Szintet lép a szerszámgépek digitalizálásában a Siemens
CNC vezérlőinek új nemzedékével a Siemens zökkenőmentesen kapcsolja össze a fizikai és a virtuális világot. A Sinumerik ONE által a szerszámgépek gyártói és felhasználói egyaránt nagyobb termelékenységet, jobb minőséget érhetnek el, ahogyan az szeptemberben, az EMO 2019 kiállításon is látható lesz Hannoverben.

 

Teljesítményüket, rugalmasságukat és hatékonyságukat is növelniük kell a szerszámgépeket gyártó és alkalmazó vállalatoknak, hogy versenyben maradhassanak a digitális technológiák hatására gyorsan átalakuló gazdaságban. Fel kell készülniük a mindinkább egyedi igényekre szabott termékek akár egytételes gyártására, a feljövő, additív gyártási technológiák és új üzleti modellek bevezetésére is, miközben a gépek gyorsabb beüzemelésével, a hibamegelőző karbantartással és a kapacitások jobb kihasználásával megoldást kell találniuk az állásidő csökkentésére és a teljesítmény növelésére.

Mindezek a kihívások aligha válaszolhatók meg a gyártási folyamatok integrálása és automatizálása, monitorozása és optimalizálása, azaz a szerszámgépipar digitalizálása, a dolgok internetére (internet of things, IoT) épülő, fejlett analitikai, felhőalapú és peremhálózati informatikai megoldások eredményes alkalmazása nélkül. Ha a digitalizáció a motor, amely az üzletet hajtja, akkor az üzemanyag az adat, amely nélkül nincs előrehaladás a jövőbe vezető úton.

 

AnalyzeMyWorkpiece /Monitor: a Siemens Edge alkalmazása a munkadarab-minőség valós idejű elemzéséhez és javításához

 

– Az adatok nélkülözhetetlenek az ipari gyártás fizikai és virtuális környezetben futó folyamatainak feltérképezéséhez és összekapcsolásához, a termék, a termelés és a teljesítmény digitális ikerpárjának létrehozásához – mondta dr. Wolfgang Heuring, a Siemens Motion Control üzletágának vezérigazgatója újságíróknak a cég erlangeni telephelyén, a Sinumerik ONE sajtóbemutatóján. – Adataik tömegét innovatív módon értékes tudássá alakítva növelhetik ugyanis a vállalatok teljesítményüket és rugalmasságukat, hogy termékeikkel jobb minőségben, mégis rövidebb idő alatt léphessenek piacra. Digitális megoldásaink átfogó portfóliójával, amelyet most CNC vezérlőink új, digitalizálásra termett Sinumerik ONE nemzedékével bővítünk, a szerszámgépipar szereplőit ebben az átalakulásban, versenyképességük erősítésében segítjük.

Heuring ezt a Siemens saját tapasztalataival is alátámasztotta. Mint mondta, a vállalat két gyárában, Bad Neustadt-i és erlangeni telephelyén 2021-re 7-8 százalékos teljesítménynövekedést fog elérni a digitalizáció, az intelligens, agilis és rugalmas folyamatautomatizálás eredményeként, ami az évtized közepén mért 3-5 százalékos bővülési ütem csaknem duplája.

Kiberfizikai gyártókörnyezet

A Sinumerik ONE – amely a moduláris szerszámgépekhez fejlesztett Sinumerik 840D örökébe lép – beépített Simatic S7-1500F PLC programozható logikai vezérlővel és informatikai biztonsági képességekkel érkezik, a szerszámgépek vezérlőszekrényébe szerelhető, valamint azon kívül telepíthető, kijelzőpanel-alapú változatban is elérhető.

– Digitalizációra termett, újgenerációs CNC-nk, amelyet a digitalizált és automatizált folyamatokhoz teljes transzparenciát és hozzáférést adó TIA (Totally Integrated Automation) portálunkkal integráltunk, Create MyVirtualMachine és Run MyVirtualMachine szoftverünkkel együttműködve egyetlen mérnöki rendszerből hozza létre a szerszámgép vezérlőjét és a hozzá tartozó digitális ikret, így zökkenőmentesen összekapcsolja a fizikai és a virtuális világot – mondta Uwe Ruttkamp, a Siemens Motion Control üzletágához tartozó Machine Tool Systems részleg vezetője. – A Sinumerik ONE-nak ezért kulcsszerepe lesz a szerszámgépek és az egész iparág digitális átalakításában.

 

Uwe Ruttkamp előadása a Sinumerik ONE erlangeni sajtóbemutatóján

 

A gyártó vállalatok a Siemens Digital Enterprise Suite alkalmazáscsomagjával integrálhatják és digitalizálhatják folyamataikat a termék és a termelés tervezésétől kezdve a műszaki megvalósításon és a gyártáson át a termékekhez adott szolgáltatásokig. Az átfogó koncepciónak köszönhetően az átalakítást az értéklánc bármely pontján megkezdhetik, és lépésről lépésre haladhatnak előre. Ugyanez érvényes a szerszámgépek tervezésére, gyártására és karbantartására, valamint működtetésére, az adott munkadarab megmunkálásához szükséges szerszámokkal való ellátására is.

