Ipar 4.0-ról kezdőknek és haladóknak
Néhány évvel ezelőtt alig lehetett hallani az Ipar 4.0 koncepcióról, ma viszont már lépten-nyomon erről beszél szinte mindenki az iparban.

 

Ehhez az új korszakhoz, a negyedik ipari forradalomhoz kapcsolódik a magyar Kormány 2016-ban meghirdetett, az ország újraiparosítását célzó Irinyi-terve, illetve ezzel összhangban a 2017 őszén elindított Ipar 4.0 Modern Gyárak projekt, amelynek legfontosabb feladata, hogy az iparstratégiai célkitűzéseket a mindennapok valóságává alakítsa. Vagyis a hazai kis- és középvállalatok (kkv) valós környezetben ismerjék meg a jövő termelésében meghatározó szerepet játszó ipar 4.0 megoldásokat, fejlett technológiákat, és ezeket a saját működésükbe integrálhassák.

A 2,3 milliárd forint keretű kiemelt nyílt közbeszerzési pályázaton kiválasztott öt Mintagyár egyike az automatizálástechnikában piacvezető, illetve műszaki oktatás területén közismert Festo. A projekt kapcsán, melyet a magyarországi kereskedő és gyártó egység közösen bonyolít, Szövényi-Lux Márton ügyvezető igazgató hangsúlyozta: “Készek vagyunk megosztani tudásunkat a programban részt vevő hazai vállalatok szakembereivel, hiszen a Festo hosszú évek nemzetközi tapasztalatával rendelkezik az Ipar 4.0-hoz kapcsolódó technológiák fejlesztésében. Ilyen alkalmazás a tavalyi hannoveri vásáron bemutatott világújdonság, a Festo Motion Terminal, amely egy univerzális platform a digitalizált pneumatikával történő, kiemelkedően rugalmas és adaptív automatizáláshoz. Itt arról van szó, hogy – a PLC programozást kiváltva – az okostelefonokhoz hasonlóan applikációkat vásárolhatunk, így ugyanarra a “hardverre” különböző szoftvereket tölthetünk le, így változtatva a funkcionalitásán. Korábban ezt csak hardver cserével volt megoldható.”

 

 

„A Festo-nál nem csak az egyes részterületekre, hanem a teljes értéklánc digitalizációjára építjük fejlesztéseinket. Jó példa erre online webshopunk. Ezen a felületen például a budapesti gyárban készülő levegő-előkészítők egyedi konfigurálására van lehetőség a világ bármelyik országában. A megfelelő konfiguráció összeállítását követően az SAP rendszerünk indítja a gyártást. A gyártási utasítás 2D/3D-ben jelenik meg a szerelőállomáson, a termékeket pedig egy egyedi datamatrix kóddal látjuk el, és a kiszállítást követően okos eszközön beolvasva a kódot minden releváns információ (karbantartási utasítás, tartalékalkatrész jegyzék…) egyszerűen előhívható az adott termékkel kapcsolatban. Arra készülünk, hogy több más digitális megoldás mellett mindezt megmutassuk a Festo alkalmazásai iránt érdeklődő szakembereknek. De igazán akkor leszünk elégedettek, ha úgy köszönünk el egymástól, hogy: igen, a mi cégünknél ezt én is meg tudom csinálni” – fejtette ki Harald Scherner a Festo-AM Gyártó Kft. ügyvezető igazgatója.

Középpontban a szemléletformálás

A Mintagyár program operatív szervezéséért felelős két szervezet, az Informatikai, Távközlési és Elektronikai Vállalkozások Szövetsége (IVSZ) és az Iparfejlesztési Közhasznú Nonprofit Kft. (IFKA) szándéka szerint nem csupán a technológiai ismeretek átadásáról, közös ötletelésről szól a projekt, hanem a résztvevő kis- és középvállalatok szakembereinek szemléletformálásáról is. Az elképzelések szerint a projekt kétéves időtartama alatt körülbelül 4-5 ezer kkv-t fogadnak a Mintagyárak, ez csoportlétszámtól függően évente 50-70 demonstrációt jelent gyáranként. Vagyis meglehetősen tekintélyes számú szakemberrel nyílik lehetőség szót váltani az Ipar 4.0 kínálta üzleti és technológiai megoldásokról, valamint a sikeres projektek legfontosabb tényezőjéről, a felkészült szakemberek szerepéről.

