Megmérkőznek Európa legjobbjai
Idén szeptember 26-28. között Budapesten a EuroSkills versenyen mérhetik össze tudásukat, ügyességüket és tehetségüket Európa legjobb fiatal szakemberei.

 

A régióból elsőként Magyarország rendezi meg a rangos nemzetközi szakmai versenyt. A program a Nemzetgazdasági Minisztérium támogatásával valósul meg, a Magyar Kereskedelmi és Iparkamara szervezésében. Az EuroSkills Budapest 2018 versenyen Európa legfelkészültebb fiatal szakemberei mérik össze tudásukat. Huszonnyolc ország közel hatszáz versenyzője kreatív művészetek és divat, információs és kommunikációs technológiák, gyártási és mérnöki technológiák, építőipar, szállítás és logisztika valamint szociális és személyi szolgáltatások terén bizonyíthatják, hogy naprakész és professzionális tudásuk nélkülözhetetlen a gazdaság számára.

Idén a magyar csapat 26 szakmában, a verseny tízéves története során a legnagyobb létszámban képviselteti magát. A mára Európa-szerte népszerűvé vált versenyt 2008-ban rendezték meg először, akkor a hollandiai Rotterdam volt a házigazda. A magyar fiatalok már akkor is szép eredményekkel térhettek haza, és a sikerszéria azóta is töretlen, összesen 57 érmet szereztek az elmúlt évtizedben. Ennek az eredménynek is köszönhető, hogy a hazai versenyzők kiválasztását, felkészítését és a háromnapos program lebonyolítását piacvezető magyarországi vállalatok – az Audi Hungária Zrt., a DMG MORI Hungary Kft., a Festo Kft., a KITE Zrt., a Mercedes-Benz Manufacturing Hungary Kft. és a Siemens Zrt. – támogatása biztosítja.

– A Festo, Didactic üzletágának németországi központja révén egyébként több mint húsz éve a nemzetközi Skills mozgalom globális partnere. A hazai leányvállalat a kezdetektől támogatja és készíti fel a versenyzőket mechatronika szakágban az európai és világversenyekre: 2012-ben a magyar csapat az első helyen végzett a belgiumi EuroSkills versenyen, 2014-ben ezüstéremmel tértek haza a Lille-ben tartott európai megmérettetésről, 2016-ban kiválósági érmet nyert a kétfős csapat. Eredményesen szerepeltek a WorldSkills-versenyzők is, a 2015-ös São Paulói és a 2017-es Abu-Dhabi versenyen kiválósági érmet szereztek – sorolja az eredményeket Siszer Tamás, a Festo Didactic vezetője.

 

Siszer Tamás: Folyamatosan az élen lenni, és a legkomolyabb kihívások elé állítani a versenyzőket – ez a cél hajtja oktatási-technológiai fejlesztéseinket (Fotó: Festo)

 

A verseny népszerűségét mutatja, hogy alkalmanként közel száz középiskolás jelentkezik az előválogatóra, ahol mechatronikai tudásukról és angol nyelvi felkészültségükről kell számot adni. Ezt követően a legjobb tizenhat versenyző számára egy féléves felkészítési periódus veszi kezdetét. A jelentős mennyiségű házi feladatot havonta egy alkalommal gyakorlati felkészítés egészíti ki a Festo telephelyén: itt kell bizonyítaniuk felkészültségüket a különböző szakterületeken. A programot egy újabb megmérettetés, a Szakma Sztárja verseny zárja, melynek győztes csapata már nemzetközi szinten fogja képviselni a magyar színeket.

– Ahhoz, hogy a versenyzők sikeresen vegyék az akadályokat, elengedhetetlen a gyakorlatorientált tudás. Ennek megszerzéséhez a Festo biztosítja a helyszínt, az eszközöket, a teljes módszertant. A felkészülés fontos részét képezi a korábbi versenyzők tapasztalata, valamint a csapatot támogató Dr. Jánosi László, a gödöllői egyetem mechatronika tanszék vezetőjének munkája is. Így a versenyzőknek lehetőségük van az általános szakképzési tananyagon túl sokkal mélyebb tudás elsajátítására, hiszen a legjobbakkal kell majd megmérkőzniük. Azok, akik végigjárják a felkészítés folyamatát, és a verseny során hihetetlenül kiélezett környezetben tanúbizonyságot tesznek tudásukról, olyan képességekkel vérteződnek fel, ami szakmájuk élmezőnyébe emeli őket pályakezdőként is – hangsúlyozza Siszer Tamás.

A szakképzés is nyertes lehet

Noha a WorldSkills és az EuroSkills más-más módon zajlik, alapvető azonosság a mechatronika esetében, hogy minden csapat ugyanazokkal a Festo -eszközökkel dolgozik. Ennek megfelelően a versenyfeladatban megjelennek a legújabb technológiai trendek, például a digitális gyártás során szükséges mechatronikai ismeretek. A versenyzőknek MPS (modular production systems) elemek felhasználásával kell egy technológiai sort összeszerelni és felprogramozni. Az összes versenyző ország képviselőiből álló nemzetközi zsűri feladata értékelni a professzionális megjelenést és a hatékony működést. Ezt követően karbantartási és hatékonysági feladatok várnak a csapatokra, melyek megoldását angolul kell prezentálniuk.

