Erős hátszelet kap a hazai ipar digitalizálása
Szeptember 27-én az immár hagyományosnak mondható helyen, a budapesti ÖbölHáz Rendezvényközpontban került megrendezésre az idei Beckhoff Technology Day konferencia.

 

Az általunk ismert gyártástechnológiát alapjaiban átíró digitalizálásról ugyan egymást érik a rendezvények, de ezek jórészt az ismeretterjesztésre korlátozódnak. A Technology Day interaktív bemutató alkalmazásai azonban a gyakorlatban történő elmélyülést is lehetővé tették. A szervezők figyelembe vették a korábbi évek visszajelzéseit, ezért az anyacég technológiai újdonságain túlmenően az idei rendezvény újabb témakörökkel bővült.

A résztvevők betekintést nyerhettek a Beckhoff integrált épületautomatizálási és színháztechnikai eszközkészletébe és megoldásaiba, valamint áttekintésre került a vállalat által kifejlesztett, mára már globálisan elterjedt EtherCAT-technológia is. A konferenciát vendégelőadók előadásai színesítették, a kiállítótérben pedig izgalmas és interaktív bemutató alkalmazásokat lehetett megtekinteni. A rendezvény lehetőséget teremtett a hasonló területen tevékenykedő szakemberek közötti tapasztalatcserére is.

Digitalizálni nem kedv kérdése

A PwC egy idén közzétett felmérése szerint az ázsiai és csendes-óceáni vállalatok járnak élen tevékenységük digitalizálásában, így az amerikai és az EMEA- (európai, közel-keleti és afrikai régió) országokhoz képest sokkal gyorsabban dobnak piacra digitális termékeket és szolgáltatásokat, valamint az új technológiákat is gyorsabban integrálják házon belül. Az előny részben a társadalmi különbségekből adódik: Ázsiában a munkaerő és a vezetők sokkal szélesebb rétegében váltak elfogadottá a digitális megoldások.

A felmérés eredményei szerint az amerikai és EMEA-országok lemaradása növekedni fog, mivel az amerikai vállalatok negyedével (24%) és az EMEA-országok 15 százalékával szemben Ázsiában a vállalatok csaknem harmada (32%) tervezi, hogy a következő öt évben érett digitális ökoszisztémát alakít ki. Ismert tény, hogy a digitalizáció a fejlett országokban a termelékenység növekedése mellett a működési költségek csökkentéséhez vezet, régiónk vállalatai azonban jó esetben egy közepes integrációs szintet képesek elérni a beszállítói láncban, és a gyártási folyamataikból még most is gyakran hiányzik a magas fokú automatizálás.

Egy nap a digitalizáció előnyeiről

A felzárkózás elősegítését tűzte ki célul az idei Technology Day konferencia is. A rendezvényt Perecz Tamás, a Beckhoff Automation Kft. ügyvezető igazgatójának előadása nyitotta meg, amelyben áttekintette a vállalat üzleti eredményeit, beszámolt az értékesítési hálózat kiterjesztéséről, a termékgyártás és gyártóterületek terén bekövetkezett kapacitásnövelésről, a magyar iroda bővüléséről, valamint röviden ismertette a Beckhoff technológiai újdonságait – melyekről a nap folyamán bővebb információt is hallhattak a résztvevők.

Az anyavállalattól érkezett dr. Josef Papenfort a TwinCAT automatizálási szoftver újdonságait mutatta be, különös tekintettel az átfogó képfeldolgozási funkciókat integráló TwinCAT Vision és az információk hangalapú bevitelét lehetővé tevő TwinCAT Speech szoftvermodulokra. Mellőzve a komplikált műszaki részleteket és fogalmakat, a digitalizáció előnyeire és veszélyeire hívta fel a figyelmet előadásában az osztrák Beckhoff leányvállalattól érkezett Bezeczky Balázs. Az előadás egy általános képet adott az előttünk álló digitális kor lehetőségeiről. A digitalizálás start-upok és nagyvállalatok számára egyaránt kulcsfontosságú, a kérdés csak az, hogy ki tud lépést tartani.

Cserpák Mihály előadása első felében bemutatásra kerültek a Beckhoff épületautomatizálási megoldásai, valamint megtudtuk azt, hogy az intelligens épületautomatizálási koncepció hogyan segíti az energiamegtakarítást és növeli a komfortot egy adott épületen belül. Az előadás második felében a Beckhoff színpad- és látványtechnikai megoldásai kerültek bemutatásra, melyek segítségével nemcsak a különböző látvány- és színpadelemek vezérlését lehet megvalósítani, hanem az épületautomatizálási megoldásokhoz hasonlóan a rendszerek közötti szinergiát is. A Beckhoff integrált épületautomatizálási és színháztechnikai eszközkészletét és megoldásait sikeresen alkalmazzák a világ minden táján, mivel modularitásuknak és nyitottságuknak köszönhetően ideálisak az épületautomatizálási és színháztechnikai alkalmazások megvalósítására.

