Nagy pontosságú mérés bármely anyagon vagy felületen
A Keyence ultrakompakt koaxiális lézeres elmozdulásérzékelőjét olyan ipari alkalmazásokban használják, mint a minőségjavítás, a hibás alkatrészek kiszállításának megelőzése, illetve a termelékenység növelése.

 

A CL-3000 széria tipikus alkalmazási területei többek között a fémlemezek vastagságának mérése, a lemezek tűrésének mérése, a napelemlapkák (wafer) síktartásának mérése, illetve a tömítő- és ragasztóanyagok vastagságának ellenőrzése. A por- és vízállóság terén elért IP67 besorolásnak köszönhetően minden gyártási környezetben használható. A többszínű konfokális eljárás olyan teljesítményszintek elérését teszi lehetővé, amelyek a hagyományos rendszerekkel nem lehetségesek.

A többszínű fény olyan fényforrás felhasználásával jön létre, amely egyszerre bocsát ki piros és zöld fényt. A kibocsátott fény a tipikus fehér LED-ekhez képest stabilabb, és a hullámhossztartományok széles skáláján a fényereje is nagyobb. Ez biztosítja, hogy a mérési tartomány minden pontján elegendő fénymennyiség álljon rendelkezésre, ezzel pedig nagyobb pontosság érhető el. A CL-3000 (speciális fejek nélkül is) nagy pontosságot biztosít bármilyen anyag esetében, beleértve az üveget, a wafert, a NYÁK-okat, a tömítő- és ragasztóanyagokat, a filmeket, a műanyagokat, valamint a megmunkált alkatrészeket. Az új sorozattal minden típusú – átlátszó, áttetsző, tükrözött, ívelt, ferde, lépcsőzetes, egyenetlen vagy durva – felület mérhető ±0,2 µm linearitás mellett.

Egyszerű profilméréstől az ultranagy pontosságú alkalmazásokig

A hagyományos lézeres érzékelőkkel ellentétben a detektálás a célponttól számított nagy döntött szögben is elvégezhető. A Keyence CL-3000 sorozat a gyakorlatban stabilan méri a többszöri visszaverődést okozó vagy fényelnyelő tárgyakat is. Ugyanaz a konfiguráció a gumitól a fényvisszaverő anyagokig képes a felületek stabil mérésére. A szenzor és a megerősített, robotos alkalmazásoknak is megfelelő vezetékezés még durva ipari környezetben, például olajködben vagy porban is megbízható eredményt nyújt védőfelszerelés nélkül. A kompakt érzékelőfejek – a piacon elérhető legkisebb, 8 mm átmérőjű verzióval együtt – szűk és korlátozott terekbe is telepíthetők.

A kizárólag a fejen belüli lencsével kialakított szenzorok mérete a hagyományos rendszerek méretének mindössze 1/50-e, ami követi a gyártóberendezések miniatürizálására irányuló egyre növekvő igényt. A CL-3000 egységek körülbelül 50%-kal könnyebbek, mint a hagyományos lézeres elmozdulásérzékelők, ezáltal a robotkarok végére is könnyen szerelhetők. A kisebb súly csökkenti a robotkar megállásakor fellépő maradó rezgést. Egy hagyományos rendszer hőmérséklete 10 perc alatt mintegy 8 Celsius-fokkal növekszik, ami pozicionálási és szerelési hibákat okoz.

A CL-3000 sorozatban nincs elektronikus alkatrész, csak lencse, ezáltal megszűnnek a hőtermelődésből, az elektromos zajból vagy az optikai tengelyek közötti eltérésekből eredő mérési hibák. Fontos, hogy Keyence CL-3000 sorozat esetében az érzékelőfej telepítése és a programbeállítás is leegyszerűsödik. A vastagságmérésre szolgáló állítható rögzítőelem, illetve a PC-szoftverhez tartozó optikaitengely-illesztési funkció pontos és gyors beállítást tesz lehetővé. Az új széria öt különböző modellt tartalmaz (beleértve a ceruzaméretű kompakt egységet), amelyek az egyszerű profilméréstől az ultranagy pontosságú alkalmazásokig minden feladatban sikeresen használhatók.

A mesterséges intelligencia éhen hal adatok nélkül
A Dmlab üzleti reggelijén olyan logisztikai vezetők mutatták be legtanulságosabb tapasztalataikat, akik már adatalapú döntésekkel optimalizálják cégük működését.
Telt házas rendezvényt zárt az Electrosub
Az elektronikai ipar legjelentősebb hazai üzleti és szakmai eseményén 97 kiállító vett részt 12 országból, 1300 négyzetméteren. Az eseményt kísérő konferencián 42 előadás hangzott el, a neves hazai és külföldi előadásokat illetve a kiállítást közel 1500 látogató tekintette meg.
Szimulációt minden mérnök asztalára!
Az ANSYS 2018 tavaszán piacra bocsátott Discovery tervezői szoftvercsalád egy éves pályafutása alatt már eddig is falakat döntött le, és ez a folyamat nem látszik lassulni.
A jövő mérnökei Solid Edge szoftvert használnak
Legalábbis idén áprilisban Nógrádban azon a versenyen, ahol a Siemens PLM megoldásait forgalmazó graphIT Kft. a Salgótarjáni Szakképzési Centrummal karöltve már második alkalommal keresi az év legjobb Solid Edge diák tervezőjét.
Óvatosak vagyunk, de sokat várunk a mesterséges intelligenciától
A Microsoft megbízásából 2019. januárjában és februárjában készült kutatás arra kereste a választ, hogy a mesterséges intelligencia miért fontos a vezetőknek, milyen befolyással lesz a vezetésre és kik lesznek az új korszak legsikeresebb vezetői.