapítója és szervezője, a Divilex Bt.

A kiállítók, látogatók elsődleges visszajelzései pozitívak, arra a kérdésre, hogy szeretnének folytatást és részt vennének-e újra hasonló eseményen, szinte kizárólag igennel feleltek. A szervezőbizottság folytatja munkáját, a koncepciót mindenkor kiállítóink, látogatóink, támogatóink és  partnereink igényei szerint szeretnénk formálni. Középtávú célunk, hogy az Electrosubot nemzetközileg is jegyzett, regionális jelentőségű eseménnyé fejlesszük és ezzel a fórummal is támogassuk a Magyarországon működő elektronikai ipar fejlődését, piaci pozíciójának erősítését.

Évente fél deci olajat is belélegezhet egy CNC gépkezelő
A hazai gyárak levegőjének olajköd-tartalmára vonatkozó magyar szabályozási határérték 16-szorosan meghaladja az egészségkárosítás szintjét, és többszöröse a más európai országokban érvényes normáknak - hívja fel a figyelmet a Gold Communications közleménye.
Mindennapi technológiai eszközök és ami mögöttük van
Szinte már természetesnek vesszük, hogy a technológiai eszközök körül vesznek minket, de sok esetben bele sem gondolunk, hogyan működnek.
A pneumatikus robotika találkozik a mesterséges intelligenciával
A robotika bionikai megközelítése mindig is szorosan kapcsolódott a Festo kutatás-fejlesztési projektjeihez. Ezek legfontosabb célja olyan új technológiai platformok létrehozása, melyek még hatékonyabb automatizálást tesznek lehetővé számos iparágban.
Az új technológiákból táplálkozik az innováció
Október 16-23. között Düsseldorfban a K 2019 szakvásáron a műanyag- és gumiipar több mint háromezer vállalata mutatja be termékeivel és szolgáltatásaival, hogy miként lesz termelékeny és felelősségteljes ma, holnap és holnapután.
Nemzetközi szinten is versenyképesen
Tüzeléstechnikai szimulációk, tavak és folyók modellezése, vagy éppen csillagászati távcsövek fejlesztése - egyebek mellett ezekre is láthattak példát azok a szakemberek, akik április 11-én részt vettek a XVIII. eCon Konferencia - ANSYS Felhasználói Találkozón.