Jó hívószónak bizonyul az IoT
Az Internet of Things ( IoT), valamint a vezeték nélküli kommunikáció ma már az ipari automatizálás és informatika szerves része. Folyamatosan jönnek az új termékek és megoldások, és a szakma képviselői – felhasználók, fejlesztők, szállítók és szolgáltatók – nyitottak az újdonságokra.

Noha az ipari automatizálás, a mérésadatgyűjtés már több évtizedes múltra tekint vissza, a vezeték nélküli kommunikáció, valamint az információtechnológia legfrissebb eredményei napjainkban új távlatokat nyitnak meg előtte. A szenzortechnológia fejlődésének (méretcsökkenés, a működési idő növekedése stb.), továbbá a folyamatosan korszerűsödő mobilhálózatok és kommunikációs eszközök terjedésének köszönhetően valósággá vált a dolgok internete, az Internet of Things (IoT). Mindennek kiegészítéseként, az összekapcsolt világban keletkező óriási adatmennyiség, a big data feldolgozására, elemzésére már rendelkezésre állnak a szükséges IT-eszközök.

A magyar tulajdonban lévő Com-Forth Kft. alapításától kezdve, 1988 óta foglalkozik ipari automatizálással, és azóta folyamatosan követi a technológiai fejlődést. A kétezres évek elején már épített olyan rendszert, amely egy gyár összes gépéről összegyűjtött minden szükséges információt, majd egyetlen hálózaton keresztül továbbította az adatokat egy központi szerverbe. Azt is megoldották, hogy mindenki csak a rá vonatkozó adatokat láthatta, senkinek nem kellett keresgélnie.

Bóna Péter: Az autókba épített intelligencia már külön iparágnak tekinthető

 

„Az utóbbi 10-15 év egyik legnagyobb változása az ipari automatizálás terén, hogy ma lényegesen több adatot gyűjtünk, mint akkoriban. Ebből következően az adatok feldolgozása sokkal nagyobb kihívást jelent, mint korábban. Szerencsére e probléma kezelésére itt vannak a különféle big data megoldások. A másik szembeötlő változás, hogy olyan iparágakban is megjelent a mérésadatgyűjtés, az automatizálás, illetve az IoT, amelyeknél az ilyen jellegű, IT-vel támogatott folyamatok korábban vagy teljesen hiányoztak, vagy csak kis mértékűek voltak.

Jellemző példa erre a mezőgazdaság, ahol óriási távlatok nyílnak meg, és már ma számos innovatív megoldással találkozhatunk. Vadonaúj fogalom például a smart garden, vagy említhetjük azokat a megoldásokat, ahol szenzorokkal figyelik a kórokozók megjelenését, a talaj nedvességtartalmát stb. De említhetjük az autógyártást is – az autókba épített intelligencia már-már külön iparágnak tekinthető –, vagy itt vannak a korszerű repülőgépmotorok, amelyekbe szintén egyre több szenzort építenek be” – fogalmaz Bóna Péter, a Com-Forth Kft. ügyvezetője.

Magyarország, ugyan kicsit lemaradva, de követi a nemzetközi IoT-trendeket, amelyeknek két fő vonulata van. Az egyik úttörő az Egyesült Államokban létrehozott Industrial Internet Consortium (IIC); alapítói az AT&T, a Cisco, a GE, az IBM és az Intel. Az IIC-hez hasonló – de azzal értelemszerűen némileg konkuráló – európai kezdeményezés az Industrie 4.0 névre hallgat, és a német autóiparból indul ki.

Moxa – megbízhatóság, stabil árak mellett

A Com-Forth Kft. idén nyáron időszerűnek látta, hogy az ipari internet, az IoT aktuális trendjeiről, a legújabb kommunikációs megoldásokról, továbbá a cég kínálatában szereplő termékekről, illetve néhány  megvalósult projekt tapasztalatáról konferenciát szervezzen. A rendezvény a vezeték nélküli kommunikációt helyezte a fókuszba. Hívószava, az IoT jó választásnak bizonyult, a népes hallgatóság a nap végéig kitartott és aktívan bekapcsolódott a programba.

Az ipari vezeték nélküli kommunikáció terén a Com-Forth legnagyobb beszállítója a tajvani Moxa, de mivel az IoT-hez számos technológia kapcsolódik, a cég beszállítói köre is rendkívül széles. Maga a Com-Forth viszonylag kis cég, 11 fős csapatának magját az alkalmazásfejlesztők képezik, akik elsősorban a termelővállalatoknak szállítandó információs rendszereken dolgoznak. A tevékenység másik fő pillérét a termékek disztribúciója képezi. Emellett a projektekhez kapcsolódó támogatással, oktatással is foglalkoznak.

