Mi csal mosolyt egy gyártósormenedzser arcára?
Mindig inspiráló olyan emberekkel találkozni, akik a mélységeiben is ismerik az élelmiszer- és italgyártást. Ebben a munkakörben lehet valóban megérteni, hogy mekkora kihívást is jelent a folyamat egészének ellenőrzése.

 

Innen közvetlenül is befolyásolható a gyártás teljesítménye és ezáltal a sörgyár vagy a palackozóüzem kereskedelmi sikere. A berendezéseknek simán és a terveknek megfelelően kell működniük. A termékek minősége és sokfélesége alapvető fontosságú. Mit tehetünk az életünk megkönnyítése érdekében?

Miért van szükség egy intelligens gyártósor-felügyelő rendszerre?

Noha szoftvertechnológiákra összpontosít, ez a cikk Önnek, a töltő vagy csomagoló gyártósor menedzserének szól. Használ már gyártósor-felügyeleti rendszert a mindennapi munkához? A jellemzően PC-re telepített ipari szoftverplatformon alapuló felügyeleti rendszer általában közvetlenül kommunikál a soron található különböző gépekkel. A számítógép képernyőjén valós idejű áttekintést kaphatunk a töltési folyamatról, a fő teljesítménymutatókról, valamint a felügyeleti és elemzési funkciókról.

Mi az Ön tapasztalata a rendszer rugalmasságának szempontjából? A bevezetés talán jól sikerült, de most folyamatos támogatásra van szükség a fejlesztésekhez? Mennyire könnyű kapcsolatot létesíteni a többi berendezéssel vagy szoftveralkalmazással? Vagy a felhasználói csoport bővítéséhez? Az intelligens eszközök magánszférában történő használatának új tapasztalatai ötleteket adnak a gyártás fejlesztésére is. A mobilunkra már bármilyen háztartási készüléket csatlakoztathatunk, kényelmesen kapcsolatba léphetünk azokkal, és reagálhatunk az így kapott adatokra. Ön is élvezheti a legújabb szoftvertechnológiák előnyeit, és az otthonában is efféle intelligenciával élhet együtt. Miért nem alkalmazza ezt a gyártósoron is?

A zenon intelligens funkciói

Ideje változtatni a gyártósor-felügyeleti rendszerekkel kapcsolatos elvárásainkon. A szoftvertechnológiák fejlődésének hatására a csomagolóipari, az automatizálási és informatikai szakértők újrafogalmazták ötleteiket. Milyen közel áll Önhöz a digitalizálás, az IoT vagy az ipar 4.0 koncepció? Hogy még közelebb hozzuk őket, tekintsük át a zenon intelligens tulajdonságait. Egy olyan strukturált megközelítést fedezhetünk fel, amellyel a töltősor működése intelligens gyártási folyamattá alakítható át.

Öt fontosabb intelligens jellemzőre érdemes összpontosítani:

  • funkciók: a várttól az új, kibővített funkciókig
  • csatlakoztathatóság: a mérésekhez és az adatgyűjtéshez szükséges berendezésekkel és érzékelőkkel való kapcsolat
  • digitális intelligencia: beágyazott adatfeldolgozás, elemzés és mesterséges intelligencia
  • integráció: a szélesebb üzemi automatizálás és informatikai architektúra keretében, beleértve a felhőt is
  • -felhasználói tapasztalat: az ergonómia és a felhasználói felület elérhetősége

Ez az öt tulajdonság a Copa-Data Partnerközösség által kiaknázott digitalizálási sikertényezővé válhat. Lehetővé teszik a gyártósor-felügyeleti rendszerek zenon segítségével történő értékes és kreatív kivitelezését. Vessünk ezekre egy pillantást közelebbről!

Funkciók

A gyártósorért felelős munkatárs számára a felügyeleti rendszer valós idejű felügyeletet és a töltési folyamat naplóadat szintű elemzését biztosítja. Ennek révén gyors és koncentrált reakciók végezhetők el, amik folyamatosan növelik a gyártósor teljesítményét. A folyamatok áttekintése, a vizuális felületek, az eseménylisták és a riasztások fentről lefelé (top-down) történő megközelítéssel érhetők el, a csomagolótér szintjétől minden egyes gépre. A teljesítmény, a minőség, az erőforrás-felhasználás és a karbantartás összesített mutatóit a paraméterek, az alapértékek, a mérések, valamint az állapotadatok részletes értékei támasztják alá.

 

A zenon beépített elemeket tartalmaz a gyártósor-felügyeleti rendszer további kibővítéséhez. A gépi szintű receptúrakezelés és az ERP-vel történő integráció segít az átváltási idő csökkentésében és a minőség garantálásában. A zenon Process Recorder lehetővé teszi az időben történő visszautazást, így a komplex helyzetek alaposabban is áttekinthetők. Ez a jobb irányítás és a kevesebb nem tervezett állásidő előfeltétele. A zenon ezenkívül a prediktív karbantartási stratégiák bevezetését is lehetővé teszi.

Csatlakoztathatóság

Az ipari környezetben egy intelligens rendszer alapvetően bármely releváns adatforráshoz képes kapcsolódni. A zenon szoftvert tartalmazó gyártósor-felügyeleti rendszer az egész sorról, minden gépről, illetve a különféle típusú PLC-kről és érzékelőkről gyűjti az adatokat. Ez a magas szintű kapcsolat és az adatok központosítása új lehetőségeket teremt az információk kombinálására és összekapcsolására, például az Általános Berendezés Hatékonyság (OEE) mérőszámok és az energiafogyasztási adatok meghatározására.