 

 

Zelena Zsombor a Renishaw Hungary Kft. képviseletében az inkremens és abszolút enkóderek működési elvét, a lehetséges hibaforrásokat, valamint ezek kiküszöbölési lehetőségeit ismertette. Bemutatásra kerültek továbbá az útmérő rendszerek technikai paraméterei, általános használatuk, valamint a lézerenkóderek.

Jamriska Péter előadásában az EtherCAT-technológiát ismertette. Mivel az EtherCAT gyakorlatilag egy „Plug and Play” terepi busz, így konfigurálása és használata nagyon egyszerű. Éppen ezért talán a felhasználók motivációja picit alábbhagy, hogy részletesebben megismerjék a hálózat működését, és időt fordítsanak az alkalmazásban történő esetleges terepibusz-probléma megfelelő kezelésére. Az előadás fő témája az EtherCAT működésének bemutatása, és a lehetséges hibatípusok, illetve diagnosztikai lehetőségek áttekintése volt.

Jelencsik Mátyás, az EuroSolid Kft. gépészmérnök értékesítője a SolidWorks gépészeti tervezést automatizáló szoftver lehetőségeit mutatta be. A SolidWorks sok évvel ezelőtt felismerte az ipar 4.0 – vagyis az integrált tervezés és adatkezelés – fontosságát, így napjainkra piacvezetővé vált, hatékonyságának és felhasználóbarát kialakításának köszönhetően. A SolidWorks már a tervezés kezdeti fázisától párhuzamos lehetőséget biztosít a mechanikus tervezés, az elektromos tervezés és a műszaki dokumentáció elvégzésére úgy, hogy a különböző területek szakértőit számos felesleges levélváltás és telefonálgatás fáradalmaitól is megkíméli.

A Debreceni Egyetem Műszaki Karának Mechatronikai Tanszékéről érkezett dr. Tóth János előadásában bemutatta a ma már klasszikusnak mondott ipari méréstechnikai megoldásokat. Az előadásban három különböző gyártó gyakorlati megoldásai kerültek bemutatásra, és lettek összehasonlítva a teljesség igénye nélkül.

Mikli Áron előadásában a 2018-as év I/O újdonságaival foglalkozott. Bemutatta az új, túláramvédelemre szolgáló EL922 sorozatú terminálcsaládot; a TwinSafe SC-technológiával kiterjesztett ELX sorozatú EtherCAT-terminálokat – melyekbe leválasztás nélkül zóna 0-s érzékelőket lehet vezetékezni; az IoT-buszcsatolót – amivel külön vezérlés nélkül juttathatjuk terminálok digitális és analóg jeleit a felhőbe. Az előadás során bővebb betekintést kaphattunk a Beckhoff méréstechnikai megoldásaiba, és gyakorlati példán keresztül is láthattuk az EL3751 típusú multiméter-terminál túlminta-vételezéssel történt mintavételezését, valamint az elosztott órajelek (Distributed Clock) konfigurációját.

Digitális platformot fejleszt a Knorr-Bremse
A projekt célja olyan IoT megoldás fejlesztése és üzemeltetése, amelynek segítségével a gyártóvállalatok sikeresen megvalósíthatják folyamataik vertikális és horizontális integrációját.
Ajándék kulcsok a gépi képalkotó és azonosító termékekhez
A Cognex kedvező áron kínált gyártásautomatizálási megoldásai segítik a vállalatokat termékeik minőségének javításában, a termelési hibák kiküszöbölésében, valamint a gyártási költségek csökkentésében.
A jövő vezérlőközpontja
A DynaGridCenter projekt keretében a Siemens a tudomány és a kutatás területén aktív partnerekkel együttműködve fejlesztette ki az elektromos hálózati vezérlőközpontok következő generációját.
Ipari érintőképernyős táblaszámítógépek új generációja
Mára ezek az eszközök egy magasabb fejlettségi fokra jutva már nem csak okoskijelzőként, hanem – egyes vezérlési feladatok átvételével – önálló központi egységként is használhatók.
Műszaki webáruház integrálása a beszerzési folyamatokba
Az ipari e-beszerzések – hasonlóan a hazai kiskereskedelmi vásárlásokhoz –, exponenciális növekedést mutatnak, legyen szó az átlagos kosárértékről, a cégek nettó forgalmáról vagy éppen az elektronikus beszerzést preferáló munkatársak számáról.