Érzékeli a kopást és időben figyelmeztet
A tavaly prototípusként bemutatott isense technológia most már öt különféle iglidur anyaggal együtt használható a megelőző karbantartás megkönnyítése érdekében.

 

Legyen szó az élelmiszeriparról, textilgyártó gépekről vagy az építőiparban használt nehézgépekről, az intelligens isense siklócsapágyak tartós és kenésmentes megoldást garantálnak, amely pontos adatokat szolgáltat a csapágyak kopásával kapcsolatban. A karbantartás jóval előre betervezhető, a gépek és rendszerek meghibásodásai pedig megelőzhetők. A kopásálló alkatrészek, így a siklócsapágyak is jelentős terhelésnek vannak kitéve a gyárban. Ha egy ilyen csapágy meghibásodik, komoly problémák léphetnek fel. Az igus a 2019-es Hannoveri vásáron bemutatta az első intelligens siklócsapágyát.

A rendszer alapvető eleme a csapágyba épített technológia, amely előre érzékeli a kopást, és időben figyelmezteti a felhasználót a kopási határérték elérésére. A karbantartás jóval előre betervezhető, a gép és a rendszerek meghibásodásai, illetve az alkatrészek szükségtelen cseréje pedig megelőzhető. A 3800 négyzetméteres saját tesztlaborban végzett beható vizsgálatok alapján az igus kifejlesztette a kenésmentes siklócsapágyak első, isense technológiával ellátott termékcsaládját.

„A termékcsaládban öt különféle anyagot kínálunk, amelyet széles körben lehet hasznosítani a leginkább nagy igénybevétellel járó felhasználási területeken” – mondta Stefan Loockmann-Rittich, az igus GmbH iglidur siklócsapágyakkal foglalkozó részlegének vezetője. A termékválasztékban szereplő anyagok a következők: az FDA-előírásoknak megfelelő iglidur A180, amely kifejezetten élelmiszeripari felhasználásra készül, az építőipari és mezőgazdasági gépekben előforduló, nagy igénybevételre tervezett iglidur Q2E, az univerzális iglidur G, a hosszú élettartamú iglidur J, valamint a forgó és csukló mozgásokhoz használható iglidur P210. Az igus az összes okoscsapágyat három méretben kínálja, amelyek belső átmérője 20, 30, illetve 40 milliméter. A későbbiekben további méretek és anyagok is megjelennek a választékban.

Ügyfélkövetelményeknek megfelelő rendszerek

Az isense siklócsapágyak csatlakoztatásához az igus négy különféle kábelt is kínál, amelyek olaj- és vegyi ellenálló PUR-bevonattal vannak ellátva. A kábelek egy és tíz méter között négyféle hosszban kaphatók. A rendszer további előnye, hogy kétféle csatlakozó közül is lehet választani. Az érzékelők által mért adatokat a gépkezelők többféleképpen is felhasználhatják, mert az igus háromféle leolvasási lehetőséget kínál.

Az adatok a csatlakoztatási pontoknál manuálisan olvashatók ki, vagy a gépre fel lehet szerelni egy zöld és vörös LED-ekkel ellátott vezérlőegységet, amely pontosan mutatja a siklócsapágyak aktuális állapotát. A harmadik lehetőség az icom.plus rendszerhez való csatlakozás. Ennél a megoldásnál egy rádiós modul küldi el az adatokat vezeték nélküli kapcsolaton keresztül a kommunikációs modulnak. A modulból az adatok vezetékes kapcsolaton vagy a felhőn keresztül továbbíthatók az ügyfél hálózatába. „Az ügyfél a számára legelőnyösebb módon olvashatja ki az adatokat” – mondta Stefan Loockmann-Rittich.

(címlapkép) A targoncákban és csomagológépekben használt isense siklócsapágyak pontos adatokat szolgáltatnak a kopás mértékéről, és időben értesítik a felhasználókat, még mielőtt a gép leállna vagy meghibásodna. (Forrás: igus GmbH)

IoT-fejlesztések támogatása az Endrich Cloud Database szolgáltatásával
Európa egyik vezető elektronikaialkatrész-forgalmazója által fejlesztett online szenzorhálózati infrastruktúra minden komponense a cég által képviselt gyártók alkatrészeiből épül fel.
Ilyen lesz a jövő gyára
Megnyitotta első kelet-európai innovációs bemutatóközpontját a Schneider Electric a plovdivi okosgyárban. A vállalat a régióban több, tevékenységében fontos szerepet betöltő létesítményt működtet, köztük a szigetszentmiklósi CEELogot, ami a közép-kelet-európai térséget kiszolgáló logisztikai központ.
Globális robbanás a távgyógyításban
Az elemzők korábban azt várták, hogy a globális e-egészségügyi piac 2022-re 308 milliárdosra nőhet, melyen belül a távorvoslást 37 milliárd eurós üzleti területként határozták meg.
Megkezdődött a kísérleti erőmű összeszerelése
Az Energiatudományi Kutatóközpont mérnökeinek és kutatóinak a részvételével megkezdődik a világ első erőműméretű fúziós kísérleti berendezésének összeszerelése.
A gyorsuló átalakulás válik majd az új normává
A Cisco nemrégiben két nemzetközi kutatást is végzett, amelyek az informatikai szakemberek és vezetők (CIO-k, CTO-k) által tapasztalt kihívásokat, valamint a nagymértékű digitális átalakuláshoz kapcsolódó technológiai stratégiákat, terveket térképezte fel.