Kvantum algoritmusok a szén-dioxid-leválasztás fejlesztésére
A Total-csoport többévre szóló partnerségi megállapodást kötött az egyesült királyságbeli Cambridge Quantum Computing (CQC) startup céggel a szén-dioxid-leválasztási, -hasznosítási és -tárolási (CCUS) technológiák kutatására. A partnerség célja az új kvantum algoritmusok fejlesztése a szén-dioxid-leválasztáshoz szükséges anyagok javítása érdekében.

 

A Total olyan nanopórusos anyagokon dolgozik – másnéven adszorbensek –, amelyeket a legígéretesebb megoldások közé sorolnak. Ezek az anyagok előbb vagy utóbb felhasználhatók a csoport ipari műveletei vagy más szereplők (cement, acél stb.) által kibocsátott szén-dioxid lekötésére. A visszanyert szén-dioxidot ezután sűrítik és újra felhasználják vagy folyamatosan tárolják. Ezeket az anyagokat fel lehetne használni a szén-dioxid levegőből történő közvetlen leválasztása közben is (Direct Air Capture vagy DAC).

A kvantum algoritmusok, amelyeket a Total és a CQC a közös együttműködése során fejlesztett ki, szimulálni fogják az összes fizikai és kémiai mechanizmust ezekben az adszorbensekben, méretük, alakjuk és kémiai összetételük függvényében, lehetővé téve a leghatékonyabb anyagok kiválasztását a fejlesztéshez. Jelenleg az efféle szimulációkat lehetetlen végrehajtani egy hagyományos szuperszámítógéppel, ez teszi elengedhetetlenné a kvantumszámítás használatát.

„A kvantumszámítás új lehetőségeket nyit meg rendkívül összetett problémák megoldására. Ezért mi az elsők között vagyunk, akik a kutatásukban kvantumszámítást használnak olyan új anyagok tervezésére, amelyek képesek a szén-dioxid hatékonyabb leválasztására. Így a Totalnak szándékában áll felgyorsítani a CCUS technológiák fejlesztését, amelyek nélkülözhetetlenek a szénsemlegesség 2050-ig történő eléréséhez.” – mondta Marie-Noëlle Semeria, a Total műszaki igazgatója.

Ilyas Khan, a CQC vezérigazgatója hozzátette: A szénsemlegesség korunk egyik legfontosabb témája és hihetetlenül fontos a bolygó jövője szempontjából. A Total hosszú távon bizonyítottan elkötelezett a CCUS megoldások iránt. Reméljük, hogy munkánk érdemi támogatást és felgyorsulást fog eredményezni a szénsemlegesség felé.”

IoT-fejlesztések támogatása az Endrich Cloud Database szolgáltatásával
Európa egyik vezető elektronikaialkatrész-forgalmazója által fejlesztett online szenzorhálózati infrastruktúra minden komponense a cég által képviselt gyártók alkatrészeiből épül fel.
Ilyen lesz a jövő gyára
Megnyitotta első kelet-európai innovációs bemutatóközpontját a Schneider Electric a plovdivi okosgyárban. A vállalat a régióban több, tevékenységében fontos szerepet betöltő létesítményt működtet, köztük a szigetszentmiklósi CEELogot, ami a közép-kelet-európai térséget kiszolgáló logisztikai központ.
Globális robbanás a távgyógyításban
Az elemzők korábban azt várták, hogy a globális e-egészségügyi piac 2022-re 308 milliárdosra nőhet, melyen belül a távorvoslást 37 milliárd eurós üzleti területként határozták meg.
Megkezdődött a kísérleti erőmű összeszerelése
Az Energiatudományi Kutatóközpont mérnökeinek és kutatóinak a részvételével megkezdődik a világ első erőműméretű fúziós kísérleti berendezésének összeszerelése.
A gyorsuló átalakulás válik majd az új normává
A Cisco nemrégiben két nemzetközi kutatást is végzett, amelyek az informatikai szakemberek és vezetők (CIO-k, CTO-k) által tapasztalt kihívásokat, valamint a nagymértékű digitális átalakuláshoz kapcsolódó technológiai stratégiákat, terveket térképezte fel.