Rugalmas, skálázható IT Factory koncepción dolgozik a Telekom
Az új üzleti alkalmazások fejlesztésének, gyors bevezetésének támogatására a Magyar Telekom nemrégiben egy ún. IT Factory koncepciót dolgozott ki.

Ez a megközelítés Docker konténer technológiai alapokon, részegységekre bontva valósítja meg a fejlesztendő szoftver egyes moduljait, egyszerűbbé és sokkal gyorsabbá téve a változtatást és tesztelést. Az IT Factory-t DevOps módszertan alapján építették fel, amelyet a Magyar Telekom az elmúlt években fokozatosan vezetett be a saját rendszerek üzemeltetésében és fejlesztésében. 

Az IT Factory koncepció lehetővé teszi a Magyar Telekom számára, hogy automatizálja a meglevő IT szállítási folyamatait, így költséget csökkentsen és felgyorsítsa az új termékek piacra kerülését.” – mondta el Jagusztin László, a Magyar Telekom Integráció, Folyamat és Technológia részlegének osztályvezetője. 

A konténer technológiára épülő IT Factory számára rugalmas, skálázható platform megtalálása érdekében a Magyar Telekom informatikai szakemberei megvizsgálták a lehetséges szállítókat, és az Oracle Container Cloud Service szolgáltatását vetették alapos tesztelés alá. A Oracle publikus felhő alapú megoldása maximálisan beváltotta a hozzá fűzött reményeket. Az új felhő platform gyorsan bevethető volt a tesztalkalmazás módosításának igénye nélkül, sőt, az Oracle felhő által biztosított plusz kényelmi funkcionalitások hozzáadása sem jelentett gondot.  A projekt során a Magyar Telekom IT szakemberei meggyőződhettek róla, hogy belső erőforráshiány esetén a fejlesztések bármikor könnyen átmozgathatók az Oracle felhőbe. 

„Az Oracle Cloud-dal kapcsolatban elvárás volt a jelenlegi alkalmazás környezet támogatása, a megfelelő biztonsági kontrollok megléte és a költséghatékonyság.” – tette hozzá Jagusztin László. 

Az első projekt sikere után a Telekom szakemberei továbbléptek, és azt is megvizsgálták, hogyan tudnák a környezetek kialakítását leghatékonyabban automatizálni. Erre a célra a Terraform elnevezésű megoldást tesztelték, amely egy platformfüggetlen infrastruktúra automatizálási eszköz. Segítségével egy konfigurációs fájl alapján gyorsan és automatikusan telepíthető egy komplex infrastruktúra minden eleme. 

Az Oracle publikus felhő teljes mértékben támogatja a Terraform működését, és használatával a Docker és Kubernetes környezetek létrehozását. Így a teszt során a Magyar Telekom szakemberei megbizonyosodhattak róla, hogy a környezetek létrehozása jól automatizálható, valamint, hogy az Oracle felhőszolgáltatásai maximális rugalmasságot biztosítanak a fejlesztési és üzemeltetési feladatok támogatásában. 

Szintet lép a szerszámgépek digitalizálásában a Siemens
CNC vezérlőinek új nemzedékével a Siemens zökkenőmentesen kapcsolja össze a fizikai és a virtuális világot. A Sinumerik ONE által a szerszámgépek gyártói és felhasználói egyaránt nagyobb termelékenységet, jobb minőséget érhetnek el, ahogyan az szeptemberben, az EMO 2019 kiállításon is látható lesz Hannoverben.
A fröccsöntéshez használt szimulációs megoldások új generációja
A CoreTech System Moldex3D R17 szoftvere az új felhasználói felületnek és az egységes szimulációs munkafolyamatnak köszönhetően könnyű és gyors betekintést biztosít a gyártási folyamatba, felgyorsítva ezzel a döntéshozatali fázist.
Hibrid csapágyak tűrőképességének vizsgálata
Az SKF új kutatása költséghatékonyabbá és megbízhatóbbá teheti a hibrid csapágyakat, utat nyitva ezzel az alkalmazások szélesebb körében történő felhasználásukhoz.
Megtisztítják a világűrt
Az Európai Űrügynökség (ESA) Clean Space programjának egyik célja a világűr megtisztítása az űrszeméttől, a projekt keretében egy magyar cég az űreszközök dokkolását segítő infravörös és foszforeszkáló jelzőfények fejlesztését végzi.
Többet tudunk az összeszerelésnél
A HD Composite Zrt. – és konzorciumi partnerei – Magyarországról indulva szeretnék meghódítani a világ autógyártását, az eddig csak a szupersportkocsikat jellemző anyagok, a kompozitok felhasználásával. Egy példaértékű akadémiai kutatóintézeti, egyetemi és ipari konzorcium együttműködését mutatjuk be.