Ipar 4.0 gyakorlati képzés már diákoknak is
A legmodernebb oktatási módszerek segítségével sajátíthatják el az ipari digitalizációhoz kapcsolódó technológiák alkalmazását azok a középiskolások, akik a Festo MPS (Modular Production System) Ipar 4.0 oktatási mintarendszerével készülnek fel a negyedik ipari forradalom mindennapi próbatételeire.

Siszer Tamás, a Festo Didactic Délkelet-Európai régió vezetője a program kapcsán elmondta: a digitalizáció egyre gyorsabb ütemű térnyerése az iparban nem csak az üzleti környezetet állítja kihívások elé, hanem a szinte naponta megjelenő új technológiák alkalmazóit és üzemeltetőit is szaktudásuk folyamatos megújítására készteti. A Festo vezető globális technológiai vállalatként évtizedek óta meghatározó szereplője a műszaki közép és felsőfokú szakképzésnek. Oktatási programjai révén a digitális világban elengedhetetlen képességek megszerzéséhez nyújt segítséget, elsősorban a mechatronika területén. Ennek egyik jól bevált eszköze az ipari tapasztalataik alapján fejlesztett MPS (Modular Production System) kiber-fizikai oktatórendszer, mely a szakképzésben és a felsőoktatásban már meglévő tanműhelyek digitális átalakításához és az Ipar 4.0-s ismeretek oktatásához kínál hatékony, modulárisan felépülő – eszközökből, tananyagból és tanárképzésből álló – megoldást.

- A világ számos, fejlett ipari országában kipróbált és eredményesen működő MPS Ipar 4.0 oktatási mintarendszer az év második felétől már a Budapesti Műszaki Szakképzési Centrum oktatási programjában is elérhető. Célunk, hogy oktatási eszközeink segítségével a magyar diákok is elsajátíthassák azokat a digitális ismereteket, melyek alkalmazása révén a hazai vállalatok is elindulhatnak a digitális gyártás felé. A Festo kész nemzetközi szakképzési tapasztalatait, a digitális gyártás terén szerzett ismereteit megosztani, a magyar gazdaság fejlődését a korszerű szakismeretek átadása révén segíteni. A most induló pilot projektet szeretnénk rövidesen országos méretűvé fejleszteni, de ennek üteme az oktatási intézmények rendelkezésére álló források mértékétől függ. Bízunk benne, hogy eszközeinket minél szélesebb körben használják majd a magasan képzett, naprakész tudással rendelkező fiatalok oktatásához a műszaki képzési centrumok, szakiskolák és tanműhelyek- hangsúlyozta Dulichár Péter, a Festo Kft. Didactic üzletágának vezetője.

 

A szakember hozzátette: pedig egy-egy oktatóeszközt akár több intézmény is használhat, ez az elképzelése a Budapesti Műszaki Szakképzési Centrum vezetőinek is, akik a központhoz tartozó többi tagiskola számára is hozzáférhetővé teszik a rendszert. Az MPS moduláris felépítése révén könnyen illeszthető bármely műszaki szakképzés tematikájába. Komplex oktatási programja lehetővé teszi a testreszabást, az intézményi sajátosságok figyelembe vételét. Fontos, hogy az oktatási eszközrendszer hatékony alkalmazásához meghatározott tudásszint szükséges, így elsősorban azoknak az iskoláknak ajánljuk, ahol egyébként is van ilyen tematikájú oktatás. A szaktanárok felkészítését és továbbképzését a Festo végzi, hiszen a múltban is nagy hangsúlyt fektettünk például a mechatronika oktatásával foglalkozó tanárok ismereteinek naprakészen tartására. A tananyag elérhető angol és német nyelven is annak érdekében, hogy a képzés résztvevői idegen nyelven is elsajátítsák a szakmai kifejezéseket. A féléves gyakorlati képzés végén, a tananyagot megfelelő színvonalon elsajátított diákok Festo igazolást kapnak, ami várakozásaink szerint megkönnyíti elhelyezkedésüket az iparvállalatok körében.

 

Áprilisban ismét országos CAD és CAM verseny diákok részére!
Az Enterprise Group PLM üzletág filozófiájának szerves része, valamint szakértő csapatának kiemelt célja a gépészeti tanulmányokat folytató diákok felé irányuló tehetséggondozás. Ennek a tevékenységnek keretében az Enterprise Group közép- és felsőoktatási intézményekkel alakít ki együttműködési rendszereket, melyek magukba foglalják a diákok számára szervezett egyedi képzéseket, előadásokat és szakmai gyakorlati lehetőséget.
Ne csak a kibertámadásoktól védjük adatainkat!
Az adatközpont fizikai környezetének állapota kritikus fontosságú
Prediktív karbantartási könyvtár az állásidő csökkentéséhez
A mesterséges intelligencián alapuló megoldások az egyedi berendezések vezérlőjén keresztül gyűjtik össze, elemzik és használják fel az adatokat, hogy meghosszabbítsák a berendezés élettartamát, és a leállások megelőzése érdekében észleljék a hibákat.
Új AEC-Q200 minősítésű SMD tuning fork (hangvilla): CM315H
A CM315H 32.768 kHz-es SMD tuning fork bemutatásával a Citizen Finedevice a CM315-ös hangvillacsaládját az AEC-Q200 automotív szabványnak megfelelő termékkel bővítette.
Mesterséges intelligencia: 4 ezer MI szakértő 2021-re
A Bosch Csoport Stuttgarti központjában Volkmar Denner, a Robert Bosch GmbH igazgatótanácsának elnöke ismertette a következő évek legfontosabb fejlesztési irányait.