Modern megoldások ipari csőtartókra, hazai kivitelezésben
Az ESZO Kft. a Gazdaságfejlesztési és Innovációs Operatív Program keretében a GINOP 2.1.7-15-2016-00764 azonosító számmal nyilvántartott támogatási kérelmét támogatásra érdemesnek ítélték. A cég a projekt keretén belül kifejlesztette majd legyártotta az EMARUG gyártmány névvel ellátott csőtartó termékcsaládot.

 

A projekt koncepcionális célja volt az ipari csővezetékek csőmegfogásainak modern, és teljes egészében hazai forrásból előállított, magas minőségi és innovatív műszaki követelményeknek teljes mértékben megfelelő rúgós csőtartók tervezése, a kiválasztási program létrehozása, illetve a termékek gyártása. A fejlesztői csapat az új tervezésű termékek fejlesztése során elsősorban a kiválasztás és a gyártás átfutási idejének drasztikus csökkentésére törekedett.

Az ESZO Kft. szakemberei elkötelezettek a hazai ipari k+f fejlesztések sikerében, figyelembe véve az Ipar 4.0 által támasztott kihívásokat is. Az innovatív fejlesztés során a gyártásra történő felkészülést a felhasználói igényeknek maradéktalanul megfelelő, felhasználóbarát program kialakítása is biztosítja.

 

 

Az alkalmazott rendszer-szabványok tekintetében az EN ISO 9001/14001, az MSZ 28001:2008 és a nemzetközi elvárásoknak is megfelelő EJMA 9.0/API  standardok voltak. A fejlesztési eredmények validálása számos hazai felsőoktatási intézet, valamint az üzletágban szereplő jelentősebb felhasználói kör mellett szakértők bevonásával történt. Így a végtermék és a projekt által megfogalmazott célkitűzések együtt garantálják a sikert.

 

 

A rugós csőtartók hazai alkalmazásainak legnagyobb korlátja a múltban a hazai gyártás és rendelkezésre állás hiánya volt. Ebből eredően a hazai termék ágazatban a magyarországi felhasználók kizárólag exportból tudták a beszerzést megoldani. A beszerzési folyamatot az elmúlt években tapasztalt hosszadalmas gyártási idők, a kommunikációs lehetőségek korlátozásai (l. Covid19), az elhúzódó alapanyag beszerzések és nem utolsósorban a szállítási költségek növekedése tovább nehezítették. A kialakított termékcsaláddal az ipari rugós csőmegfogások DN100 - DN 400 méret tartományban a felmerülő műszaki igények 100%-át tudják reális átfutási időben, hazai gyártásból, a legmagasabb minőségi igényeknek megfelelően kiszolgálni.

A konstrukcióból adódó magas rendelkezésre állás és alacsony karbantartási igény

Az új csőtartók magas üzembiztonsági mutatója a tervezés során kialakított felhasználóbarát vizualizációval rendelkező indikátorok alkalmazásából ered. Az eszközökön kialakított hideg-meleg beállítási értékek jól leolvashatók és a felhasználási területen munkát végzők számára is könnyen értelmezhetők, így azok üzemmenet közbeni monitorozása folyamatos műszaki információt tud szolgáltatni a felhasználóknak, megelőzve egy esetleges csővezetéki meghibásodást.

 

 

Emellett indikátorként használható a csővezetéki rendszer állapotfelügyeletéhez is. A fejlesztés során kialakított gyártástechnológia alapelve volt a tartalék alkatrészek biztosításához a szerkezet könnyű szerelhetősége akár beépített állapotban is, illetve a rövid idő alatt rendelkezésre álló tartalék alkatrészek elérhetősége.

Általánosan elmondható, hogy az energetikai-vegyipari csővezetéki rendszereken alkalmazott csőtartók műszaki állapotának meghatározásához szükséges roncsolásmentes vizsgálatok elvégzése folyamatos kihívások elé állítja a karbantartó szakembereket, így az EMARUG termékek tervezése során az üzemági tapasztalatokat figyelembe véve került kialakításra a konstrukció, töredékére csökkentve a vizsgálatokhoz szükséges  karbantartási erőforrásokat.

(Képek: ESZO Kft.)

(Nyitókép: illusztráció, Adobe Stock)

  

 

 

 

ESZO Kft.

2451 Ercsi, Öreghegyi út 2867 hrsz, 2451

E-mail:  info@eszokft.hu

Telefonszám: +36 23 551 356

Web: eszokft.hu

 

Űrtechnológiai központ épül Martonvásáron
A Remred Kft. 10 milliárd forintos befektetésből felépülő technológiai központja komplett kisműholdak és az azokat működtető rendszerek gyártását, összeszerelését, integrációját és tesztelését végzik majd.
Egy megfogó, amely többre képes, mint gondolná
Az új PGL-plus-P egy rugalmas és robusztus megfogó, amelyet mindenekelőtt a megnövelt biztonsági szint emel a versenytársak fölé. A pneumatikus megfogó az első a világon, amelynek a biztonságos szorítóerő-fenntartó rendszere is tanúsított.
Így lehet sikeres a digitális átállás az iparvállalatoknál
Az ipari vállalkozások 94 százaléka szerint a digitális átalakulás nagy hatással lesz a működésükre a következő 2-3 évben, ugyanakkor 55 százalékuk még mindig csak részben felkészült a hatékony digitalizációra.
Új kiberbiztonsági megoldás ipari infrastruktúrák védelmére
Az ABB Ability Cyber Security Workplace (CSWP) megoldása úgy fokozza a kritikus ipari infrastruktúra védelmét, hogy az ABB-től és a harmadik féltől származó biztonsági megoldásokat egyetlen egyszerű, átfogó digitális platformba vonja össze.
Az átláthatatlan vállalati informatika az innovációt is akadályozza
A verseny által kikényszerített folyamatos költségcsökkentési spirál, a munkaerőhiány pótlására fejlesztett informatikai megoldások és robotizáció, valamint a technológia fejlődése mind a digitalizáció irányába hat.