Kommunikációs megoldások akkumulátoros energiatároló rendszerekhez
Az akkumulátoros energiatároló rendszerek akkumulátorcellákból állnak, amelyeket akkumulátorcsomagokká kombinálnak. Ezeket aztán konténerekké lehet alakítani, amelyek több futballpálya méretű akkumulátorparkokat alkothatnak.
 
A rendszerek új vagy újrahasznosított elemeket használhatnak, és sok különböző alkotóelemből állnak össze. Ezeknek a nagy akkumulátorparkoknak azonban átfogó kommunikációs képességekre van szükségük a működéshez. A HMS egy átfogó kommunikációs megoldáscsomagot kínál erre az alkalmazási területre. Mivel az akkumulátorpiac fő hajtóereje az autóipar, a CAN számos rendszerben számít választott kommunikációs szabványnak. A HMS kommunikációs megoldások széles portfólióját kínálja az Ixxat márkán belül – PC-csatlakozáshoz, hálózatosításhoz, vonalbővítéshez, galvanikus leválasztáshoz és még sok máshoz. A hálózatépítésben kulcsfontosságú az alkatrészek védelme, mind a külső forrásokkal (például villámcsapás), mind a rendszerrel kapcsolatos problémákkal (AC/DC zaj) szemben. Az eszköz védelme elengedhetetlen a sérülések elkerülése érdekében.
 
Hálózati átjárók
 
Az akkumulátoros energiatároló rendszerek gyakran különböző iparágak különféle berendezéseit kombinálják egyetlen alkalmazáson belül – akkumulátorokat, BMS-eket, PLC-ket, tűzérzékelő egységeket vagy légkondicionálókat. A különböző berendezések kombinálásához különféle protokollokat és hálózati szabványokat kell összekapcsolni. A CAN, Modbus, BACnet, KNX és más protokollok egyszerűen összekapcsolhatók a HMS intelligens átjáróin keresztül, amelyek kezelik a mindennél fontosabb adatcserét, ugyanakkor a központi vezérlést is lehetővé teszik. Ezek az átjárók ezenkívül szelektíven szűrhetik, leképezhetik és szükség esetén manipulálhatják az adatokat a lehető legjobb adatcsere megvalósítása érdekében.
 
Felhő/SCADA kapcsolat és távoli hozzáférés
 
A felhőmegoldásokhoz vagy SCADA-rendszerekhez való csatlakozáshoz is intelligens hálózatra van szükség. Ezt a kapcsolatot a HMS SG (Smart Grid) átjáróival lehet létrehozni, amelyek támogatják az energetikai és az ipari terepibusz-protokollokat, valamint a felhőkapcsolathoz szükséges protokollokat. Az SG-átjárók központi vezérlést, valamint távoli hozzáférést tesznek lehetővé a prediktív karbantartáshoz, naplózáshoz vagy adatvizualizációhoz a HMS-tulajdonú WEBfactory i4SCADA megoldásával. Az SG-átjárók robusztus kiberbiztonsági szolgáltatásokat is nyújtanak, mint például a tűzfal, az OpenVPN, a TLS titkosítás és a felhasználókezelés. Ezek a védelmi intézkedések elengedhetetlenek a kibertámadások elleni védelemhez.
 
 
Az Ixxat SG-átjárók az energia- és az ipari protokollok közötti kommunikációt kezelik, míg a WEBfactory i4SCADA nagymértékben adaptálható adatvizualizációt tesz lehetővé
 
 
„Az akkumulátoros energiatároló rendszerekben gyorsan növekvő keresletet látunk a kommunikációs megoldások iránt, mivel a társadalom egésze a fenntarthatóbb energiaforrások, például a szél- és a napenergia felé fordul – jelentette ki Alexander Hess, a HMS Ixxat üzletágának vezérigazgatója. – A BESS rendszerek működéséhez kommunikációra van szükség, a HMS pedig ipari kommunikációs megoldások széles portfólióját kínálja az ezekben a rendszerekben felmerülő kommunikációs problémák megoldására.”
 
(Képek: HMS)
Az autonóm robotok piacán erősíti pozícióját a Bosch Rexroth
A német technológiai vállalat egyre meghatározóbb szereplő az Ipar 4.0 világának térnyerését jelző és egyre markánsabb növekedést elérő autonóm mobil robotok (AMR) piacán. Ezt a tényt az utóbbi időszak két meghatározó eseménye is alátámasztja.
A jövő hálózata épül a BME Ipar 4.0 Technológiai Központban
A micro-grid rendszer fejlett energiamenedzsment szoftvereket is tartalmaz, és az oktatás segítése mellett lehetőséget kínál az új technológiák iránt érdeklődő hazai vállalkozások számára is, hogy megismerjék, milyen előnyöket kínálnak ezek a megoldások.
Egyre messzebb kell menni a munkaerőért
Magyarországon évről-évre növekszik az üres álláshelyek száma, ami bizonyos szektorokban már a 2020-as járványhelyzet idején is kritikus szintet ért el.
Friss diploma mellé jól jön a prémium Solid Edge
Az elmúlt években több felmérés, cikk is megjelent azzal kapcsolatban, hogy a pályakezdő mérnökök milyen kihívásokkal néznek szembe a tanulmányaik befejezését követően.
Megszüntetik az A-, és a B-osztályú Mercedesek gyártását
A Handelsblatt német üzleti lap bennfentesekre hivatkozó beszámolója szerint a Mercedes-Benz csoport döntött a középkategóriás autókból álló kínálatának szűkítéséről.