Ipari robotok elhelyezéshez és összeszereléshez
A diedorfi Borscheid+Wenig GmbH már több mint 50 éve foglalkozik műanyag alkatrészek gyártásával. A beszállítói ágazat nemzetközi tevékenységet folytató ipari üzemeként a vállalat átfogó kínálatot biztosít az egyes komponensek gyártásától a komplett részegységekig.

 

A cégnél olyan megoldásra volt szükség, amely mind a fröccsöntőgépből való kivételt, mind a kavitásba és a szerelőállványra való áthelyezést a lehető legnagyobb precizitással és ismétlési pontossággal végzi el. A különböző munkalépéseknek egyetlen berendezésben történő automatizálásához csak egy ipari robot alkalmazása jöhetett számításba. Emellett ugyanabban a cellában, teljesen automatikusan kell végbemennie a kapcsoknak az alkatrészbe való beszerelésének is.

Két KUKA robot dolgozik csapatban

A KUKA KR 60 L30-4 KS típusú robot először kiveszi a félkész alkatrészeket a fröccsöntőgépből. A kemény alkatrészeket áthelyezi egy további kavitásba, és kiveszi a formából az átfröccsöntött félkész munkadarabokat. Ezt követően az öntőcsapok eltávolításra kerülnek, és a robot felhelyezi az alkatrészt egy szerelőállványra. Itt a második KUKA robot, a KR Agilus sorozathoz tartozó kisrobot veszi át a feladatot.

 

 

A kisméretű, hattengelyes KR 10 R900 sixx helytakarékos módon a cella alsó részén helyezkedik el, és alulról fér hozzá a szerelőállványhoz. Először egy Cognex-kamerával ellenőrzi a félkész munkadarabok utolsó töltési helyét. Ezt követően egy fogóval megfogja a felszerelendő kapcsokat, és behelyezi azokat a félkész munkadarabba.

Ennek során a kapcsok pozíciójának ellenőrzése ugyancsak a felszerelt kamera segítségével történik. Ezen a ponton ismét a KR 60 típusú robot kerül sorra, amely leveszi az összeszerelt a szerelőállványról és egy szállítószalagra helyezi a kész munkadarabokat, amely elszállítja azokat.

Maximális hatótávolság és precízió

A KUKA KR 60 és a KR Agilus típusú robotok ideálisan kiegészítik egymást a Borscheid + Wenig kompakt cellájában. A 30 kg teherbírású KR 60 konzolrobot maximális hatótávolságával és rugalmasságával tűnik ki. Fentről lefelé optimálisan eléri a munkaterületet, és csekély magasságának köszönhetően kevés helyet igényel felfelé. Csekély önsúlyának köszönhetően a konzolrobot igen dinamikusan, optimális ciklusidőkkel dolgozik. A KR Agilus viszont precizitásával és sebességével teremt új viszonyítási alapot.

 

 

10 kg teherbírása és 900 mm-es hatótávolsága révén a kisrobot kiváló színvonalú gyártási minőséget tesz lehetővé. És mindezt nagyon rövid idő alatt. Gyorsasága és precizitása révén a KR Agilus akár a legkisebb alkatrészeket is képes gyorsan, mégis pontosan ráhelyezni egy másik alkatrészre. Ezen túlmenően a robotból és a hozzá tartozó KR C4 vezérlőből álló kompakt rendszer a legkisebb helyen is használható.

Munkamegosztás növeli a termelékenységet és a minőséget

Ez a megoldás stabil és egyenletes sorozatgyártást biztosít a Borscheid + Wenig vállalat számára, és garantálja az ellátási biztonságot egészen a végfelhasználóig. A berendezés napi 2000-2500 darab alkatrészt gyárt három változatban, három műszakos üzemben. A két alkalmazott robot munkamegosztása révén a Borscheid + Wenig állásidőket takarít meg, így a megbízások gyorsabban teljesíthetők. A termelékenységet és a minőséget ezáltal jelentős mértékben sikerült javítani.

Nagy kihívás a magyar cégeknek a kibertámadások kivédése
A magyar informatikai szakemberek 67 százaléka az ügyféladatok védelmét tartja a vállalatok előtt álló legkritikusabb kihívásnak - derül ki a Panda Security felméréséből, amely arra is rámutatott: az elmúlt egy évben a válaszadó cégek 60 százalékát érte eredményes kibertámadás.
Kibervédelem ipari méretekben
A vállalatok több mint 80 százaléka az IIoT-technológiák bevezetésekor nem dolgozott még ki formális intézkedési tervet a kiberbiztonsági helyzetek hatékony kezeléséhez.
Új korszak a gyártásban
A mobilitás kiaknázása az automatizálás következő lépcsőfokát jelenti az ipar 4.0 megoldások terén. Az autonóm módon navigáló robotok gyorsak, pontosak és akár egy repülőgépet is elvisznek a hátukon.
Gyűjtögető kiberbűnözők a gyárban
Az ipari környezetek eredményes védelméhez a vállalatoknak nemcsak saját adataik, hálózatuk és rendszereik, hanem teljes IIoT-ökoszisztémájuk kiberbiztonságáról gondoskodniuk kell.
Hét kérdés 3D nyomtatás előtt - technológia és az alapanyag kiválasztása
Manapság számtalan, különféle 3D nyomtatási technológia és alapanyag közül választhatunk, és az eljárások száma idővel csak nőni fog.