Kvantum algoritmusok a szén-dioxid-leválasztás fejlesztésére
A Total-csoport többévre szóló partnerségi megállapodást kötött az egyesült királyságbeli Cambridge Quantum Computing (CQC) startup céggel a szén-dioxid-leválasztási, -hasznosítási és -tárolási (CCUS) technológiák kutatására. A partnerség célja az új kvantum algoritmusok fejlesztése a szén-dioxid-leválasztáshoz szükséges anyagok javítása érdekében.

 

A Total olyan nanopórusos anyagokon dolgozik – másnéven adszorbensek –, amelyeket a legígéretesebb megoldások közé sorolnak. Ezek az anyagok előbb vagy utóbb felhasználhatók a csoport ipari műveletei vagy más szereplők (cement, acél stb.) által kibocsátott szén-dioxid lekötésére. A visszanyert szén-dioxidot ezután sűrítik és újra felhasználják vagy folyamatosan tárolják. Ezeket az anyagokat fel lehetne használni a szén-dioxid levegőből történő közvetlen leválasztása közben is (Direct Air Capture vagy DAC).

A kvantum algoritmusok, amelyeket a Total és a CQC a közös együttműködése során fejlesztett ki, szimulálni fogják az összes fizikai és kémiai mechanizmust ezekben az adszorbensekben, méretük, alakjuk és kémiai összetételük függvényében, lehetővé téve a leghatékonyabb anyagok kiválasztását a fejlesztéshez. Jelenleg az efféle szimulációkat lehetetlen végrehajtani egy hagyományos szuperszámítógéppel, ez teszi elengedhetetlenné a kvantumszámítás használatát.

„A kvantumszámítás új lehetőségeket nyit meg rendkívül összetett problémák megoldására. Ezért mi az elsők között vagyunk, akik a kutatásukban kvantumszámítást használnak olyan új anyagok tervezésére, amelyek képesek a szén-dioxid hatékonyabb leválasztására. Így a Totalnak szándékában áll felgyorsítani a CCUS technológiák fejlesztését, amelyek nélkülözhetetlenek a szénsemlegesség 2050-ig történő eléréséhez.” – mondta Marie-Noëlle Semeria, a Total műszaki igazgatója.

Ilyas Khan, a CQC vezérigazgatója hozzátette: A szénsemlegesség korunk egyik legfontosabb témája és hihetetlenül fontos a bolygó jövője szempontjából. A Total hosszú távon bizonyítottan elkötelezett a CCUS megoldások iránt. Reméljük, hogy munkánk érdemi támogatást és felgyorsulást fog eredményezni a szénsemlegesség felé.”

Kártékony szoftverek fertőzik az eszközeinket
A legelterjedtebb fenyegetésnek számító kártékony szoftverek napi szinten nehezítik meg a netet használók életét. A legtöbben hallottak már a különféle kártevőkről és veszélyeikről, de vajon az is köztudott, hogy ezek hogyan, milyen módon férkőznek be az eszközökbe?
Biztos megélhetésre számíthat, aki informatikusnak áll
Komoly lehetőségek elé néznek a pályaválasztáskor az informatika mellett döntő végzős fiatalok – az egyetem után több ezer betöltendő pozíció, magas kezdőfizetés és vonzó munkakörülmények várnak a frissdiplomásokra.
Stratégiai tervezés technológiai eszközökkel
A statikus stratégiák ma már gyakran csalódást okoznak, versenyhátrányt jelentenek egy vállalat számára. Míg egyensúlyt kell teremteni az agilitás és stabilitás között, a módszerek és megoldások, informatikai eszközök olyan támogatást adnak, amit a cégvezetésnek ki kell aknázni a sikerhez.
Algoritmus mondja meg, hol van jó helyen az orvos
Forr az egészségügy, recseg-ropog az ágazat a korona vírus pandémia idején. Naponta olvasunk cikkeket, nyilatkozatokat az orvosok és egészségügyi dolgozók bérezéséről, munkakörülményeik és karrier kilátásaik kapcsán.
Gépi adatok távoli elérése egyszerűen
A HMS Networks DataMailbox szoftvere egy olyan biztonságos freemium felhőalapú megoldás, amely lehetővé teszi a gépgyártók számára, hogy a világ bármely pontján könnyen hozzáférhessenek a gépeikről származó adatokhoz.