Robotprogramozó tanfolyamok magánszemélyeknek is
Minősített képzési program keretében, az állami felnőttképzési programkövetelmény alapján szervezett robotkezelő és -programozó képzést indít a Robot-X a Manhattan Akadémiával együttműködve.

 

A hazai szakemberhiány enyhítését célzó tanfolyamok 2020 márciusában kezdődnek, és jelenleg – a magyarországon leggyakrabban használt – KUKA, FANUC illetve Universal Robots robottípusokra lesznek elérhetők. A Robot-X oktatásait mindezidáig elsősorban cégek vehették igénybe, de az új, Manhattan Akadémiával közösen szervezett tanfolyamokon már magánszemélyek is szerezhetnek – immáron államilag engedélyezett – tanúsítványt.

Hernádi Zita a RecruIT Személyzeti Tanácsadó Kft. tanácsadójának tapasztalata szerint a szakemberhiány nem csak PLC területen, hanem az egyéb villamosmérnöki területeket is jellemzi. A legjobb, legnépszerűbb pozíciók között szerepel az automatizáló/PLC mérnök, robotprogramozó és a tervező/fejlesztő mérnök, de még ezekre a területekre is nehéz megfelelő jelöltet találni, karbantartás területre pedig szinte lehetetlen érdeklődő szakembert. A munkáltatói verseny is kimondottan nagy az elektronika területén, mivel a cégeknek szükségük van a képzett munkaerőre. A kisebb vállalkozások az így generált bérverseny miatt hátrányba kerülhetnek.

Az autóipari cégek talán még mindig jobb helyzetben vannak szakemberlétszám tekintetében, mint más iparágak. Főként az elektromos autók gyártásához kapcsolódó beszállítók élveznek elsőbbséget, mint például a Samsung. Népszerűségnek örvendenek a kimondottan robotikával, ipari automatizálással foglalkozó vállalatok, mint például KUKA, ABB, Mitsubishi. Összességében jelenleg Magyarországon a szakemberhiány ebben a szegmensben olyan magas, hogy a top 5 hiányszakma között van. A villamosmérnöki kereséseknél átlagosan 100 megszólított személy után sikerül egy érdeklődőt, azaz egy interjút leszervezni. Ez független a senioritástól.

Nem árt az előképzettség

A robotkezelő és az erre épülő alapszintű programozó kurzusok előképzettség nélkül is látogathatók – igaz, az applikációs összefüggések megértéséhez és hasznosításához nem árt némi ipari szemlélet és automatizációs alapismeret. A kurzusok tematikája egymásra épül, és a „kezdő” robotkezelői szinttől a haladó robotprogramozóig biztosít piacképes, a gyakorlatban is használható tudást az ipari automatizálásban dolgozó szakemberek számára. A képzés során a résztvevők megismerkedhetnek a hattengelyes robotkarok beüzemelésének folyamataival, az offline programozáshoz használt fejlesztőkörnyezettel, és az adott robottípus programozási nyelvével.

Ha valaki csak a haladó szintű programozói oktatáson szeretne részt venni, az előző szint(ek) sikeres elvégzésének igazolása szükséges, természetesen ha ez más képzőintézményben szerzett, akkor a tanfolyam előtt szintfelmérést és egyedi elbírálást biztosítunk. A tréningeket Bottlik Richárd, a Robot-X oktatómérnöke tartja. Richárd 2013 óta dolgozik KUKA, Fanuc és UR robotok programozásán a Robot-X-nél, a téma oktatásában pedig 2 éves tapasztalata van. A robotkezelői és alapszintű programozói képzés együtt 150.000 Ft. A haladó programozói szint 145.000 Ft.

 

 

A kezelői és alap programozói oktatások elsősorban robottal szerelt gépeket kezelő és beállító munkakörben dolgozóknak, a haladó programozói oktatások elsősorban a robotos gépeket beüzemelő szakembereknek ajánlottak. A tréningek összesen 48 órában biztosítanak elméleti és gyakorlati tudást a leendő szakembereknek. Magyarországon mostanáig nem létezett egységes, a felnőttképzési követelményrendszernek megfelelő, államilag engedélyezett robottechnikai oktatás, és büszkék vagyunk rá, hogy ez a helyzet most a Robot-X kezdeményezésére változik meg.

A Robot-X az elmúlt közel másfél évtizedben már számtalan területen bizonyította innovatív szemléletét, nemcsak robotintegrátori és gépépítő projektjeinél, hanem egyéb kutatófejlesztő, az ipar 4.0 irányába mutató tevékenységei során is. Oktatóközpontja évek óta sikeresen működik, és igyekszik a szakma érdekeit képviselni olyan társadalmilag fontos ügyekben is, mint amilyen például fiatalok pályaorientációja, valamint a piacképes, gyakorlati tudást kínáló felnőttképzés. (Fotók: Robot-X)

Ismét nagyszabású beruházásba kezd a Schaeffler Szombathelyen
A Magyarországon 3 gyárat üzemeltető és közel 5000 főt foglalkoztató globális autóipari és ipari beszállító cég kevesebb mint két hónappal azután, hogy átadtak egy tisztán e-mobility gyárat Szombathelyen, máris újabb, több mint 5 milliárd forint értékű beruházást indít a városban.
A digitális átállás a villamos hálózatokat is elérte
Világszerte 167 millió háztartás, 23 millió vállalkozás lehet képes 2050-ig arra, hogy saját maga is tiszta energiát termeljen.
Hidrogéntechnológia a hazai vasúti közlekedésben
Az Alstom és a MOL szándéknyilatkozatot írt alá a technológia alkalmazásának vizsgálatára. Az együttműködés Magyarország vasúti közlekedésének egy új korszakát, a nettó zéró kibocsátás megvalósulását jelentheti.
Mit hoz 2022 a vállalkozások számára?
Az év vége közeledtével az üzleti életben is megkezdődik a 2022-re kitűzött célok megfogalmazása és a stratégiai tervezés. A folytonos bizonytalanság miatt még a legnagyobb piaci szereplők is fenntartásokkal tekintenek a jövőbe, miközben a kis- és középvállalkozások számára gyakran valóban a lét a tét.
Hazai fejlesztésű sugárzásmérő védi az űrhajósokat
Az ELKH Energiatudományi Kutatóközpont (EK) által vezetett nemzetközi konzorcium fejleszti a Gateway Hold körüli űrállomás sugárzásmérő rendszerének kísérleti egységét.