A Moxa folyamatosan frissíti termékpalettáját, minden hónapban több új termékkel is megjelenik. Az elmúlt két év tapasztalata alapján elmondható, hogy az (euróban megadott) árak szinte alig változnak. Leginkább az új termékeknél mutatkozik némi ármozgás, amit a bevezetést követő fél-egy év piaci visszajelzései indokolnak.

Előtérbe kerülnek a biztonsági kérdések

Ami az IoT hazai ipari alkalmazásainak jövőjét illeti, egyértelmű, hogy a közlekedés óriási előrelépés előtt áll a 2014-2020-as időszakban. Az Európai Unió által finanszírozott projektek keretéből jelentős hányad jut a közösségi közlekedés fejlesztésére, illetve ezen belül kifejezetten az informatikára – hívja fel a figyelmet Bóna Péter. A Com-Forth értékesítési és marketing vezetője nem vár ilyen mértékű fejlődést a gyártás területén, hiszen ott az automatizálás, az informatika nem újkeletű, sok fejlesztés már megvalósult. Ennek dacára természetesen mindig jönnek új megoldások, további gépekbe épülnek be szenzorok stb.

Az ipari automatizálás terjedésével egyre inkább előtérbe kerül a biztonság kérdése. Amíg csak egy-két gép felügyeletéről, irányításáról van szó, addig a biztonság (fizikai és virtuális) viszonylag könnyen kezelhető, ám amikor már komplex rendszereket kell figyelemmel kísérni, illetve rengeteg adatot kell begyűjteni és elemezni, akkor egyre bonyolultabb feladat, illetve egyre nagyobb beruházást igényel a kellő szintű biztonság elérése. Az egyik oldalon tehát ott vannak a hihetetlen előnyök, míg a másik oldalon újonnan felmerülő problémákra kell megoldást találni.

Vasút és vízmű 

Magyarországon a Moxa vezeték nélküli technológiára épülő kommunikációs eszközeivel különböző területeken, így például a közlekedésben, a gyártásban, a telekommunikációban, környezetmonitorozó rendszerekben és biztonságtechnikai megoldásokban találkozhatunk. Az eszközök között a vezető technológiák is megtalálhatóak: vannak 4G LTE-képes és gigabit/szekundum sebességű wlan-moduljaik (802.11 ac).

A Stadler gyártmányú Flirt motorvonatok kocsijaiban Moxa wifi hozzáférési pontok teszik lehetővé az utazóközönség számára a vezeték nélküli internetelérést. A 3G-kapcsolatot a külvilággal szintén a Moxa-egységek (egy, kettő, vagy legfeljebb három SIM-kártyával) biztosítják a vonatok számára. A vasúti alkalmazás azt jelenti, hogy a Moxa-modulok megfelelnek a vasúttársaság által elvárt szigorú kommunikációs követelményeknek (EN 50155 szabvány).

A Nyírségvíz Zrt. adatkommunikációs rendszere az évek során igen sokszínűvé vált. Egy idő után felmerült a meglévő rendszer használhatóságának, gazdaságosságának felülvizsgálata, illetve a területbővítések okozta műszaki és gazdasági lehetőségek feltérképezése. Az eredmény: korszerű technológia és költségcsökkentés Moxa egységekkel. A Nyírségvíznél jelenleg több mint 500 Moxa ipari GSM/GPRS IP-modem működik.

Szigorodó javítási, cserélési és visszafizetési szabályok jönnek
Lényeges változásokra kell felkészülniük a vállalkozásoknak 2021. január 1-jétől a szavatossági és jótállási igényekkel kapcsolatban. A PwC szakértői a vonatkozó rendeletek legfontosabb elemeire hívják fel a figyelmet.
Új kihívás a munkáltatóknak
Háromszor többen keresnek rá a táppénz, karantén, koronavírus szókapcsolatokra Magyarországon most, mint a nyár közepén.
Intelligens robotok dolgoznak a raktárakban
Az Agilox egy új, rajintelligenciával vezérelt, autonóm ellensúlyos targoncával bővítette intelligens irányítású robotjárműveinek sorozatát.
Digitalizált logisztikával csökkenthető a termelés-kiszolgálás átfutási ideje
Az Starters E-Components Generators Automotive Hungary Kft. valós idejű helymeghatározásra és hangalapú kiszedésre épülő intralogisztikai megoldása megfelezte a termelés-kiszolgálás átfutási idejét, miközben az anyagmozgás könyvelését közel 100 százalékban pontossá tette.
Jövőre ismét Electrosub
Az elektronikai iparra fókuszáló üzleti és szakmai fórum már első megrendezésekor bebizonyította létjogosultságát.