Lítium vas-diszulfid eldobható elemek ez EVE-től
A hengeres lítium vas-diszulfid (Li-FeS2) anódja lítium, katódja vas-szulfid, és elektrolitként szerves oldószerben oldott lítium só szolgál. 1.5V-os telepfeszültsége kompatibilissá teszi minden AA és AAA eldobható elemmel.

 

Azonban használata a hagyományos elemekkel szemben számos előnnyel jár: például az extrém kis hőmérsékleten való alkalmazhatóság, a 15 év szobahőmérsékleten való tárolás utáni működőképesség és a hosszabb élettartam.

Legfontosabb tulajdonságok: • 1.5V AA és AAA elemek közvetlen helyettesítése • sokkal nagyobb teljesítmény • közepes vagy erős igénybevétel esetén sokkal hosszabb élettartam, mint más eldobható elemeknél • alacsony hőmérséklet (-40℃) esetén sokkal jobb teljesítmény, mint más eldobható elemeknél • magasabb üzemi feszültség és laposabb kisülési karakterisztika, mint más eldobható elemeknél • sokkal kisebb önkisülés, mint más eldobható elemeknél • sokkal hosszabb szobahőmérsékleten való tárolhatóság, mint más eldobható elemeknél • sokkal hosszabb nagy hőmérsékleten (+60℃-ig) való tárolhatóság, mint más eldobható elemeknél • kisebb tömeg • nem tartalmaz higanyt, kadmiumot és ólmot.

 

 

Felhasználási területek: • vezetéknélküli egér, billentyűzet • orvoselektronikai készülékek • elektronkus szótárak • mérőműszerek • rádió adóvevők • digitális kamerák • GPS • számológépek • elektronikus órák • szenzorok.

 

Más AA/AAA elemekkel való összehasonlítás

Jellemzők Lítium Alkáli NI-MH
Hőmérséklet Kiváló Kiváló
Tömeg      
Tárolhatóság 10-15 év 5-7 év 3-5 év
Töltésmegtartás Kiváló
Kisülési görbe Lapos Meredek Lapos
Kapacitás Kiváló Elfogadható Kiváló

 

AA Lítium vs. AA alkáli elem Folyamatos terhelés 20C 0.9V Cut Off feszültség

Üzemidő (óra) összehasonlítás

 

A fenti  összehasonlító ábrán AA alkáli és LiFeS2 elem üzemidejének összevetése látható többféle terhető árammal végzett folyamatos terhelés mellett 20℃ hőmérsékleten 0.9V Cut Off feszültség eléréséig.

Hasonló összevetés található az alábbi ábrán is, ahol AA alkáli és LiFeS2 elem kapacitásának összehasonlítása szerepel többféle terhető árammal végzett folyamatos terhelés mellett szintén 20℃ hőmérsékleten 0.9V Cut Off feszültség eléréséig. Megfigyelhető, hogy nagy áramú kisütés esetén az alkáli elemek üzemideje messze alatta marad a lítium változat üzemidejének. Kisebb terhelőáramok esetén az eltérés kevésbé jelentős, de ott is jelen van.

AA Lítium vs. AA alkáli elem Folyamatos terhelés 20ºC 0.9V CutOff feszültség

Kapacitás (mWh) összehasonlítás

 

A lenti összehasonlító ábrán az összevetés többféle terhelő árammal végzett folyamatos terhelés mellett különböző hőmérsékleteken, 0.9V Cut Off feszültség eléréséig történő mérések eredményeit mutatja. Megfigyelhető, hogy extrém alacsony hőmérsékletek esetén a lítium elemek sokkal hoszabb ideig üzemképesek a terheléstől függetlenül, míg nagy árammal való terhelés esetén az alkáli elemek üzemideje messze alatta marad a lítium változat üzemidejének, normál és magasabb hőmérsékleten is. Kis terhelőáramok esetén az eltérés szobahőmérsékleten és magas hőmérsékleten kevésbé jelentős, de ott is jelen van.

