Kobotok: csak komplex megoldásként működnek
Az együttműködő robotok (kobotok) világa folyamatosan fejlődik, és beillesztésük az aktuális gyártókörnyezetbe felér egy valóságos technológiai paradigmaváltással. Így hát aligha meglepő, hogy az együttműködő robotok iránti kereslet egyre jelentősebb mértékben emelkedik.

Egy alkalmazás a tökéletes és teljes megoldáshoz – A hangsúly az alkalmazáson van

Azonban minden robotot egy teljes egészként kell kezelni, hiszen csak így szolgálhat jelentős értékkel a végfelhasználó számára. A robotkar maga is csak a további alkalmazások hozzáadása után nyeri el működőképességét. Ezt a koncepciót az okostelefon példája tökéletesen szemlélteti: az eszköz önmagában használhatatlan és semmilyen funkcióval sem rendelkezik, csakis applikációk installálása után képes a felhasználó telefonálni, e-mailekre válaszolni, vagy internetezni. Ugyanez vonatkozik az automatizálási megoldásokra is. A robotkar egyedül, önmagában  nem elég hatékony. Csak akkor tudja igazán elvégezni feladatát, amikor a robotkar végére szerelhető végszerszámokkal(end-effektorokkal), azaz fogókkal (gripperekkel), vagy szenzorokkal látják el őket.

 

„Magyarországon egyre nagyobb szükség van kimondottan a pick&place, valamint a gépkiszolgálóalkalmazásokra.” – mondja Enrico Krog Iversen, az OnRobot, az együttműködő robotkiegészítők vezető gyártóvállalatának vezérigazgatója. A dán OnRobot azt szeretné elérni, hogy az együttműködő robotokat még egyszerűbb legyen telepíteni, illetve újabb és újabb területeken terjedjen el alkalmazásuk. Ennek érdekében fejlesztik folyamatosan termékeiket és technológiájukat. A pick&place, valamint a gépkezelő alkalmazásaikhoz különböző grippereket ajánlanak, amelyek növelik e feladatok gyorsaságát és minőségét.

A „pick & place” alkalmazások gyorsítása

A felvevő és lerakó (pick & place) folyamatok felgyorsításából adódó megnövekedett termelés csak egy a sok előny közül, amelyet a gripperek alkalmazása teremt meg a gyártás során. Azzal, hogy egy grippert adunk az együttműködő robothoz, ugyanazt a pontosságot fogjuk kapni hosszú órákon át tartó működés során is, hiszen soha nem fárad el. Emellett további eszközök hozzáadásával a könnyűsúlyú robotkar és gripper használhatósága jelentősen kibővül. Az RG2-n, RG6-on és a Gecko gripperen kívül tökéletes megoldást jelent a pick & place alkalmazások számára a VG10 vákuumos gripper, amely két különálló vákuumcsatornájának köszönhetően dupla fogófunkcióval rendelkezik.

 

A gépkiszolgáló alkalmazások fejlesztése

A gépkezelés egy potenciálisan unalmas és veszélyes munka, ahol nagymértékű következetességre van szükség hosszú órákon keresztül. „A gépkiszolgáló munkák automatizálása nem csak az alkalmazottak megnövekedett biztonságát, hanem a termelékenység növelését is jelenti, emellett lehetővé teszi, hogy a gyártás azután is tovább folytatódhasson, miután a gépkezelő munkások elhagyták a munkaállomást. Az RG2 dupla gripper megoldásunkkal például jelentősen csökkenthetőek a ciklusidők, mivel az eszköz egyszerre két termék kezelésére is képes.” – mondja Enrico Krog Iversen.

 

A gripperek új szintre lépnek – A vákuumos gripperek

A tavalyi év során a Perception Robotics start-up cég, amely beleolvadt az OnRobot-ba, kifejlesztette a Gecko grippert, amely egy teljesen új megközelítés alapján működik. Az inspiráció a természetből érkezett, mivel azt a tapadási rendszert használja, amit a gekkók lábai is: milliónyi finom szál tapad a munkadarab felületéhez, melyek így erős, Van der Waals-erőket hoznak létre. A Gecko gripper technológiájához az OnRobot az eredetileg a NASA Sugárhajtású Laboratóriuma (Jet Propulsion Laboratory, JPL) által kifejlesztett, és piacérettség állapotába hozott koncepció felhasználási engedélyét szerezte be. A nagy, lapos tárgyak mozgatásához az egyedi és fürge megoldás feleslegessé teszi a vákuumos fogószerkezetek – és következésképp a sűrített levegős rendszerek – használatát. A vákuumos fogószerszámoktól eltérően a Gecko gripper zökkenőmentesen mozgatja a lyukacsos, vagy porózus munkadarabokat, mint például a nyomtatott áramköri lapokat is.

 

VG10 vákuumos gripper egy kimondottan az együttműködő robotok alkalmazási területére tervezett, robotkar végére szerelhető eszköz, melynek technológiája egyedülálló a világon. A rugalmas karokkal és állítható vákuummal bíró VG10 különböző fajtájú és méretű tárgyak kezelésére alkalmas. A VG10 zökkenőmentesen összeilleszthető például a Universal Robots termékeivel, és az általános robotinterfészt is támogatja, tehát minden robottípus esetében ideális választás. A fogószerkezet dupla fogófunkcióval, eszközcserélővel és számos jellegzetes vákuumkoronggal rendelkezik.

A fogó- (gripper) és érzékelő technológiáknak köszönhetően manapság valódi együttműködésről beszélhetünk.

 

A mesterséges intelligencia éhen hal adatok nélkül
A Dmlab üzleti reggelijén olyan logisztikai vezetők mutatták be legtanulságosabb tapasztalataikat, akik már adatalapú döntésekkel optimalizálják cégük működését.
Telt házas rendezvényt zárt az Electrosub
Az elektronikai ipar legjelentősebb hazai üzleti és szakmai eseményén 97 kiállító vett részt 12 országból, 1300 négyzetméteren. Az eseményt kísérő konferencián 42 előadás hangzott el, a neves hazai és külföldi előadásokat illetve a kiállítást közel 1500 látogató tekintette meg.
Szimulációt minden mérnök asztalára!
Az ANSYS 2018 tavaszán piacra bocsátott Discovery tervezői szoftvercsalád egy éves pályafutása alatt már eddig is falakat döntött le, és ez a folyamat nem látszik lassulni.
A jövő mérnökei Solid Edge szoftvert használnak
Legalábbis idén áprilisban Nógrádban azon a versenyen, ahol a Siemens PLM megoldásait forgalmazó graphIT Kft. a Salgótarjáni Szakképzési Centrummal karöltve már második alkalommal keresi az év legjobb Solid Edge diák tervezőjét.
Óvatosak vagyunk, de sokat várunk a mesterséges intelligenciától
A Microsoft megbízásából 2019. januárjában és februárjában készült kutatás arra kereste a választ, hogy a mesterséges intelligencia miért fontos a vezetőknek, milyen befolyással lesz a vezetésre és kik lesznek az új korszak legsikeresebb vezetői.