Iránytű a digitális gyártásban
A negyedik ipari forradalom hatása napjainkban olyannyira kézzelfogható, hogy a koncepció iránti kezdetben kritikus hangok szinte kivétel nélkül elnémultak.

 

A gépek képessé váltak a folyamatok optimalizálására, a hatékonyság maximalizálására, ami jelentős költségcsökkentést és minőségjavulást tett lehetővé az időben kapcsoló cégek számára. A világszínvonalhoz történő felzárkózást már idehaza is támogatja a MindSphere, a Siemens felhőalapú, nyílt forráskódú ipari IoT operációs rendszere, amellyel a fizikai eszközök összekapcsolhatók a digitális világgal. Az adatgyűjtés hosszú ideje megoldottnak számít, hiszen régóta ismert, hogy a gyártás során keletkező adatmennyiség segítheti az üzleti döntések meghozatalát. A virtuális térben keletkező adatok elemzése és az összefüggések értelmezése azonban már napjaink vívmánya, és számos gyártó számára még mindig versenyhátrányt jelent saját tervezési vagy gyártási folyamataik átláthatatlansága. 2018. november 22-én, a Budapesti Műszaki és Gazdaságtudományi Egyetemen mutatta be a magyar ügyfelek számára Klaus Helmrich, a Siemens AG igazgatósági tagja a MindSphere platformot, melynek segítségével a nagy méretű adathalmazok is könnyen elemezhetővé válnak.

45 százalékkal csökken a nem tervezett leállásokból származó veszteség

„A gyártási folyamatokban egyre hangsúlyosabb szerepet kap a gépek működési állapotát mutató, a meghibásodást előre jelző adatok gyűjtése és elemzése – jelentette ki Olajos Imre, a Siemens Zrt. Digital Factory / Process Industries & Drives divíziójának speciális szervízszolgáltatások értékesítésével foglalkozó munkatársa. – A gyártóberendezések vezérlőiből vagy a gyártóberendezésekre telepített érzékelőkből kinyert adatokat (például motorhőmérséklet, a teljesítményblokk áramfelvétele, ki- és bemeneti feszültség értékek, fordulatszám, nyomás, hőmérséklet, különböző üzemállapotok stb.) egy, az adatok összefogását és továbbítását végző Siemens eszközön keresztül, biztonságos internetkapcsolaton át juttatjuk a MindSphere operációs rendszerbe. Itt a már meglévő alkalmazásokkal végezhetjük az adatok elemzését, vagy a MindSphere platformszolgáltatásként biztosított fejlesztési környezetében saját alkalmazásokat készíthetünk. Cél a hatékonyabb működés, a várható meghibásodások előrejelzése, valamint a terven kívüli üzemleállások csökkentése.”

Olajos Imre

A Siemens MindSphere nevű, nyílt, IoT felhőalapú operációs rendszere lehetőséget kínál gyártóeszközök és vállalati információs rendszerek összekapcsolására, komplex analitikák futtatására és innovatív fejlesztési környezet kialakítására. A platformszolgáltatásként (PaaS) igénybe vehető alkalmazás összekapcsolja a fizikai eszközöket a digitális világgal, ipari alkalmazásai segítik a gyártási és üzleti folyamatokat. Segítségével az eddiginél is gyorsabban és egyszerűbben implementálhatják IoT-projektjeiket, a gépek működése közben az IoT-eszközökből kinyert adatok elemzésével, a várható meghibásodások hatékony előrejelzésével pedig csökkenthetik a terven kívüli üzemleállásokat.

Milyen mértékű lehet a gépleállásokból fakadó időkiesés csökkenése? A tapasztalatok szerint a Siemens digitális ipari szolgáltatásainak (tanácsadás, megvalósítás és adatelemzés) konzekvens megvalósításával akár 45 százalékkal csökkenhet a nem tervezett leállásokból származó veszteség és 60 százalékkal az energiafogyasztás.

Skálázható és bővíthető megoldás

„A szolgáltatás méretezését alapos felmérés előzi meg, attól függően, hogy milyen mélységű adatgyűjtésre van szükség, hány eszközből történik az adatgyűjtés, mennyi a megfigyelt paraméterek száma, mennyi az adatforgalom a monitorozott eszközök és a MindSphere között, mennyi az igényelt tárhelykapacitás, hány aktív felhasználó dolgozik a MindSphere alkalmazással – folytatta Olajos Imre. – A skálázható szolgáltatást három csomagban (S, M, L), jellemzően éves vagy akár hároméves előfizetéssel veszik igénybe az ügyfelek, legyenek Fejlesztők, Üzemeltetők vagy Egyedi felhasználók.

A gyártási adatok biztonságos tárolásához minden kontinensen a legnagyobb szolgáltatók – Microsoft Azure, Amazon Web Services, Alibaba Cloud, Atos stb.) adatközpontjai biztosítják a hátteret. Számos világcég biztonsági protokolljai azonban nem teszik levetővé, hogy a tervezési és gyártási adatok kikerüljenek a vállalati infrastruktúrából. Ilyen esetekben ajánlja a Simens az »on premise« szolgáltatást, aminek keretein belül az adatokat privát felhőként az Atos által kialakított IT-infrastruktúrájában tárolják.”

