Mit árul el az Ipar 4.0-ról a szövegelemző algoritmus?
Szeptember 15-től 17-ig három napon át szakértő előadásokkal, interaktív workshopokkal, exkluzív networking lehetőségekkel, valamint a MAM-Hungária Kft. vaskeresztesi gyáregységébe és a Herendi Porcelánmanufaktúrába várják a hazai ipari informatikai piac szereplőit az ágazat legrangosabb eseményére, a Smart Factory ConnAction konferenciára.

 

A programot ezúttal hibrid formában, a személyes jelenlét mellett, valós idejű online módon is követhetnek a rendezvény iránt érdeklődők. A közel félszáz technológiai vonatkozású program közül olvasóink figyelmébe egy olyan előadást ajánlunk, amely már címében is sokat ígérő: “Az Ipar 4.0 visszhangja a magyar weben  Mit gondolnak az internetezők a negyedik ipari forradalomról?” A szeptember 16-án 09:55-től követhető előadásáról Sinka Gabriella a Neticle marketingvezetője beszél.

– Természetesen nem látunk minden internetező fejébe, de vannak olyan eszközeink, melyek segítségével a rengeteg rendezetlen szöveges tartalmat rendezetté tesszük, és a megrendelő szempontjai alapján elemezzük. Hogyan? A Neticle szövegelemző eszközeivel kulcsszavak alapján feltérképezzük a nyilvánosan elérhető online tartalmakat. Ezek lehetnek Facebook bejegyzések, blogposztok, online magazinok tartalmai, vagy a social media aktivitásai.

A versenytársak online aktivitását is vizsgálhatjuk

A vizsgálat eredményeként pedig nem csak számadatokat fogunk kapni, például, hogy a keresett kifejezés hányszor jelent meg a hírekben vagy a Facebookon, hanem ennél sokrétűbb és szofisztikáltabb elemzést készítünk a saját fejlesztésű algoritmusunkkal. Az elemzés során szemantikai vizsgálatot is végzünk, így az érzelmeket is felismeri az algoritmus. Egy saját mutatónk, a Vélemény index arról ad képet, hogy a vizsgált témának milyen a megítélése az online világban.

 

Sinka Gabriella a Neticle marketingvezetője

 

Ez a metodika sikeresen alkalmazható akkor is, amikor a versenytársak online  kommunikációját kell vizsgálni, vagy arra keresünk választ, hogy mit gondolnak az internet használók egy megosztó témáról, és azt, hogyan érdemes kommunikálni. Ebben az esetben nyújt segítséget egyik kedvencem, az érzelem térkép.

Amikor a mesterséges intelligencia kapcsán végeztünk egy kutatást, a nyolc fő érzelmet – a vágyakozás, a félelem, a düh, a szomorúság, az élvezet, az undor, a bizakodás, és a meglepettség – egy mátrixba helyezve azt láttuk, hogy a háló két irányba, a félelem és az élvezet felé billent.

Ez nagyon érdekes következtetésre adott lehetőséget: egyrészt az emberek nagyon nagy lelkesedéssel beszélnek a mesterséges intelligenciához kapcsolódó fejlesztésekről, nyilván a lakossági szinten is rendelkezésre álló releváns termékekről és szolgáltatásokról van szó, – ugyanakkor megjelenik a félelem és a bizonytalanság is, ami a mesterséges intelligencia témájához fűzi az internetezőket.

 


A szövegelemzés egyik fontos tanulsága, hogy szükség van az edukálásra.


 

Mert azoknak a szakembereknek, akik évtizedek óta ebben az ipari környezetben élnek, fejlesztenek és terveznek, sok minden kézenfekvő és egyértelmű, de az internetezők, akik teljesen más területen mozognak, nem feltétlenül vannak tisztába ezekkel technológiákkal, és talán ez az, ami a félelemhez és tartózkodáshoz vezet, például a már említett mesterséges intelligencia kapcsán.

Ezért érdemes meghallgatni, hogy az internetezők, a közemberek, akik nem szakmabeliek, mit gondolnak ezekről a témákról. Az előadás során igyekszem olyan érdekességeket bemutatni, ami segíthet abban, hogy a konferencia résztvevői kívülről is lássák a saját területüket.

(Nyitóképünk: illusztráció)

Kizárólag e-mobilitással foglalkozik a Schaeffler új szombathelyi gyára
Az új üzemben 15 ezer négyzetméteren folyik az elektromosmotor-alkatrészek- és rendszerek fenntartható gyártása.
A cégek többsége nehezen állna talpra egy kibertámadás után
A zsarolóvírusok jelentette állandó fenyegetés, valamint a feltörekvő technológiák, például a felhőalapú alkalmazások, a Kubernetes-tárolók és a mesterséges intelligencia használata számos adatvédelmi kihívást állít a vállalkozások elé.
Zöldülés előtt a világháló
A környezeti terhelés csökkentését célzó intézkedések a gazdaság és a mindennapi élet legtöbb területén állandó témává váltak az elmúlt években. 2025-re az informatikai szektor számára is a fenntarthatóság kérdésköre lesz az egyik legfontosabb prioritás.
Jövőorientált energetikai automatizáció
Az alacsony szén-dioxid kibocsátású energiatermelésre történő átállás nagy kihívások elé állítja az energiaipart: a célok eléréséhez nem lesz elegendő az erőművek és alállomások automatizálása és folyamatos felügyelete.
A beléptetőkártyás munkaidő-nyilvántartás adatvédelmi alapszabályai
A COVID-19 jelentős változást hozott az irodahasználati szokásokban, melynek következtében hosszabb távon az úgynevezett hibrid munkavégzés hódíthat teret. De felmerülhet a kérdés, hogy miként tartható be, hogyan ellenőrizhető az irodai jelenlét egy ilyen rendszerben.