Erlangeni DEX (Digitalization and Application Experience) és AMEC (Additive Manufacturing Exprience) demóközpontjában a Siemens a gyakorlatban is bemutatta ezt a folyamatot, amelyet Teamcenter csoportmunka platformja foglal egységbe. A komissiózás, azaz a szerszámgyűjtés folyamata a virtuális térben, a munkadarab digitális mása alapján indul, majd a fizikai valóságban, a kiválasztott szerszámok tesztelésével, gépre szerelésével és a gyártással halad előre, és a megmunkálás monitorozásával nyert adatok révén kerül visszacsatolásra a minőséget ellenőrző, a teljesítményt mérő és optimalizáló alkalmazásokba, amelyek a Siemens Sinumerik Edge peremhálózati készülékén, illetve MindSphere felhőalapú IoT platformján futnak.

Az integrált kiberfizikai gyártókörnyezetben a digitális ikrek szerszámgépek, gyártósorok és telephelyek szintjén is teljes rálátást adnak a folyamatokra, lehetővé téve a kapacitáshasznosítás folyamatos optimalizálását. Segítségükkel a szerszámgépgyártók új gépkoncepciókat próbálhatnak ki, a gyártó vállalatok pedig a gépkezelőket taníthatják be szintén sokkal gyorsabban és költséghatékonyabban, mint ha ugyanezt fizikai gépeken tennék. Mindezt a Sinumerik ONE első felhasználói közé tartozó szerszámgépgyártók – a Heinrich Georg, a Fooke és a Mikron – tapasztalatai is igazolják.

Munkadarab-elemzés a peremhálózaton

A mérnöki számítógépeket, a szerszámgépek CNC vezérlőit és a MindSphere IoT felhőplatformot a Siemens Sinumerik Edge peremhálózati – azaz gyárcsarnokba telepített – készüléke kapcsolja össze, amely a szenzorokról érkező adatok egy részét helyben feldolgozva kis késleltetésű, akár valós idejű alkalmazásokat futtat, míg más adatokat a felhőbe továbbít. Ilyen felügyeleti alkalmazás többek között a készülékre telepíthető és a folyamatok javítását támogató Optimize MyMachining / Trochoidal és a MindSphere platformon futó Manage MyMachines is.

Folyamatosan bővül az Edge szoftverek palettája, mivel a Sinumerik Edge nyílt platformra épül, így a szerszámgépek gyártói és felhasználói, valamint független szoftverfejlesztő partnereik is készíthetnek rá igény szerinti – akár mesterséges intelligenciával felvértezett, előrejelzéseket adó – alkalmazásokat. A Sinumerik ONE sajtóbemutatóján a Siemens is bejelentett egy újabb Edge applikációt. Az AnalyzeMyWorkpiece /Monitor segítségével a vállalatok nagy gyakorisággal számos értéket mérhetnek a készülő munkadarabokon, és az adatokat valós időben összevethetik a referenciamodellekkel, így akár gyártás közben is javíthatják a termék minőségét.

Olyan látványos minőségjavulás érhető el ezen a módon a 3D nyomtatásban is, hogy a gyártó vállalatok bonyolult felépítésű munkadarabokat már elsőre hibátlanul kinyomtathatnak, ami jelentős költségcsökkenést eredményezhet például a közúti és légi járművek drága fémalkatrészeinek tervezésében és gyártásában. Többek között ezt is élőben láthatja majd az EMO 2019 közönsége a Siemens standján, ahol a Beam Modulo 250-es, DED (Directed Energy Deposition) technológiás ipari 3D nyomtatója debütál, a világon elsőként beépített Sinumerik ONE vezérlővel.

A Beam példáját azonban hamarosan más gyártók is követhetik. Május elején ugyanis a HP az erlangeni AMEC központban tartotta Jet Fusion 5200 Series ipari 3D nyomtatójának világpremierjét, amelyet a Siemens Digital Entreprise portfólióját alkotó megoldásokkal – például NX CAD/CAE és NX AM szoftverével – integrált.

Az EMO 2019. szeptember 16-21. között várja látogatóit Hannoverbe, ahol a Siemens a szerszámgépipari digitalizáció legújabb eredményeit fogja bemutatni a vásárváros 9-es csarnokában épülő, 1700 négyzetméteres standján. (Fotók: www.siemens.com/press)

Az ipar után az egészségügyet is átalakítja a digitalizáció
Ahogy a gyártóiparban megjelent ipar 4.0 megoldások, úgy az adatalapú szolgáltatások tömeges elterjedése két évtizeden belül alapjaiban változtatja meg az egészségügy működését.
Robotrendszer a síküveggyártásban
Az ABB legnagyobb terhelhetőségű, többfunckiós robotjával valósult meg a Guardian Orosházi síküveggyárának új, biztonságos, hatékonyabb, gyorsabb üvegtábla rakodási rendszere.
IoT és feladatorientált robotok a legújabb trendek között
Már nem olyan távoli jövő a készpénz teljes eltűnése vagy az okosautók általános térhódítása, és tíz év múlva már a 6G is elterjed.
Gyorsabb eszközadat elérés segíti a tervezőket
Idén június elején jelent meg az alkatrész- és eszközadatok elérését online lehetővé tevő Eplan Data Portal legújabb verziója.
Termelésütemezés napjainkban
"Egy termelésütemező rendszerbe való beruházás sokkal nagyobb érték, mint egy gépberuházás! De ezt ma még sokan nem értik! De amikor majd ők is rálépnek erre az útra, és megismerik a lean-t, a termelésütemezést, akkor majd megértik ennek az értékét!"