A Siemens saját termékei természetesen mind rendelkeznek MindSphere-támogatással, de mint Európa vezető IoT-szakértője, nyílt API-n keresztül, külső Fejlesztőknek is lehetővé tette új alkalmazások létrehozását, amelyet a Fejlesztők a MindSphere Store-on keresztül is értékesíthetnek. A Fejlesztők jellemzően platformszolgáltatást, az Üzemeltetők szoftverszolgáltatást igényelnek.

A szoftverszolgáltatás (SaaS) alapon előfizethető platformmal a Siemens célja nem lehet más, mint hogy minden adatkutatási szintet (leíró adatok a monitoringhoz, előre jelző adatok a megértéshez, előíró adatok a döntéstámogatáshoz és mesterséges intelligencia a folyamatos fejlődéshez) lefedjen.

Az energia nyomában

A tavalyi SPS IPC Drives kiállításon a Siemens konkrét alkalmazások – alállomások, ipari üzemek, adatközpontok, irodaépületek és több épületből álló ingatlancsoportok – példáján keresztül mutatta be, hogy miként integrálható a közepes és alacsony feszültségű áramelosztás felhőalapú környezetbe. Egy digitalizált gyártásban a szisztematikus adatmenedzsment elengedhetetlen a villamos energia hatékony elosztásához. Ehhez az alapot kapcsolótáblák, védelmi, kapcsoló és mérőberendezések szolgáltatják, amelyek összegyűjtik a valós energiafogyasztási adatokat, átfogó energiahatékonysági koncepciót állítanak fel, és elérhetővé teszik azt a MindSphere felhasználói számára.

Megoldás a magyar kis- és középvállalkozások számára is

„A MindSphere minden olyan cég számára értékes, amelyek meg akarnak felelni a jövő kihívásainak. Azoknak a cégeknek ajánljuk, amelyek szeretnének költséget, munkaidőt megtakarítani, energiafogyasztást vagy állásidőt csökkenteni – zárta a beszélgetést Olajos Imre. – A magyar ipar hagyományosan a németországi folyamatokat tükrözi vissza, ezért ami ott megjelenik és működik, azt előbb-utóbb mi is átvesszük. A digitalizálás nyertesei azok a cégek lesznek, amelyek élenjárnak az újdonságok adaptálásában. Évekre lesz szükség, amíg mindenki felismeri és megtapasztalja e technológia előnyeit és fontosságát, de biztos vagyok abban, hogy a multinacionális cégek mellett a magyar kkv-knál is hamarosan megvalósul a gyártó gépek, munkadarabok és a vállalati információs rendszerek összekapcsolása, az IoT-eszközökből kinyert adatok kiértékelésével, valós idejű állapotfigyeléssel és trendelemzéssel hatékonyan valósíthatják meg a prediktív karbantartást.”

A 2018 januárjában létrejött MindSphere World közösségbe már olyan neves gyártók tartoznak, mint a Balluff, a Weidmüller, az EOS, a KUKA, a Rittal, a Trumpf, a Sick, a CHIRON vagy a Festo. Minden iparágban hatalmas tehát az érdeklődés az IoT-megoldások iránt. A szervezet célja az, hogy a tagok számára támogatást nyújtson az IoT-megoldások fejlesztésében és a digitális gyártás révén az új piacok megszerzésében. Cikkünk a Siemens Magyarország közreműködésével készült, további információk ide kattintva érhetők el.
Adatok megbízható továbbítása a gyártásban
A Profinet az ipari automatizálás terén világszinten az első számú Ethernet-alapú kommunikációs megoldás.
Az e-mailek védelme nem ér véget egy erős jelszóval
A modern üzleti kommunikáció alapját képező elektronikus levelezés továbbra is a rosszindulatú programok terjesztésének egyik leghatékonyabb és legelterjedtebb csatornája.
Virtuális gumiabroncs-fejlesztés eredménye a Lamborghini Hurricán STO kiemelkedő teljesítménye
A Lamborghini a Bridgestone-t bízta meg a 2021-ben piacra kerülő Huracán STO szuperautója egyedi abroncsainak fejlesztésével.
Manufacture IT 2020: mehet-e a gyártás online?
Idén virtuális formában jelentkezik a Manufacture IT konferencia, amely a hazai gyártóipar digitalizációjának segítését tűzte ki célul.
Egységes automatizációval állhat talpra az ipar
Évente mintegy 20-30 milliárd dollárt költenek az ipari felhasználók az automatizációs rendszereik szervizelésére, karbantartására, azonban ennek az összegnek a túlnyomó többsége megtakarítható lenne, ha egységes automatizálási megoldásokat alkalmaznának – állapítja meg az ARC Advisory Group elemzése.