Szakértő az automatizálásban is
Az automatizálási iparban a villamos hajtások és vezérlések fejlesztése és gyártása az utóbbi évben rohamos fejlődésen ment keresztül. Erről a változásról, továbbá az iparágat támogató termék- és szoftverújdonságokról beszélgettünk Volosinovszki Sándorral, a Bosch Rexroth Kft. kereskedelmi vezetőjével.

 

 Talán elmondhatjuk, hogy leginkább az automatizálási piac – mind szállítói, mind felhasználói oldalon – élvezheti az ipar 4.0-s előnyök nagy részét, mégis ezzel egy időben itt jelentkezik a legnagyobb fejlesztési igény is. Minek köszönhető az utóbbi évben történt robbanásszerű változás?

– A Bosch Rexroth az automatizálás területén évtizedes tapasztalattal bír. A villamos hajtások és vezérlések fejlesztése és gyártása a vállalatunknál régóta a legdinamikusabban fejlődő terület. Tíz évvel ezelőtt először a megnövekedett piaci igényeknek köszönhetően, majd az ipar 4.0-s stratégiai elvárások hatására a korábban nálunk már jellemző rendszerszintű gondolkodás segítette azt a törekvést, hogy termékeinket minél előbb közvetlenül kapcsoljuk össze az IT világával.

A fejlődés motorjának azonban mégis az adatok minőségi felhasználásának igényének megjelenését nevezném, hiszen hiába áll rendelkezésünkre milliárdnyi adat, ha nem kezdünk velük semmit. A minőségi adatkezelés tehát egyfajta versenyelőny, ami a gyártásunk optimalizálásához is hozzájárul.

 

Volosinovszki Sándor:

"Célunk, hogy

partnereinkkel együttműködve

valósítsuk meg

ügyfeleink i4.0-s terveit."

 

Ahhoz, hogy az adatokat megfelelően tudjuk kiértékelni, a szoftveres adatbázisok minőségi javulására volt szükség, így új üzleti modell jelent meg a vállalatunknál is: az automatizálási termékeket és berendezéseket össze kellett kapcsolni az IT-partnerek megoldásaival. A Boschon belül ez egy szerencsés konstelláció, hiszen mind szállítói, mind felhasználói oldalon tudjuk kínálni, és egyszerre alkalmazni a legújabb ipar 4.0-s fejlesztéseinket.

A Bosch három vállalata: a Bosch Connected Industry, a Bosch Software Innovations és nem utolsósorban a Bosch Rexroth szorosan együttműködnek, hogy minél szélesebb portfólióval tudjanak a piacon megjelenni, és egyúttal ez irányú törekvéseikben mind a végfelhasználókat, mind a gépépítőket támogatni. Óriási előny ez, hiszen a saját gyakorlati próbáink után a vevők és partnerek már a kész ipar 4.0-s megoldásokat élvezhetik.

 Hogyan érintik mindezek az új elvárások és követelmények a Rexroth automatizálási portfólióját? Milyen termék- és szoftverújdonságokkal találkozhatunk?

– Legfontosabb fejlesztésünk az, hogy a PLC-technológiánkat nyitottá tettük az IoT világával, így termékeink és berendezéseink most már közvetlenül tudnak adatot szolgáltatni. A gépek esetében digitális iker segíti a tervezést, továbbá az okoseszközökön is lehetővé vált az adatmegjelenítés. A szoftverfejlesztés a jövőben az egyre inkább egyedi, igényekre szabott gyártást támogatja. Következő lépésként a barnamezős gépeknél bevezettük az IoT Gateway családunkat, melynek segítségével bármely gép vagy berendezés akár 20 perc alatt ipar 4.0-ra képessé tehető, s mindez PLC-ként vagy ipari PC-ként is alkalmazható.

Az új gépépítések támogatása természetesen az elsők között volt a fejlesztéseinkben: szélesebb választékú ipari PC-családot dobtunk a piacra, és bővítettük kijelzőink kínálatát is. A hardverek felhasználása mellett új szoftvercsaládot is bevezettünk: a Production Performance Manager (PPM) az adatbányászat, a folyamatanalízis, a predictive maintenance, a shopfloor menedzsment és ticketing esetében biztosít megoldásokat a felhasználók számára. Mindez természetesen a régi és új gépek esetében is elérhető.

 Azt mondják, könnyebb egy gyárat zöldmezős beruházásként már a kezdetektől ipar 4.0-ra alkalmassá tenni, mint egy barnamezős beruházás keretein belül a gépeket utólag felújítani. Hogyan érintik az új elvárások a retrofit- vagy szerviztevékenységet?

