Robotrendszerek a gyógyászatban
Napjainkban a gyógyászatban alkalmazott robotrendszereket az orvosok műtétek közbeni támogatására, a diagnosztikában vagy terápiás célokra használják, elsősorban a tartósan nagyfokú pontosságuk, rugalmasságuk és a megbízhatóságuk miatt.

 

A bonyolult, katéteres beavatkozásoknál és az újdonságnak számító hibrid műtőkben a Siemens Healthcare robotalapú angiográfiás rendszere, az Artis zeego számít a legkorszerűbb megoldásnak. Az angiográfia a röntgentechnológia és a kontrasztanyagok segítségével láthatóvá teszi a véredényeket. Ez a képalkotó eljárás biztosítja az érrendszeri elváltozások – jellemzően megbetegedések következtében kialakuló szűkületek (stenosis), érelváltozások – minimál invazív terápiáját, vagy akár a rákos megbetegedések kezelését, amelynek során láthatóvá teszik, majd szelektív módon elzárják a tumort ellátó ereket.

Ezekkel a kezelési eljárásokkal megoldható, hogy helyi érzéstelenítést alkalmazva csupán kisebb bemetszéseket ejtsenek a pácienseken ahelyett, hogy nagy kockázattal járó, feltáró műtéteknek tennék ki őket, az ezzel járó, magas költségekről nem is beszélve. A hibrid műtőkben végzett, rendkívül bonyolult műtétek alatt ez a képalkotó eljárás terápiára és végellenőrzésre használható. Ezáltal ugyanis a sebész meggyőződhet arról, hogy sikeres volt-e a kezelés, és így elkerülhetők a későbbi korrekciók vagy az újabb műtétek.

 

A KUKA komponensekből álló Artis zeego rugalmas manőverezhetősége lenyűgöző

 

A robotkomponensek rugalmas manőverezhetőséget tesznek lehetővé  Az Artis zeego – amely műszaki szempontból KUKA robottechnikai komponensekből épül fel, és amelynek mozgását hat forgótengely teszi lehetővé – rugalmas manőverezhetőségének köszönhetően bonyolult klinikai helyzetekben is kiválóan alkalmazható. Az Artis zeego segítségével a vizsgálatot végző orvos szabadon és rugalmasan mozgathatja az ún. C ívet a páciens körül. A C íven található a röntgenforrás és a képalkotásra szolgáló síkdetektor.

A pontosság és a rugalmasság növekedése  2008-ban még merőben új dolognak számított a robottechnika alkalmazása az angiográfiás rendszerekben. Az eszköz rugalmasságának köszönhetően a páciens optimálisan elhelyezhető a vizsgálóasztalon. Az asztal döntése nagy kihívást jelent a hagyományos C íves rendszereknek, mivel a C ív forgáspontja nem mozgatható mind a három dimenzióban. Robot alkalmazásával viszont nincsenek ilyen korlátok. Az asztal dőlésszöge és magassága tetszőlegesen beállítható, ami segíti a páciens hemodinamikai funkcióit, a kezelést végző orvos, ill. a sebész pedig optimális módon hozzáférhet a műtéti területhez. Ez elsősorban az olyan hosszú beavatkozások esetében előnyös, amikor a sebésznek nehéz ólomköpenyt kell viselnie, mivel fáradság nélkül, maximális összpontosítással kell dolgoznia.

 

Az Artis zeego segítségével a vizsgálatot végző orvos rugalmasan mozgathatja a C ívet a páciens körül

 

A rendszer kiváló minőségű, háromdimenziós képet alkot a páciensről  Az Artis zeego tökéletesen, és a piacon mindeddig egyedülálló módon teljesíti a műtővel szemben támasztott követelményeket. A robot rugalmassága egyáltalán nem zavarja a műtő bonyolult infrastruktúráját. A KUKA robot – anélkül, hogy kábeleket vagy tömlőket kellene arrébb pakolni a padlón – egyszerűen csak befordul a műtéti területre, és kiváló minőségű, a komputertomográfiához (CT) hasonló részletességű, háromdimenziós képet készít a páciensről, ami sokkal többet megmutat az emberi anatómiából, mint ami az eddigi, hagyományos angiográfiás rendszerekkel lehetséges volt. Ennek köszönhetően az orvosi team azonnal reagálhat az új helyzetekre, vagy korrekciót végezhet, ami nagyfokú rugalmasságot biztosít, és így elkerülhetők az újabb műtétek.

A robotkomponens eleget tesz a legszigorúbb higiéniai követelményeknek  Olyan helyiségekben, ahol a legszigorúbb higiéniai követelmények uralkodnak, a képalkotás csakis robotrendszerekkel lehetséges, mivel a páciens felett semmilyen mennyezetre szerelt komponens nem akadályozhatja a csíramentesített, túlnyomásos légáram útját. A posztoperatív komplikációk elkerülése érdekében számos kórházban a kezelés egész ideje alatt kínosan ügyelnek a higiéniai előírások betartására. A beépített KUKA robotot tartalmazó Artis zeego maximálisan teljesíti ezt a fontos követelményt, amire a piacon ma kapható, a sebészeti és intervencionális képalkotásban alkalmazott C íves rendszerek közül egyik sem képes.

Nagy kihívás a magyar cégeknek a kibertámadások kivédése
A magyar informatikai szakemberek 67 százaléka az ügyféladatok védelmét tartja a vállalatok előtt álló legkritikusabb kihívásnak - derül ki a Panda Security felméréséből, amely arra is rámutatott: az elmúlt egy évben a válaszadó cégek 60 százalékát érte eredményes kibertámadás.
Kibervédelem ipari méretekben
A vállalatok több mint 80 százaléka az IIoT-technológiák bevezetésekor nem dolgozott még ki formális intézkedési tervet a kiberbiztonsági helyzetek hatékony kezeléséhez.
Új korszak a gyártásban
A mobilitás kiaknázása az automatizálás következő lépcsőfokát jelenti az ipar 4.0 megoldások terén. Az autonóm módon navigáló robotok gyorsak, pontosak és akár egy repülőgépet is elvisznek a hátukon.
Gyűjtögető kiberbűnözők a gyárban
Az ipari környezetek eredményes védelméhez a vállalatoknak nemcsak saját adataik, hálózatuk és rendszereik, hanem teljes IIoT-ökoszisztémájuk kiberbiztonságáról gondoskodniuk kell.
Hét kérdés 3D nyomtatás előtt - technológia és az alapanyag kiválasztása
Manapság számtalan, különféle 3D nyomtatási technológia és alapanyag közül választhatunk, és az eljárások száma idővel csak nőni fog.