Sterilizálás UV sugárzás segítségével
A jelenlegi, pandémiával terhelt időben növekvő szerepet kapnak a felületi sterilizálásra, illetve belső terek fertőtlenítésére használható technológiák, melyek közül az egyik a különböző hullámhosszú UV sugárzás hatásain alapul.

 

A 320-410 nm-es UV-A „fény” bizonyos tartománya alkalmazható a levegőben lévő szerves anyagok semlegesítésre egy speciális félvezető (pl. titánium dioxid, TiO2) segítségével. A felületen a sugárzás hatására fellépő fotokatalízis során egyszerre játszódik le kémiai redukció és oxidáció: a környező levegőben lévő oxigénből és vízpárából, miközben azok elektront vesznek fel, illetve adnak le a félvezető felületen, szuperoxid anionok (O2 + e-  ▪O2-) és hidrokszilgyökök (H2O+h+  ▪OH + H+) keletkeznek.

UV-A – levegőtisztítás

 

 

Ezek a szerves anyagokban található szénhidrogénekkel reakcióba lépve azokat széndioxiddá és vízzé bontják, semlegesítik. Mindeközben a felületen levő anyag nem „fogy el”, csak katalizátor szerepet tölt be. Ez a folyamat alkalmas levegő tisztításra, melyre egy példa a szegedi Solvelectric megoldása, a SolveAir, amelybe az Endrich biztosít UV-A ledeket az Everlight választékából. A folyamat zárt térben használható, a reakció az eszköz belsejében történik. Megfelelő légáramlást biztosítva, folyamatos üzemben az emberi jelenlét sem okoz problémát.

Fertőtlenítés UV-C fénnyel

Tudományos cikkek sokasága támasztja alá azt a tézist, miszerint, ha mélyen behatoló UV fénynek teszünk ki valamilyen élő szervezetet, a sugárzás 200 nm és 300 nm közötti tartományát a sejtek DNS molekulái, fehérjéi vagy a vírusok RNS örökítőanyaga nyeli el. Az abszorpció a sejtfal roncsolásán keresztül annak pusztulásához vezet, vagy a DNS illetve az RNS kettős spiráljában okoz olyan mutációkat, amik a replikációt megakadályozzák és ez a sejt vagy a vírus szaporodásának leállásához vezet.

 

 

Az a mikroba, ami nem tud szaporodni, nem is képes fertőzésre, így még csak el sem kell pusztítani őket ahhoz, hogy sterilizálni tudjunk. A sugárzás viszont a sugárzó közelébe kerülő emberi bőrön is égési sérülést okozhat, sőt akár kisebb rágcsálókat is képes elpusztítani. Az UV-C eszközöket ezért kizárólag zárt térben vagy kiürített helyiségben szabad használni. UV-C fényforrásként hagyományos UV lámpákat, vagy modern UV-C LED-eket használnak. Ez utóbbiak a magasabb bekerülési költség mellett számos előnnyel rendelkeznek:

 

 

A lámpák bekapcsolása időt vesz igénybe, az élettartama folyamatos üzemre van megadva, a LED-es megoldás esetén viszont tetszőlegesen ki-be kapcsolható.

Kisteljesítményű UV-C használata víz és felület tisztítására

A technológia kockázatmentesen használható zárt terű víztisztítókban vagy fertőtlenítő dobozokban.

 

Ilyen alkalmazásokhoz kínál az Endrich 2mW-30mW sugárzási teljesítményű 3,5mm x 3,5mm méretű SMD UV-C LED-eket az Everlight kínálatából.

Nagyteljesítményű UV-C világítástechnika

Belső terek vagy nagyobb tárgyak sterilizálásához komolyabb teljesítményű sugárzás szükséges. Az ilyen alkalmazásokra az Endrich új partnere, az Audax electronics nagyteljesítményű UV-C LED csoportjait, illetve közvetlenül lámpatestbe szerelhető moduljait ajánlja.

 

 

A modulokhoz illeszkedő lencserendszer is rendelhető, amely a széles sugárzási szöget fókuszálja, ez bizonyos alkalmazások esetén kiküszöböli az oldalra távozó veszteségi sugárzást.

 

 

Egy szünetmentes sikertörténet - A UPS-technológia evolúciója
Hogyan biztosítsuk a folyamatos áramellátást igénylő elektronikus eszközeink biztonságát? Erre a kérdésre már több mint fél évszázada létezik válasz: a szünetmentes tápegységek a kezdeti modellek óta számottevő fejlődésen mentek keresztül.
Az energiaválság a kriptovaluta-bányászokat is elérte
A növekvő rezsiköltségek miatt még nagyobb lendülettel szabadulnának a bányászok a videokártyáiktól, ami a használtpiac további erősödését eredményezi, a magyarok pedig most kezdenek rájönni, mennyit is számít az energiatakarékosság.
Ügyfélelégedettség automatikus, nagy megbízhatóságú elemzése
A contact centerek összes kommunikációs csatornáját egyidejűleg lefedő, mesterséges intelligenciára épülő magyar innováció támogatja a jövőben az ügyfélszolgálatok munkáját.
Űreszközökhöz fejlesztenek hőpajzsot a Debreceni Egyetemen
A szakemberek űreszközök hőszigeteléséhez fejlesztenek ki és gyártanak speciális polimer aerogéleket a novemberben induló 3 millió eurós összköltségvetésű programban.
Új, nagy nevű szimulációs szolgáltató a magyar piacon
A SIMTEC, mint az ANSYS Kelet-európai Elite Certified Channel Partnere, 2001 óta kínálja a legszélesebb és legintegráltabb szimulációs szoftver és szolgáltatás portfóliót a régióban.