Szilárdság és megbízhatóság rozsdamentes acél gépelemekkel
A rozsdamentes acél alacsony karbantartási igénye, vonzó megjelenése, valamint egyedi tulajdonságai miatt kiváló választás többféle mérnöki alkalmazáshoz.

 

Alábbi cikkünkben Marcus Schneck, a norelem ügyvezető igazgatója a rozsdamentes acél előnyeit veszi górcső alá, és megvizsgálja a különböző alkalmazásokat, amelyekben rozsdamentes acél gépelemeket lehet alkalmazni. A szilárdság, a korrózióállóság és a higiéniai tulajdonságok mind kívánatos tulajdonságok a szabványos gépelemek kiválasztásakor. Amikor a mérnökök a korrózió hatásával kényszerülnek megküzdeni, az időveszteségeket, nem biztonságos munkakörnyezetet és megnövekedett karbantartási költségeket okozhat.

Az EN 10088 európai szabvány (British Standards Institution 1995) szerint a rozsdamentes acél olyan alacsony széntartalmú acél lehet, amely legalább 10 tömegszázalék krómot és legalább 1,2 tömegszázalék szenet tartalmaz. A megnövelt krómtartalom, valamint egyéb összetevők, például a molibdén, a nikkel és a nitrogén hozzáadása javítja az acél korrózióállóságát és szabványelemként egyéb hasznos tulajdonságait.

A cél nem lehet más: növekedésben az acélpiac

Az előrejelzések szerint a rozsdamentes acélok globális piaca 2027-re eléri a 163,5 millió dollárt. A rozsdamentes acél népszerűségének egyik fő oka annak nyírószilárdsága. A rozsdamentes acél sokak számára az esztétikai vonzereje miatt számít általános választásnak, mivel különféle felületi kezeléseknek vethető alá, valamint polírozható is, ami szintén növeli esztétikai értékét. Hosszú élettartammal rendelkezik és 100%-ban újrahasznosítható. Még evőeszközök készítéséhez is használják!

Azonban nem minden rozsdamentes acél egyforma, és az egyes minőségi osztályok között nagyok a különbségek. Olyan alkalmazásoknál, ahol elvárás a nagyon magas korrózióállóság, 1.4404 ausztenites rozsdamentes acélból (AISI 316L, V4A, A4L) készült termékeket kell használni. A rozsdamentes acél megközelítőleg 150 minőségben érhető el, közülük 15-öt használnak rendszeresen a mindennapi alkalmazásokban.

A különféle formákban és méretben kapható rozsdamentes acélt jellemzően ipari és lakossági alkalmazásokhoz használják, értve itt táblákat, tekercseket, rudakat, lemezeket és csöveket. Különböző iparágakban – többek között az építőiparban, az autóiparban és számos egyéb szektorban – használják. Számos alkalmazásban egyszerűen a leghatékonyabb és legbiztosabb választásnak bizonyulnak.

A rozsdamentes acél előnyei

A szénacélokhoz és az alumíniumhoz képest a rozsdamentes acélt nehezebb megmunkálni és drágább anyagnak is számít, de a korábban említett számos előny többszörösen kompenzálja a magasabb költségszintet. Azok, akik nem ismerik a rozsdamentes acélt, könnyen összezavarodnak a különféle típusok és fajták között, és a megfelelő anyag kiválasztása kritikus fontosságú annak érdekében, hogy elfogadható és profitábilis költségszinten legyártható gyártmányterv készülhessen.

Ha a mérnökök a lehető legtöbbet akarják kihozni a rozsdamentes acélból, akkor – mint minden más anyag esetében – itt is figyelembe kell venniük a tervezés minden szempontját. Például alakválasztási és illesztési módszerek alapos mérlegelésére van szükség a legoptimálisabb konstrukció megtervezéséhez.

A rozsdamentes acél sterilizál és erősít

Az elmúlt években és hónapokban az egészségügyi ipar anyagtrendjei egyre inkább a rozsdamentes acél felé mozdultak el, de a higiéniai alkalmazások speciális termékei is egyre inkább keresettek. A rozsdamentes acél már régóta sikeresen alkalmazható a legigényesebb orvosi alkalmazásokban, mint például a rendkívül steril körülményeket megkövetelő implantátumok és a műtéti eszközök gyártásában. Azokon a helyeken, ahol a fertőtlenítés és az egyszerű tisztíthatóság kritikus fontosságú, a rozsdamentes acél bizonyítottan nagyon jól alkalmazható.

