Nagy pontosságú mérés bármely anyagon vagy felületen
A Keyence ultrakompakt koaxiális lézeres elmozdulásérzékelőjét olyan ipari alkalmazásokban használják, mint a minőségjavítás, a hibás alkatrészek kiszállításának megelőzése, illetve a termelékenység növelése.

 

A CL-3000 széria tipikus alkalmazási területei többek között a fémlemezek vastagságának mérése, a lemezek tűrésének mérése, a napelemlapkák (wafer) síktartásának mérése, illetve a tömítő- és ragasztóanyagok vastagságának ellenőrzése. A por- és vízállóság terén elért IP67 besorolásnak köszönhetően minden gyártási környezetben használható. A többszínű konfokális eljárás olyan teljesítményszintek elérését teszi lehetővé, amelyek a hagyományos rendszerekkel nem lehetségesek.

A többszínű fény olyan fényforrás felhasználásával jön létre, amely egyszerre bocsát ki piros és zöld fényt. A kibocsátott fény a tipikus fehér LED-ekhez képest stabilabb, és a hullámhossztartományok széles skáláján a fényereje is nagyobb. Ez biztosítja, hogy a mérési tartomány minden pontján elegendő fénymennyiség álljon rendelkezésre, ezzel pedig nagyobb pontosság érhető el. A CL-3000 (speciális fejek nélkül is) nagy pontosságot biztosít bármilyen anyag esetében, beleértve az üveget, a wafert, a NYÁK-okat, a tömítő- és ragasztóanyagokat, a filmeket, a műanyagokat, valamint a megmunkált alkatrészeket. Az új sorozattal minden típusú – átlátszó, áttetsző, tükrözött, ívelt, ferde, lépcsőzetes, egyenetlen vagy durva – felület mérhető ±0,2 µm linearitás mellett.

Egyszerű profilméréstől az ultranagy pontosságú alkalmazásokig

A hagyományos lézeres érzékelőkkel ellentétben a detektálás a célponttól számított nagy döntött szögben is elvégezhető. A Keyence CL-3000 sorozat a gyakorlatban stabilan méri a többszöri visszaverődést okozó vagy fényelnyelő tárgyakat is. Ugyanaz a konfiguráció a gumitól a fényvisszaverő anyagokig képes a felületek stabil mérésére. A szenzor és a megerősített, robotos alkalmazásoknak is megfelelő vezetékezés még durva ipari környezetben, például olajködben vagy porban is megbízható eredményt nyújt védőfelszerelés nélkül. A kompakt érzékelőfejek – a piacon elérhető legkisebb, 8 mm átmérőjű verzióval együtt – szűk és korlátozott terekbe is telepíthetők.

A kizárólag a fejen belüli lencsével kialakított szenzorok mérete a hagyományos rendszerek méretének mindössze 1/50-e, ami követi a gyártóberendezések miniatürizálására irányuló egyre növekvő igényt. A CL-3000 egységek körülbelül 50%-kal könnyebbek, mint a hagyományos lézeres elmozdulásérzékelők, ezáltal a robotkarok végére is könnyen szerelhetők. A kisebb súly csökkenti a robotkar megállásakor fellépő maradó rezgést. Egy hagyományos rendszer hőmérséklete 10 perc alatt mintegy 8 Celsius-fokkal növekszik, ami pozicionálási és szerelési hibákat okoz.

A CL-3000 sorozatban nincs elektronikus alkatrész, csak lencse, ezáltal megszűnnek a hőtermelődésből, az elektromos zajból vagy az optikai tengelyek közötti eltérésekből eredő mérési hibák. Fontos, hogy Keyence CL-3000 sorozat esetében az érzékelőfej telepítése és a programbeállítás is leegyszerűsödik. A vastagságmérésre szolgáló állítható rögzítőelem, illetve a PC-szoftverhez tartozó optikaitengely-illesztési funkció pontos és gyors beállítást tesz lehetővé. Az új széria öt különböző modellt tartalmaz (beleértve a ceruzaméretű kompakt egységet), amelyek az egyszerű profilméréstől az ultranagy pontosságú alkalmazásokig minden feladatban sikeresen használhatók.

Évente fél deci olajat is belélegezhet egy CNC gépkezelő
A hazai gyárak levegőjének olajköd-tartalmára vonatkozó magyar szabályozási határérték 16-szorosan meghaladja az egészségkárosítás szintjét, és többszöröse a más európai országokban érvényes normáknak - hívja fel a figyelmet a Gold Communications közleménye.
Mindennapi technológiai eszközök és ami mögöttük van
Szinte már természetesnek vesszük, hogy a technológiai eszközök körül vesznek minket, de sok esetben bele sem gondolunk, hogyan működnek.
A pneumatikus robotika találkozik a mesterséges intelligenciával
A robotika bionikai megközelítése mindig is szorosan kapcsolódott a Festo kutatás-fejlesztési projektjeihez. Ezek legfontosabb célja olyan új technológiai platformok létrehozása, melyek még hatékonyabb automatizálást tesznek lehetővé számos iparágban.
Az új technológiákból táplálkozik az innováció
Október 16-23. között Düsseldorfban a K 2019 szakvásáron a műanyag- és gumiipar több mint háromezer vállalata mutatja be termékeivel és szolgáltatásaival, hogy miként lesz termelékeny és felelősségteljes ma, holnap és holnapután.
Nemzetközi szinten is versenyképesen
Tüzeléstechnikai szimulációk, tavak és folyók modellezése, vagy éppen csillagászati távcsövek fejlesztése - egyebek mellett ezekre is láthattak példát azok a szakemberek, akik április 11-én részt vettek a XVIII. eCon Konferencia - ANSYS Felhasználói Találkozón.