– A végfelhasználók első számú elvárása, így természetesen nálunk is kiemelt szerepet kap, hogy a meglévő rendszereket az ipar 4.0-s követelményeknek megfelelően kiegészítsük és továbbfejlesszük. Erre az imént említett IoT Gateway családunk vagy PPM szoftverünk minden igényt kielégítően alkalmas, és egyszerűen bevethető. Ezek az analitikai szoftverek képesek az energiaigény, a ciklusidő, ezáltal a gyártás optimalizálására.

Ne felejtsük el azonban, hogy a Bosch Rexroth hagyományaihoz szorosan kötődik a hidraulikus hajtásrendszerek tervezése és gyártása. A terület különleges rendszerkövetelményeinek megfelelően fejlesztettük ki a távfelügyeletre alkalmas ODiN szervizszoftvert, melynek segítségével az állásidők minimalizálhatók, hiszen ez a hidrosztatikus hajtásrendszerek jellegzetességeit is figyelembe veszi.

 Melyek azok az iparágak, ahol ezek az új termékek a leginkább alkalmazhatók?

– Termékeink és megoldásaink a Bosch felhasználói körében kipróbáltak, így a TIER1 ipari beszállítói környezetben tökéletesen megállják a helyüket. Ahogy az ipar 4.0 alapfilozófiája szerint nekünk is a legfőbb célunk, hogy a beszállítókat minél előbb összeköthessük a gyártói környezeten keresztül a végfelhasználóval. Természetesen az automatizálási gyártásban, főként az autóiparban és beszállítói környezetében lehet a termékeink és szoftvermegoldásaink által kínált előnyöket a leginkább kamatoztatni.

 Milyen előnyt jelentenek ezek a végfelhasználók, gépépítők számára?

– Célunk, hogy ne csak a Bosch-csoporton belül tudjuk kihasználni ezeket a lehetőségeket, hanem partnereinkkel közösen együttműködve valósítsuk meg ügyfeleink i4.0-s terveit. Szeretnénk elérni, hogy a piacon is egyre többen alkalmazzák ezeket a megoldásokat, melynek érdekében vállalatunknál felállítottunk egy saját, ipar 4.0-s szakértői csoportot, akik támogatják az ügyfeleinket abban, hogy a jövő gyárai már ma létrejöjjenek.

Termék- és szoftverújdonságaink, továbbá az i4.0-s szaktudásunk és tapasztalatunk segítségével a végfelhasználók rugalmasabbá tehetik gyártásukat, a piacra kerülésben gyorsabb reakcióidővel számolhatnak, hiszen a gépek kihasználtsága növekszik, kevesebb átállással kell kalkulálni. A felmerülő hibák is gyorsabban megoldhatók, sőt megelőző karbantartással a termelékenységüket még inkább növelhetik. A gépépítőknél mindezek mellett további előnyök is jelentkeznek. A megvalósítandó gépek digitális testvérével a gép megépítése nélkül szimulálhatók a folyamatok, ezáltal rengeteg mérnöki idő megtakarítható, és kiszámíthatóbb megoldást tudunk kínálni.

Tovább az ipari digitalizáció útján
Október 8-án érdemes lesz a képernyőre tapadni. EPLM Trends Digital 2020 – Egésznapos szakmai webkonferenciát rendez az Enterprise Group.
Szigorodó javítási, cserélési és visszafizetési szabályok jönnek
Lényeges változásokra kell felkészülniük a vállalkozásoknak 2021. január 1-jétől a szavatossági és jótállási igényekkel kapcsolatban. A PwC szakértői a vonatkozó rendeletek legfontosabb elemeire hívják fel a figyelmet.
Új kihívás a munkáltatóknak
Háromszor többen keresnek rá a táppénz, karantén, koronavírus szókapcsolatokra Magyarországon most, mint a nyár közepén.
Intelligens robotok dolgoznak a raktárakban
Az Agilox egy új, rajintelligenciával vezérelt, autonóm ellensúlyos targoncával bővítette intelligens irányítású robotjárműveinek sorozatát.
Digitalizált logisztikával csökkenthető a termelés-kiszolgálás átfutási ideje
A Starters E-Components Generators Automotive Hungary Kft. valós idejű helymeghatározásra és hangalapú kiszedésre épülő intralogisztikai megoldása megfelezte a termelés-kiszolgálás átfutási idejét, miközben az anyagmozgás könyvelését közel 100 százalékban pontossá tette.