 

A felkészülés fontos részét képezi a korábbi versenyzők tapasztalata, valamint a csapatot támogató Dr. Jánosi László, a gödöllői egyetem mechatronika tanszék vezetőjének munkája is (Fotó: Festo)

 

– A verseny során a legtöbb szakmában korábbi tesztfeladatok bizonyos fokú módosított verzióját kell megoldani. A mechatronika esetében ez nem így van, csupán az első nap feladatait ismerjük, az ezt követőek teljesen ismeretlenek számunkra – avat be a nehézségekbe Takács Zoltán, a 2017-ben kiválósági díjat nyert WorldSkills csapat egyik tagja. – Tovább nehezíti a versenyt, hogy minden évben a legfrissebb mechatronikai megoldásokkal találkozhatunk. Rendszeresen kapunk olyan új eszközöket, melyekkel korábban senki sem találkozott. Például a legutóbbi feladatsor már nagyon hasonló volt a Festo ipar 4.0-ás megoldásaihoz – teszi hozzá Sipos Kristóf csapattag.

– Persze ne feledkezzünk meg arról, hogy ez a szakmák versenye, nem egyetemi hallgatók, vagy gyakorló mérnökök küzdelme. Annak ellenére, hogy a mi szakmánk magasan kvalifikált versenyzőket igényel, nem lehet olyan feladatkiírást megfogalmazni, amely ne lenne összhangban az adott oktatási szint elvárásaival. A Festo évek óta főszponzora mindkét versenynek, és a műszaki oktatás terén elért piacvezető pozíciónknak köszönhetően – különösen ott, ahol német típusú szakképzés folyik –  a mechatronika oktatása a mi tematikánk alapján történik. Ez az elkötelezettség még inkább arra ösztönöz bennünket, hogy innovációink, legújabb technológiai fejlesztéseink mihamarabb megjelenjenek az oktatásban is. Folyamatosan az élen lenni, és a legkomolyabb kihívások elé állítani a versenyzőket – ez a cél hajtja oktatási-technológiai fejlesztéseinket – hangsúlyozza a Festo oktatási vezetője.

 

Sipos Kristóf és Takács Zoltán, a 2017-ben Abu-Dhabiban kiválósági díjat nyert WorldSkills csapat tagjai. Budapesten is ők versenyeznek (Fotó: Skills Hungary)

 

Siszer Tamás megítélése szerint a szakképzésnek – az alapozó képzés mellett – az ipari igényekre kell választ adni. Leegyszerűsítve az elvárásokat: a legfontosabb feladat a gyártás folytonosságának biztosítása és az állásidő minimalizálása. Az oktatási szakember felhívja a figyelmet arra, hogy a Festo a ’60-as évektől kezdve folyamatosan fejleszti képzési módszertanát, legyen szó felnőttképzésről, vagy a szakképzés számára összeállított megoldásokról. Ez nem csak eszközöket, hanem tananyagot, továbbképzést, összességében egy gyakorlatorientált módszertant jelent. Ezért a komplexitásért választják egyre többen a Festo megoldásait, melyek nem csupán a mechatronikában hanem egyre több szakterületen bizonyítják, hogy módszertanukból nem csak a szakképzés, hanem hozzá kapcsolódva az ipar szereplői is egyre többet profitálhatnak.

Folyamatadatok átvitele mobil végberendezésekbe
A Beckhoff Automation új Twincat IoT Communicatora révén megkönnyíti a kommunikációt a PLC és a mobileszközök - okostelefonok vagy táblagépek - között.
Adatelemzés a HR-folyamatokban
Ahhoz, hogy a jövő dolgozói számára a munkahely ne csak a munkavégzés színtere legyen, hanem tehetségük és adottságaik kiaknázásnak támogatója is, a munkáltató kezében számos eszköz van.
Önvezető autó, robotdoktor? Jöhet!
A magyarok több mint fele számít arra, hogy az önvezető autók széles körben elérhetők lesznek; a megkérdezettek 72 százaléka szívesen vásárolna mesterséges intelligencia által vezetett járművet a jövőben.
A hálózatosodás lesz a jövő gyárának "gőzgépe"?
Európában szinte nem létezik magára valamit is adó iparvállalat, melynek ne lenne saját elgondolása az ipar 4.0 néven emlegetett negyedik ipari forradalomról.
A vállalatoknak mindennél fontosabb az IT biztonság
Az Oracle legújabb, technológiai trendeket vizsgáló felmérése szerint az üzleti vezetők az adatvédelmet tekintik elsődleges, a közeljövőben megoldandó ügyüknek minden más nagyszabású IT fejlesztéssel szemben.