Manufacture IT 2020: mehet-e a gyártás online?
Idén virtuális formában jelentkezik a Manufacture IT konferencia, amely a hazai gyártóipar digitalizációjának segítését tűzte ki célul.

 

A Manufacture IT-t is elérte a digitalizációs kényszer. Az idei rendezvény azonban azon túl, hogy az online térbe költözött, újra is értelmezi a virtuális rendezvények fogalmát: igazodva az online csatornák adta lehetőségekhez és az online videós tartalmak fogyasztásához, két részből fog állni.

November 30-án a rendezvényre regisztráló résztvevők hozzáférést kapnak az előre rögzített előadásokhoz. A felvételeket bármikor meg lehet nézni december 3-án 10 óráig. Addig az időpontig többféle digitális csatornán hozzá is lehet szólni az elhangzottakhoz, de lehet vitát kezdeményezni és az előadótól kérdezni is.

December 3-án 10 és 12 óra között két egyórás, élőben közvetített panelbeszélgetésben a visszajelzések és kérdések alapján beszéljük át az előadókkal a gyártóipar aktuális problémáit. A Zoomon közvetített beszélgetés közben is lesz mód feltenni írásban kérdéseket.

 

Manufacture IT 2020
 
Konferencia a gyártóipar digitalizációjáról a gyártóipar digitalizációjáért.
 
Időpont: 2020. november 30. – december 3.
 
Helyszín: online konferencia
 
Részvételi feltételek: a részvétel ingyenes, de regisztrációhoz kötött.
 
REGISZTRÁCIÓ 

 

És amiről szó lesz

Súlyosan érintette a gyártóipart a COVID-19 támadása. És bár ősszel a vállalatok felkészültebben várták a járvány második hullámát, mint a tavaszi elsőt, a szektor azonban így is erősen érzi a járvány negatív hatását. Könnyű kijelenteni, hogy ezt a hatást a gyártás digitalizálásával lehet csökkenteni, de lássuk be: hiába tekint vissza két évtizedes múltra a light-out gyártás), ez az út egyelőre csak keveseknek járható. A digitalizáció nem olyan problémakör, amire gyors megoldást lehet találni, és nem egyszerűsíthető le arra, hogy az emberek helyett robotokat állítunk a gyártósorok mellé. (Nem mellesleg a társadalmi hatások miatt – tudniillik a robot gyorsabban és pontosabban dolgozik, mint az ember, de nem vásárol fogyasztói cikkeket – sem egyszerű a váltás.)

A járvány az ellátási láncoktól a termelési folyamatokon, logisztikán át az értékesítésig az ipar minden területét érintette-érinti, tehát csak az a digitalizációs stratégia segíthet, amely a teljes folyamatot átfogja a tervezéstől az értékesítésig a termék teljes életciklusában. A McKinsey egy nyári tanulmánya szerint az ázsiai gyártók 45 százalékánál okozott komolyabb problémát az anyaghiány, sokan panaszkodtak a kereslet csökkenésére (41 százalék), valamint a munkaerővel kapcsolatos gondokra (30 százalék). Egy PwC-tanulmány az amerikai gyártóiparról fest hasonló képet: a vállalatoknak sok más mellett szükségük van nyersanyagra, a gyárakban dolgozó munkásokra és piacokra, ahol a gyártmányt eladhatják, és idén mindegyiknél komoly zavarok léptek fel.

A Manufacture IT előadói azt nem ígérhetik, hogy átfogó megoldást adnak ezeknek a zavaroknak a kezelésére. De abban segíthetnek, hogy ötleteket adjanak a legfontosabb problémák beazonosítására és megoldására.

Benczúr András, a Nemzeti Mesterséges Intelligencia Labor szakmai vezetője bemutatja a magyarországi MI-kutatások jelenlegi állását, valamit az eredmények ipari hasznosításának lehetőségét – hiszen a kormány által elfogadott Mesterséges Intelligencia Stratégia kiemelt célja éppen az, hogy a hazai kkv-k termelékenysége látványosan javuljon a következő tíz évben.

A témához kapcsolódóan Rab Gergely, a Dell Technologies Magyarország szenior tanácsadója és ipar 4.0-szakértője, aki fejlesztőként is mélyen ismeri a szektor informatikai problémáit, bemutatja, hogy a gyártóvállalatoknál is egyre nagyobb mennyiségben rendelkezésre álló adatokból hogyan lehet olyan értéket kovácsolni, amely látványosan javíthatja egy gyártócég termelékenységét.

Az adatvezérelt gyártásban azonban felértékelődik a hálózatok szerepe. Hogy miként lehet egy hatékony IIoT (Industrial Internet of Things) rendszert felépíteni, ebben milyen szerepet töltenek be a mobilalapú (akár 5G-s) magánhálózatok, campus networkok, arról Papp Dávid, a Vodafone Magyarország business technology solutions leadje beszél.

Ha azonban van hálózat, és egyre fontosabb az adat, nagyon nagy hangsúlyt kell fektetni a biztonságra. Lesku Gergely, az Euro One üzletfejlesztési vezetője és OT konzulense mindössze két kérdést szeretne megválaszolni: honnan tudhatjuk, hogy az ipari hálózat veszélyben van? És a legfontosabb kérdés: ez elkerülhető-e? Bemutatja a leggyakoribb támadási felületeket és támadási módszereket, melyekre magyar példákat is hoz. Az előadásból a hallgatóság a védekezés területeiről, módszereiről és eszközeiről is alapos áttekintést kap.

Gömbös Attila, a Trend Micro mérnöke, egy a gyártó egyik termékcsaládján keresztül mutatja be, hogyan is néz ki egy jól védett OT-rendszer. A Trend Micro régóta szállít gyártórendszerekhez speciális védelmi eszközöket. Az előadás kitér egy nagyon fontos problémára is: hogyan lehet kezelni a legacy OT-rendszerek gyakori sérülékenységeit, biztonsági lyukait sok esetben szoftver telepítése nélkül.

Ismét nagyszabású beruházásba kezd a Schaeffler Szombathelyen
A Magyarországon 3 gyárat üzemeltető és közel 5000 főt foglalkoztató globális autóipari és ipari beszállító cég kevesebb mint két hónappal azután, hogy átadtak egy tisztán e-mobility gyárat Szombathelyen, máris újabb, több mint 5 milliárd forint értékű beruházást indít a városban.
A digitális átállás a villamos hálózatokat is elérte
Világszerte 167 millió háztartás, 23 millió vállalkozás lehet képes 2050-ig arra, hogy saját maga is tiszta energiát termeljen.
Hidrogéntechnológia a hazai vasúti közlekedésben
Az Alstom és a MOL szándéknyilatkozatot írt alá a technológia alkalmazásának vizsgálatára. Az együttműködés Magyarország vasúti közlekedésének egy új korszakát, a nettó zéró kibocsátás megvalósulását jelentheti.
Mit hoz 2022 a vállalkozások számára?
Az év vége közeledtével az üzleti életben is megkezdődik a 2022-re kitűzött célok megfogalmazása és a stratégiai tervezés. A folytonos bizonytalanság miatt még a legnagyobb piaci szereplők is fenntartásokkal tekintenek a jövőbe, miközben a kis- és középvállalkozások számára gyakran valóban a lét a tét.
Hazai fejlesztésű sugárzásmérő védi az űrhajósokat
Az ELKH Energiatudományi Kutatóközpont (EK) által vezetett nemzetközi konzorcium fejleszti a Gateway Hold körüli űrállomás sugárzásmérő rendszerének kísérleti egységét.