“Az Ipar 4.0 Mintagyár projekt egyik nyertesének lenni jelentős elismerés, világosan mutatja, hogy milyen erős szereplő a Festo a szakképzés, felnőttképzés területén - mondja Siszer Tamás, a Festo Didactic vezetője, a projekt szakmai felelőse. “Nem titok, hogy a vállalatunknál alkalmazott digitális technológiák magas tudásigényt támasztanak. Fontos látni, hogy a Festo sikere elképzelhetetlen a kiválóan képzett, szakmájuk iránt elkötelezett munkatársak nélkül. Ezért a program során a technológiai lehetőségek ismertetésén túl szeretnénk megosztani az Ipar 4.0 kapcsán felhalmozott szakképzési tapasztalatainkat is. Az Ipar 4.0 Modern Gyárak projekt megálmodóinak célkitűzésével összhangban számunkra is fontos, hogy hozzájáruljunk a fejlődéshez szükséges új szemlélet kialakításához.”

Sikeres főpróba

Mindenesetre az idén áprilisban induló Mintagyárak program iránt már most jelentős az érdeklődés, ami nem érintheti váratlanul a szervezőket: a projekt előrendezvényeként tavaly novemberben megtartott Modern Gyárak Éjszakáján huszonnégy gyárban több mint kétezer érdeklődőnek engedtek betekintést, például a negyedik ipari forradalom automatizált és digitalizált termelési megoldásaiba. A jövő vállalkozói és szakemberei, diákok és nyugdíjasok közül több mint százan a Festo budapesti gyárát választották, ahol 12 állomáson vezetve mutatták meg, hogyan néz ki egy igazán modern üzem.

 

 

Az automata fröccsöntő rendszertől a kézi összeszerelő környezetig, a gyártást segítő robottól a digitális karbantartásig bepillantást nyerhettek a negyedik ipari forradalom hétköznapjaiban használt eszközök széleskörű alkalmazásába. Az érdeklődők személyesen is meggyőződhettek arról, hogy a jelen és közeljövő okosgyárait milyen digitális technológiák segítik a hatékony termelésben, és talán a pályaválasztás előtt álló fiatalokat is meggyőzték a látottak: ideje átírni az iparról alkotott idejétmúlt elképzeléseket, mert egy sikeres karrier lehetősége vár rájuk a jövő gyárában.

Az ügyfelek jelentik a legnagyobb rizikófaktort
A vállalatok által tapasztalt bűncselekmények élén az ügyfelek által elkövetett csalás szerepel. A vállalkozások szerint az összes bűncselekmény közül ez a terület és a kiberbűnözés okozza a legtöbb gondot – derül ki a PwC globális gazdasági bűnözésről készített felméréséből.
Magyarországon tovább növelte kutatás-fejlesztési kiadásait a Bosch
Újra kétszámjegyű árbevétel-növekedést ért el a Bosch csoport Magyarországon az autóipari megrendelések jelentős csökkenése ellenére; jelenleg a gyártási kapacitások fokozatos növelésére készülnek - közölte a cég csütörtöki közleményében.
A mesterséges intelligencia olyan vállalati kultúrát teremt, amely az innovációra épül
A magyar vállalatok közel negyede tekinthető érett mesterséges intelligencia felhasználónak a Microsoft friss felmérése szerint.
Nyomatékigényes lánckerékhajtások
A szabványos gépelemekre specializálódott Norelem a két- és háromsoros görgősláncok és lánckerekek új sorozatát mutatta be, ami a nyomatékigényes lánckerékhajtások területén is erőteljes megoldást nyújt.
Sztárszakma lehet az adatközponti rendszermérnök
Az informatikai beruházások volumenét nem tépázta meg a koronavírus-járvány, inkább azok fókuszában volt tapasztalható átrendeződés az utóbbi két hónapban – derül ki a Hewlett Packard Enterprise szakértői véleményéből.