A növekvő adatmennyiség begyűjtése és archiválása az automatizált információáramlás kulcsfontosságú elemei. A színfalak mögött a zenon biztosítja a rendszerintegrátor számára a szükséges tervezési rugalmasságot. Mit jelent ez Önnek mint felhasználónak? Teljes mértékben képes lesz megvalósítani az ötleteit. Evés közben jöhet meg az étvágy az adatok hasznosítására, mert a változás gyors és költséghatékony.

Digitális intelligencia

Az ipari dolgok internete (IIoT) izgalmas példákat jelent a létező hibrid architektúrákra. A digitális intelligencia pontosan ott van, ahol szükség van rá: a helyszínen és a virtualizált vagy felhőrendszerekben. Mit jelent az Ön számára, ha egy zenonnal felvértezett gyártósor-felügyeleti rendszert használ? Az adatok átalakításához fejlett mechanizmusok állnak a rendelkezésére. A gyártósor-felügyelet egyidejűleg egy Extract Transform Load (ETL) eszköz is. A rendszerintegrátor az adatokat az igényeinek megfelelő technológiával szabadon kezelheti, automatizálási vagy szoftverfejlesztési nyelvek használatával. Az eredmény? Megbízható és hatékony információáramlás, a termelési adatokból származó maximális profit és a termelési teljesítmény megbízható elemzése.

Integráció

A gyártósor-felügyeleti rendszer egy nagyobb architektúra része. A zenon megakadályozza, hogy szoftverszigetek jöjjenek létre. A régebbi vagy újabb rendszerek – legyen szó SCADA, MES, ERP, IIOT vagy hibrid és felhőalapú megoldásokról – biztonságosan integrálhatók. Egy klasszikus ERP-HMI kommunikációs koncepció például biztosítja a folyamatosságot a gép működésében és az anyagellátásban, támogatva a gépkezelőket a teljesítmény javításában. De a szoftver képességei ennél tovább terjednek. A zenon a technológiák széles skáláját ötvözi, például felhőalapú adatokat használhat fel a globális szervezetben végzett elemzéshez. Vagy a felhőalapú gépi tanulást is adaptálhatja a berendezések megelőző karbantartási stratégiájához.

Felhasználói tapasztalat

A termelési környezet jellemzően különféle berendezésekből és informatikai rendszerekből áll. Önnek mint felhasználónak mennyire egyszerű az infrastruktúra mögött rejlő komplexitás áttekintése és kezelése? Képes vizuálisan felügyelni a gyártósor hatékonyságát, az energiafogyasztás elemzését vagy a minőség biztosítását jelző adatokat? A zenon minden rendszerintegrátort fejlett grafikus eszközökkel támogat a felhasználói élmény növelése érdekében.

A zenon használata olyan fejlett mechanizmusokat hív életre, amelyek a különös érdeklődésre számot tartó információkra – például a berendezés, az időkeret vagy a gyártási környezet – összpontosítanak. Ilyen módon a releváns és egyértelmű adatokra cselekvési terv készíthető. A fejlett hálózati és kommunikációs technológiáknak köszönhetően ráadásul a zenon ezt az értékes információt bárhová eljuttatja, ahol arra szükség van: az íróasztalra, a gyártótérre telepített nagyobb kijelzőkre vagy a mobil eszközökre.

Jelen cikk a zenon intelligens funkciói kapcsán azonban egyelőre csak a felszínt kapargatta meg. Zenon szoftverplatformunk ideális a gyártósor-felügyeletre, és fenntartható módon könnyíti meg minden felhasználó életét. Arra kérjük Önt és az Ön automatizálási és informatikai munkatársait, hogy fedezzék fel azokat a területeket, amelyeken a zenon segítségével tovább növelhető a teljesítmény. A technológia nem lehet bonyolult, de intelligensnek igenis lennie kell. A zenon intelligenciája révén az új ötletek kidolgozása élményszámba is mehet. Ez egy olyan technológia, amely mosolyt varázsolhat az arcokra.

Automatizált anyagmozgatás 5G-vel
Önvezető járművet is alkalmazó automatizált anyagmozgatás bevezetésével megkezdte a tervezett pilot programok helyszíni tesztjét a Magyar Telekom által kiépített helyi mobilhálózaton (campus hálózaton) a BorgWarner Kft. és a T-Systems Magyarország.
Az adatok nem hazudnak!
Tíz munkavállalóból csak kettő érzi úgy, hogy a teljesítményének értékelése és a munkaadójától kapott visszajelzés megfelelő motivációt jelent és kimagasló munkavégzésére ösztönzi - derül ki a Gallup Intézet nemzetközi felmérésből.
Innovatív technológiák az autózásban
Az autóipar technológiai fejlődésével egyre többen használnak internetre kapcsolt autókat: becslések szerint 2019-ben már 28,5 millió hálózatba kapcsolt autó volt forgalomban világszerte.
Új lehetőség az ipar és a tudomány együttműködésében
Napjainkban már számos iparág kis- és középvállalkozásánál a technológia szerves részét képezik az ipari lézerek, legyen szó a különleges minőségi követelményeket támasztó egészségiparról vagy a fémipar volumengyártóiról. Az ipari lézerek széles körű alkalmazásáról beszélt lapunknak dr. Vida Ádám fizikus, a Bay Zoltán Alkalmazott Kutatási Közhasznú Nonprofit Kft. osztályvezetője.
Jelentős növekedés Solidworks tervezőszoftver bevezetésével
A több mint két évtizedes múltra visszatekintő KLS-2000 Kft. a megalakulása óta rendkívül mozgalmas utat járt be és dunaharaszti telephelyükön ma már komplex, egyedi célgépeket terveznek és gyártanak.