 

 

A könnyen tisztítható rozsdamentes acél előnyös választás a higiéniát megkövetelő környezetekben, például kórházakban, éttermekben és közkonyhákban. Ennélfogva a szabványos rozsdamentes acél gépelemek gyártása biztos stratégiának számít ezen szektorok ellátásához. Néhány iparág, amely nagy mértékben alkalmazza a rozsdamentes acélt: az élelmiszeripar és a vendéglátás, a vegy- és gyógyszeripar, az orvosi berendezések gyártása, az építészet és az építőipar, valamint az autóipar.

Iparági körkép

Olyan alkalmazásokhoz, ahol nagy merevséget és a korrózióállóságot kell garantálni, norelem rozsdamentes acélból készült gépelemek széles választékát kínálja. Sok iparágban van szükség tartós és biztonságos gépelemekre, norelem rozsdamentes acél alkatrészei a legmagasabb minőséget képviselik. Bizonyos teljesítményjellemzők miatt norelem 1.4301 (AISI 304, V2A) vagy 1.4305 (AISI 303) minőségű rozsdamentes acélt használ számos szabványos gépelemhez.

Nagyon igényes alkalmazásokhoz a norelem 1.4404-ből (AISI 316L, V4A, A4L) készült rozsdamentes acéltermékeket is kínál. Az 1.4404 rozsdamentes acéltermékek azok higiéniai tulajdonságai miatt kifejezetten az élelmiszeripar, a gyógyszeripar, a vegyipar és a csomagolóipar számára készülnek.

Az egyre növekvő gépelemválasztékban a norelem különféle rozsdamentes acél elemeket tett elérhetővé, például csavarokat, anyákat és alátéteket, rögzítő csapokat és fogantyúkat, csőcsatlakozókat, állítólábakat, sőt még lineáris egységeket is. A munkadarabokat például jellemzően rugós nyomótagokkal rögzítik, és ezeket emellett pozícionáló eszközként, reteszelő vagy befogó mechanizmusként is alkalmazhatják. A gép- és berendezésgyártásban, az elektronikai iparban és az autóiparban egyaránt használnak rugós nyomótagokat.

Azon felhasználási területeken, ahol a rugós nyomótagoknak magas követelményeknek kell megfelelniük – például kültéri használatban vagy az orvostechnikában –, többféle norelem rugós nyomótag áll rendelkezésre, amelyek korrózióálló anyagokból, például rozsdamentes acélból készülnek.

A rozsdamentes acél az egyik leginkább gyártott és használt anyag a földön, az evőeszközöktől és konyhai eszközöktől kezdve a vizes palackokon, a sebészeti eszközökön át egészen az építészeti infrastruktúráig, vagy éppen a reaktortartályokig. A rozsdamentes acél egy figyelemre méltó innováció.

Ami az anyagok a környezetre gyakorolt hatását illeti, a rozsdamentes acél az egyik leginkább fenntartható és környezetbarát alapanyag. Az olyan előnyöknek köszönhetően, mint a korrózióállóság, a tartósság, az alacsony karbantartási igény és a higiéniai tulajdonságok, nem meglepő, hogy a mérnökök a rozsdamentes acél alkatrészeket részesítik előnyben a gépek vagy a termékek tervezése során.

Kizárólag e-mobilitással foglalkozik a Schaeffler új szombathelyi gyára
Az új üzemben 15 ezer négyzetméteren folyik az elektromosmotor-alkatrészek- és rendszerek fenntartható gyártása.
A cégek többsége nehezen állna talpra egy kibertámadás után
A zsarolóvírusok jelentette állandó fenyegetés, valamint a feltörekvő technológiák, például a felhőalapú alkalmazások, a Kubernetes-tárolók és a mesterséges intelligencia használata számos adatvédelmi kihívást állít a vállalkozások elé.
Zöldülés előtt a világháló
A környezeti terhelés csökkentését célzó intézkedések a gazdaság és a mindennapi élet legtöbb területén állandó témává váltak az elmúlt években. 2025-re az informatikai szektor számára is a fenntarthatóság kérdésköre lesz az egyik legfontosabb prioritás.
Jövőorientált energetikai automatizáció
Az alacsony szén-dioxid kibocsátású energiatermelésre történő átállás nagy kihívások elé állítja az energiaipart: a célok eléréséhez nem lesz elegendő az erőművek és alállomások automatizálása és folyamatos felügyelete.
A beléptetőkártyás munkaidő-nyilvántartás adatvédelmi alapszabályai
A COVID-19 jelentős változást hozott az irodahasználati szokásokban, melynek következtében hosszabb távon az úgynevezett hibrid munkavégzés hódíthat teret. De felmerülhet a kérdés, hogy miként tartható be, hogyan ellenőrizhető az irodai jelenlét egy ilyen rendszerben.