AA Lítium vs AA alkáli elem * Hőmérséklet karakterisztika / Folyamatos kisütés 0.9V feszültségig

Alkáli és Li-FeS2 elemek kapacitásának összehasonlítása különböző hőmérsékleten és kisütő áramértékeken

 

AA specifikáció

Jellemzők Értékek Megjegyzés
Névleges feszültség (V) 1.5  
Maximális folyamatos terhelőáram (mA) 2000  
Maximum impulzusáram (mA) 3000 2s bekapcsolás, 8s kikapcsolás
Működési feszültség (V) 1.5 200mA terhelés mellett
Névleges kapacitás (mAh) 3000 1A terhelés mellett 0,8V-ig kisütve +20/-2Cº-on
Működési hőmérséklet (C) -40Cº...+60Cº  
Tömeg (g) 15.6  
Lítium tartalom (g) 0.98  
Tárolási hőmérséklet (Cº) +10Cº...+30Cº A töltésvesztés a környezeti hőmérséklet és páratartalom emelkedésével nő, így az ajánlott határértékek a következők: 5-30Cº<70% relatív páratartalom.

 

AAA specifikáció

Jellemzők Értékek Megjegyzés
Névleges feszültség (V) 1.5  
Maximális folyamatos terhelőáram 1000  
Maximum impulzusáram (mA) 2000 2s bekapcsolás, 8s kikapcsolás
Működési feszültség (V) 1.5 100mA terhelés mellett
Névleges kapacitás (mA) 1250 350mA terhelés mellett 0,8V-ig kisütve +20/-2Cº-on
Működési hőmérséklet -40...+60C  
Tömeg (g) 7.0  
Lítium tartalom (g) 0.5  
Tárolási hőmérséklet (Cº) +10Cº...+30Cº A töltésvesztés a környezeti hőmérséklet és páratartalom emelkedésével nő, így az ajánlott határértékek a következők: 5-30Cº<70% relatív páratartalom.
Tárolási élettartam 15 év  

 

Cikkünk az Endrich Bauelemente Vertriebs GmbH közreműködésével készült. Szerzője Kiss Zoltán okleveles villamosmérnök, kelet-európai értékesítési vezető.
 
Értékesítési iroda: H-1188 Budapest, Kölcsey u. 102/A.
 
E-mail: z.kiss@endrich.com
 
Web: www.endrich.com
 
További konzultációért és mintákért, adatlapokért keresse a szerzőket!

 

Űrtechnológiai központ épül Martonvásáron
A Remred Kft. 10 milliárd forintos befektetésből felépülő technológiai központja komplett kisműholdak és az azokat működtető rendszerek gyártását, összeszerelését, integrációját és tesztelését végzik majd.
Egy megfogó, amely többre képes, mint gondolná
Az új PGL-plus-P egy rugalmas és robusztus megfogó, amelyet mindenekelőtt a megnövelt biztonsági szint emel a versenytársak fölé. A pneumatikus megfogó az első a világon, amelynek a biztonságos szorítóerő-fenntartó rendszere is tanúsított.
Így lehet sikeres a digitális átállás az iparvállalatoknál
Az ipari vállalkozások 94 százaléka szerint a digitális átalakulás nagy hatással lesz a működésükre a következő 2-3 évben, ugyanakkor 55 százalékuk még mindig csak részben felkészült a hatékony digitalizációra.
Új kiberbiztonsági megoldás ipari infrastruktúrák védelmére
Az ABB Ability Cyber Security Workplace (CSWP) megoldása úgy fokozza a kritikus ipari infrastruktúra védelmét, hogy az ABB-től és a harmadik féltől származó biztonsági megoldásokat egyetlen egyszerű, átfogó digitális platformba vonja össze.
Az átláthatatlan vállalati informatika az innovációt is akadályozza
A verseny által kikényszerített folyamatos költségcsökkentési spirál, a munkaerőhiány pótlására fejlesztett informatikai megoldások és robotizáció, valamint a technológia fejlődése mind a digitalizáció irányába hat.