Optimalizált gyártósorok az elektronikai iparnak
A KUKA LBR iiwa robotalkalmazásának célja nem annyira egy már kész ember-robot együttműködés bemutatása, hanem sokkal inkább az, hogy az ASM hálózaton belül felhívja a figyelmet a Smart Factory-ban rejlő előnyökre.

 

A müncheni székhelyű ASM Assembly Systems, az elektronikai ipar gyártási megoldásainak egyik vezető gyártója bemutatta a KUKA LBR iiwa (intelligent industrial work assistent) két alkalmazási lehetőségét: rögzített robotként az előszerelő területen és KMR iiwa változatban egy mozgatható platformon, egy SIPLACE SMT gyártósor folyamatos működése közben.

A LBR iiwa új automatizálási megoldásokat tesz lehetővé védőkerítés használata nélkül – A Showcase alkalmazásokban az LBR iiwa alkatrésztekercseket vesz ki a SIPLACE Towerből és a kívánt sorrendben helyezi azokat az alkatrészkocsira. Az érzékeny könnyűszerkezetes robot védett tartomány nélkül is képes az emberrel való együttműködésre. A robotok alkalmazásának fő célja a fokozott termelékenység jobb minőség mellett történő biztosítása.

 

Akár mozgatható, akár rögzített: Az LBR iiwa az ASM-nél védőkerítés nélkül dolgozik együtt az emberrel

 

A rögzített LBR iiwa alkatrésztekercseket szed le  Az SMT gyártósoron, az előszerelési területen történő alkalmazás során a váltóasztalokat alkatrésztekercsekkel kell felszerelni. A SIPLACE Material Setup Assistant meghatározza, milyen tekercsekről van szó, és elküldi a kérelmet a SIPLACE Material Managerhez, ami a tekercseket automatikusan kitárolja a SIPLACE Material Towerből. A rögzített LBR iiwa kiveszi, és megfelelő sorrendben az alkatrészkocsira helyezi azokat. A robot tevékenységének alapfeltétele a megfogó méretre szabott kialakítása volt az SMD alkatrész-hevedertekercsek megmunkálásának érdekében. Mivel az alkatrésztekercsek különböző átmérővel rendelkeznek, és a tekercsfalak vastagsága is eltérő, illetve hajlíthatóak is, az LBR iiwa robotnak speciális megfogóra van szüksége.

Mobil LBR iiwa robot a folyamatos üzemhez – A második alkalmazás megmutatja a kezelőnek, hogy melyik sávon melyik alkatrésztekercs fogy ki legközelebb, és rendelkezésre bocsátja a használandó anyagot. A SIPLACE Material Tower tudja, hogy melyik a legközelebb kifogyó tíz alkatrész, és ezeket a megfelelő sorrendben automatikusan kitárolja. A KUKA KMR iiwa robot, amely az érzékeny LBR iiwa könnyűszerkezetes robot előnyeit egy önálló, mobil platformmal egyesíti, a SIPLACE Material Towerhez megy, és letapogatja az alsó aknaszintet és a bal aknaoldalt. Ezt követően a robotkar benyúl a Tower belsejébe és kitapogatja az akna mélységét. Lefelé mozogva megállapítja a hevedertekercs magasságát ahhoz, hogy megfoghassa és a mobil platformon lévő dobozba helyezze. Ugyanígy jár el a mobil robot a Tower által kitárolt kilenc további tekerccsel is. Végül átviszi az összes alkatrésztekercset az SMT gyártósorhoz és a megfelelő helyen, megfelelő sorrendben átadja azokat a kezelőnek.

Így működik az ember és robot együttműködése a gyakorlatban – A robotalapú automatizálás segítségével az ügyfelek munkatársai az előszerelő területen és a behelyező gyártósoron elkerülhetik a hibákat és egyszerűsíthetik a feladatokat. Beépített szenzorikája révén az LBR iiwa „emberkollégájával” való közvetlen együttműködésre alkalmas, biztonságosan képes kezelni az érzékeny termékeket és ehhez nem igényel védett tartományt. Az SMT-felhasználó szükség esetén közvetlenül is átadhatja a robotnak a munkadarabot, miáltal a gyártás még rugalmasabb és helytakarékosabb lehet.

Felhőalapú felügyelet a gyártóberendezések számára
Az RFID olvasófejek adatai az IoT átjárón keresztül kerülnek a Neoception felhőbe, ahonnan bármikor elérhetők.
Az algoritmusnak elég volt egy másodperc
A Kaliforniai Egyetem kutatói által létre hozott mesterséges intelligencia valamivel több mint egy másodperc alatt kiforgatta a Rubik-kockát.
Valós idejű adatokkal optimalizálható az élettartam
Az akkumulátorok hosszabb élettartama érdekében a Bosch új felhőalapú szolgáltatásokat fejleszt, melyek kiegészítik az egyedi gépjárművek akkumulátorvezérlő rendszereit.
Alacsony energiafogyasztású mikrokontrollerek
Az Endrich kínálatában tavasztól elérhető a Gigadevice GD32 mikrokontroller család új tagja, a kimagasló ár/érték arányt képviselő energiatakarékos ARM Cortex-M23 RISC technológiára alapozott GD32E230xx eszköz.
Korszerű csapágy-technológia elektromos járművekhez
A 2019. május 19. és 22. között megrendezett 32. Nemzetközi Elektromos Jármű Szimpóziumon (EVS 32) mutatta be az SKF az elektromos hajtásláncok hatékonyságnövelése érdekében végzett legújabb fejlesztéseit.